Trešnja

Burlat je bogami jako upitan što se toga tiče, bukvalno kako koje stablo. Ja kod kuće imam 20ak komada stara baš 5 ili možda i 6 godina, na pojedinim stablima burlata je bilo bukvalno 10 cvetova i možda i nula plodova kasnije, dok je na nekima bilo baš tih 2 kile ... i to možda. Sa druge strane, šarene koje su u toj grupaciji od 20ak, isto znači sve orezivano i prskano su krenule već 2 godine da daju rod, evo ove godine sa svakog stabla 4-5 kila, bukvalno budu sve načičkani grozdovi da ne veruješ, a rastu isto bujno kao ove što roda nemaju.

Imam i 8 komada starih 10 godina. Jedno stablo izbacilo 50ak kila, jedno ni 2 kile i raste u nebo jer nikako da rodi, bilo je cveta dosta manje nego ovo od 50 kila, ali baš da bude 2 kile samo nisam očekivao, bilo je u poređenju sa tom boljom recimo za 30-40 kila, jedna je 5a u prvom redu a druga je treća u drugom, međusobni razmak nema ni 15 metara.

Evo i moje malo iskustvo sa tresnjama na giseli 6. Sadnice sam kupio u Italiji po 6 eura, samo sam sorte Grace Star i Black Star kupio u drugom rasadniku po 7 eura, jer ovaj prvi nije imao licencu za prodaju te dve sorte, jer kada su stvorene te dve sorte pre 15-tak godina na institutu u Bolonji, institut ih je patentirao, samo rasadnik koji kupi dozvolu-licencu moze da ih prodaje. Prosle godine, prve godine nakon sadnje jednogodisnjih sadnica, neke su i rodile
20140404165528.jpg
Ove godine su sve rodile po malo, a sledece, u trecoj god. se nadam da imam nesto i za prodaju. Ovog proleca, od 400 sadnica na 50 ari su se osusile 10-tak. Krenule su i one sa prvim listicima i cvetovima dok su imale zalihe hrane u sebi, ali im je koren istruleo od onolikih kisa. Imao sam na nekim sadnicama sorte Ferrovia i Black Star problem sa pucanjem kore, premazao sam sa voskom. verovatno je to od naglih promena temperature, u novembru ih obavezno krecim. Video sam da to ne rade u Italiji, pa nisam ni ja, ali je ipak tamo klima drugacija. Osim tih 10-sto se osusilo, planiram da zamenim jos toliko koje su lose napredovale. Uglavnom ceo zasad se nije razvijao lepo kao prosle god. U najboljoj formi su mi Kordia i Regina. Za neki praktican deo obilazim skoro svake nedelje oglednu plantazu druga staru 13 god. u Italiji na giseli 5 i 6. Na rastojanju 4,5 x 2,5mt gisele 6 smo brali 30-40kg krupnih tresanja, a neka stabla Grace Star i 50-60kg. Za sadnju na giseli 5 sam odustao kada sam video koliko je to zakrzljalo i koliko slabo radja,koliko su osetljive, svake god. mu se osusi po neka, a i on je svoju novu plantazu sadio na giseli 6. Gisela 5 ja za neku gustu sadnju pola metra-metar, kako to zovu kod nas stubaste tresnje. za neki teorijski deo koristim oglede instituta u Veroni,gde kazu i dobre i lose osobine tresnje i podloge, a ne kao u rasadniku samo pricaju dobre stvari, a lose osobine te sorte precute. Ako neko hoce pomoco Google da prevodi sa Italijanskog sa tog sajta, kada odabere sortu koja ga interesuje nek ide na " scarica il dokumento " http://portale.provincia.vr.it/uffi...tale-dei-fruttiferi/schede-varietali-ciliegio

Poslednja izmena:
Poštovani u planu sam da na jesen ili sledeće godine zasadim oko 250-300 sadnica trešnje, jer vidim da je dosta isplativa.
Prilično sam neupućen, pa me zanima šta joj je ograničavajući faktor, suše li se stabla (kao kod kajsije), čuo sam da joj pucaju plodovi ako je kišna godina i je li problem branje, koliko prosječno može jedan radnik dnevno da nabere???

Hvala unaprijed.

Zna li neko gdje se u Srbiji ili RS mogu naći sadnice trešnje na podlozi Gisela 6, treba mi 25-30 komada??

