Trešnja

Ove godine na burlatu su silazile na plod,zakasnio sam sa prskanjem pa onda sam burlat preskočio zato što je počeo da rudi

Evo moje tresnje - da li mozete po fotosima da mi kazete koja je ovo sorta:

ovo su najveci i najzreliji primerci ovog popodneva - danas je vec uradjena jedna 'vanredna kontrola plodova'.

Niko mi nije odgovorio jer pretpostavljam da nije lako prepoznati sa slike koja je sorta. Proglašavam je za burlat :osmeh:.

xhJSodL.jpg

YFxqNjr.jpg

Evo je moja tresnja nakon nekog vremena, pobrao sam sav plod, bio je ok... e sad pitanje, da li je ona krenula da se susi? Postoji li mogucnost da se sprijeci? Vase misljenje mi je vazno...

ima li koga da mi kaze nesto u vezi tresnje?

Prehrani je preko lista nečim malo i št joj bog da, imam i ja jednu još gori primer, skidali smo plodove zelene jer su listovi ostali trećina očekivane površine, teško da bi preživela rod.

pa i nije bilo mnogo ali u odnosu proslih godina jeste bas puno... jer ona nije nesto radjala uopste mnogo...

Dešava se to i kad prerodi voćka...uglavnom šta god da je bilo, sad ti je samo da paziš da ne ostane bez vlage, da je zaliješ po potrebi jednom nedeljno onako dobro i to je to. Ako pada dobra kiša onda nemoj. Malo je prehrani preko lista, ionako bi trebalo da oprskaš protiv bolesti lista i vaši.

Cena u Vinči na otkupu je oko 200 plus minus dinara zavisno od kalibra, recimo 180-230, pisaću dalje u temi o otkupnim mestima...

Evo malo slika iz moje njive i njive pored, ovo su dvogodišnje i trogodišnje iza

Trogodišnje

Ova se raspištoljila pa sam je malo orezao za probu, evo slike pre i posle, malo deluje da sam je oćelavio ali nisam, ima sa drugih strana dosta vodoravnih mladih grana, vidi se i na ovoj onako ako se zumira slika

Ono kad prerodi pa ni ne oberu...katastrofa, ostaće tako do kraja, dosta stabala se prošle godine tako i osuši

Ne znam koja sorta

I moj favorit za sada, čekam komšu da ga pitam koja je to sorta, izgleda kao šarena malo ali je u obliku srca i crvenija, baš srce sa špicom, baš mesnata rska u ustima a ne ko burlat vodurina :D

Oktopod koja je sorta ove dvije posljednje slike,srcolike?Stella?
Lapins je tako srcolik ali jos ne crveni.

Ne znam, to bih i ja da znam :) komšijska je njiva, pitaću ga kad ga vidim ako i on bude znao, on je sve mahom kalemio tu od komšija, tako da ne verujem da je Lapins ili bilo koja novija/fensi sorta, on mahom ima burlat, erc, canetova....

Tresnje i meni UZAS. Oplodnja koliko je losa bila, toliko je jos naknadno otpalo. List potpuno zdrav, nemam drugo objasnjenje sem u trenutku oprasivanja da su losi uslovi bili. Dogodine ubacujem kosnicu sa pcelama kod drveca!

Tresnje i meni UZAS. Oplodnja koliko je losa bila, toliko je jos naknadno otpalo. List potpuno zdrav, nemam drugo objasnjenje sem u trenutku oprasivanja da su losi uslovi bili. Dogodine ubacujem kosnicu sa pcelama kod drveca!

Ja imam 10 kosnica na 20 m od dve ogromne tresnje koje su cvetale dobro ko i uvek ali plodova ima ipak jako malo. Znaci nije to razlog.
Prosle godine su mi prerodile. Bilo je po 200 kg na svakoj a zatim su ostale bez lista od mrke pegavosti. U pitanju je stara sorta koju u mom kraju zovu ruskavac. Krupna, stize oko 10. juna.

Kod tebe se mozda prosle godine nije izdiferenciralo dovoljno rodnih pupoljaka ako je prerodila + ostala bez lista. Kod mene je svake godine list odlicno sacuvan. Prosle godine se dobro oplodilo, ove lose. 2013 je isto bila jako losa oplodnja.

Nazad
Vrh