Trešnja

Ne, sorte koje sam zasadio su sorte koje ima komsija koji mi je i dao kalem grancice iz njegovog zasada koji je star 10 godina. Ne znam ni kako se zovu a ne zna ni on :osmeh:
Sto se roda tice cini mi se da nece one skoro, barem jos 3-4 godine. A black star i grace star su mi se ucinile kao mozda dobre za za moj teren pa sam razmisljao da ih kalemim

Nikola, mislim da sam uspeo da ti odgovorim na pp. Od svih 7 sorti te serije Star, koju je pominjao i kolega Vuxsd ranije( early star, Blaze Star, Lala Star...), najbolje su Grace Star i Black Star, pogotovo Grace Star.Ne znam da li je neki rasadnik u Srbiji kupio od italijana licencu za prodaju. Popularno ih zovu i sestre. Samooplodne su i dobro sto ces da ih kalemis na bujnijim podlogama da ostanu krupne u slucaju da prerode. U Italiji je Grace Star popularan skoro kao kod nas Burlat. Ja za vikend saljem sadnice koje mi fale, pa mi odgovori sto pre na pp

Danas sam dobio 100 sadnica iz EU fondova trešanja na magrivi (regina, kordia). Jedina njiva koja mi je spremna za sadnju je njiva na kojoj je ječam već počeo da izbija. Razmišljam da posadim te trešnje a na proleće da uništim ječam. Jel mislite da je to pametno ili da nekome poklonim ove sadnice. Znam da je pitanje smešno ali ajde probajte da pomognete.Hvala unapred!!!

Ako hoćeš da zadržiš i ječam, potanjiraj ga tamo gde će ti biti redovi, tako ćeš sledeće godine imati čiste redove a iskoristićeš i ječam.

Samo da budem iskren, nemam pojma koliko ječam naraste i kako se ubira, da li kombajnom i da li će onda kombajn moći da prođe, a ako raste velik imaćeš problema i oko zaštite, mada prvu godinu možeš i bilo kojom leđnom da odradiš tih 100 sadnica. Oko sadnica ćeš takođe morati da okopavaš jer nećeš moći traktorskim alatima da priđeš da ne bi gazio ječam, a možeš i motokultivatorom ručnim.

Evropska unija, kroz Program pomoći poplavljenim područjima 2014. godine, pomaže oporavak malih poljoprivrednih domaćinstava, kroz projekat koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija - FAO.

Vidim u dvoristu na jednoj tresnji krenuli pupovi,vidi se roza boja, sad kad to izmrzne mogu se pozdraviti sa tresnjama ove godine,moracu videti i ostale tresnje kako izgledaju

Slažem se . Ostaje da vidmo šta će se do proleća dešavati što se tiče izmrzavanja.
Pozdrav kolegama voćarima trešnjarima. Ja imam 3 ha zasada i dolaze mi na rod ove godine lokacija Sremski Karlovci , zna li neko neku ekipu za branje trešanja ?

Branje ce u mom kraju biti ogroman problem. Kadar koji je radio povrce je otisao sa azilantima u Nemacku, Austriju, Svajcarsku. Proslu jesen smo vec imali problem sa beracima paprike.

Druže moj ,to nam je glavni problem.Nije mi problem trešnju prodati ,ali obrati,to je već problem.

Nazad
Vrh