Pozz

Jedno pitanje za trešnjare, deo njive gde bi posadio koju trešnju je malo niži ne leži voda ali duže ostaje vlaga pa sad šta je tu pametnije saditi na magrivi ili na divljoj trešnji.

- - - - - - - - - -

Sad sam pročitao u temi Višnje da je kolega na takvom zemljištu sadio višnje na divljoj trešnji... verovatno je to odgovor na moje pitanje. Nego dali je jako izražena razlika u veličini između magrive i divlje trešnje.

Danas uspeo da posadim oko 90 tresanja, fali mi jos 20tak u rasadniku nisu imali ranier i jos par burlata i jos uspeo da posadim koju sljivu i kajsiju sto se nisu primili od prosle god. Posle par idealnih nedelje mene docekao sneg i kisa za sadnju... ali uradilo se.

Ne znam za sadnice, samo da napomenem da se neko ne pređe, postoji i sorta Erlista, tako se baš zove, nije odomaćen naziv za Early star :)

Imam jedno pitanje za iskusne voćare: da li sorte Kordia i Regina dolaze na berbu u isto vreme i koja je razlika vizuelna između njih?

Nisam iskusan voćar al' mogu da ti prenesem izkustva iz Ritopečkog atara u vezi tih sotata:ljudi nemaju pojma o njima,neki su čuli al' i pored svih preporuka tek ove godine su počeli sadnju tih najpoznijih,tu mislim i na Ferroviju.Inače najviše je sadjena Šarena.Ako će ti značiti ja sam "obio" ceo internet na svim jezicima i zaključio da je Kordia nešto tamnija iako nije u punoj zrelosti dok Regina iste krupnoće u istoj fazi ima burgundastiju svetliju boju.
Inače sumnjam da iko na forumu ima na rodu te sorte.

Imam jedno pitanje za iskusne voćare: da li sorte Kordia i Regina dolaze na berbu u isto vreme i koja je razlika vizuelna između njih?

Koliko sam čitao mislim da je razlika oko nedelju dana i da Kordia (Attika) kasnije stiže. Nemam iskustva sa terena....
Evo postova kolege RedStar-a i njegovog prevoda....

http://poljoinfo.com/showthread.php?1372-Tre%C5%A1nja&p=863520&viewfull=1#post863520

http://poljoinfo.com/showthread.php?1372-Trešnja&p=863624&viewfull=1#post863624

Probaj na netu da pronađeš još podataka....

Koliko je stara sorta Kordia?
Kakva su iskustva u uzgoju Kordie, rodnost, bolesti, osjetljivost na mraz i pucanje ploda, krupnoca ploda?
Znam da se radi o tresnji potpuno crnog ploda u fazi zrelosti.
Ostali podaci iz prakse tj.uzgoja mi nisu poznati.

@vasovac U kom rasponu im je berba,oko kojeg datuma bereš Kordiju i Reginu?Ja sam sadio Šarenu (Rainer) i Reginu za kao kasnije sorte,mada Šarena stiže nešto ranije kod nas,već od druge nedelje juna je za berbu i bere se skoro do pred kraj juna.

Reinier kod mene krene da stiže kad je sam kraj burlata, od poslednje nedelje juna, a stara šarena koja je sitnija i gorča kreće od prve nedelje juna pa se razvuče do polovine juna, a blizu smo sa parcelama tako da slično očekuj i kod tebe, osim što je tebi plac malo rekao bih u hladovini pa možda bude kasnije.

Ja njih stalno brkam jer Reiner često bude sitniji a Šarena gde je osunčanija bude sladja,tj. ima manje gorčine.Po meni Šarena je definitivno nastala od Reinera mada se ovde na forumu već pisalo da je Reiner - Šarena (orijentaciono ).Inače Šarenu sam kupio u selu (čovek bi se verovatno zbunio kada bi i pomenuo Ranier) i to je po meni najukusnija trešnja,ne preslatka,blage gorčine.
Još nisu stigle na rod,baš ćemo da vidimo mada i nisam ja toliko u hladovini posebno kad vidiš veći deo Ritopeka koji je uz Dunav.

Treba mi neki pametan savet. Koju sortu da nakalemim, posadih nekih 40a magrive pre par dana? Parcela je u Plavincima (ko zna), 5-6 dana ranija od "normalnih" ovde u kraju.

Nazad
Vrh