Kolt uopšte nije slabobujan kao što se priča, to pod jedan. Sličan je magrivi, barem po jednom zasadu od jednog facebook prijatelja koji sam video na slikama, njegove četvorogodišnje su tačno za nijansu niže, ali nešto razgranatije od mojih trogodišnjih na magrivi. Rod mu je takođe tačno za toliko veći, znači rađa recimo 15% ranije, ono što je u smislu roda kod magrive 8 godina, na koltu je 6.
Međutim, nigde se ne pominje kakvo zemljište kolt traži, taj prijatelj je obronak Fruške gore, čuven za voćarstvo u poslednje vreme. Takođe, svi znamo za probleme sa rakom korena, pa je kolt prilično napuštena ideja.
Za gizelu sa druge strane puno može da se pročita po internetu, pošto ne znam iz glave, da ne kopiram, guglajte sami ili ko zna nek napiše
Ako francesku cena ne predstavlja problem i ne traži stabla koja će da traju preko 50 godina i da se deca penju i ljuljaju (divlja trešnja), onda gizela nije loše rešenje jer se može na ti 6 metara prečnika krošnje posaditi cirka 5-6 komada, znači ista količina roda i lakše branje, ali je problem naći sorte, uglavnom se to uvozi iz Italije pa su i nove sorte u pitanju a herc je polako malo i nepravedno napuštena sorta, to je po mnogima možda i najbolja sorta, stari ljudi kad kažu trešnja zapravo misle na herc. Ko je probao zna šta pričam.