Cvjetni pupova ima sigurno jer sam ih brojao , a koliko ce tu da bude cvjeta i roda ne znam , sto se tice uzgojnog oblika , ma nemam pojma sta bi , to sam posadio i radio sam napamet (sada vidim da mi je ispalo bolje nego nekima koji se sa tim bave ) , prvi plan je bio vaza , a poslje sam htio da promjenim na piramidu al sam zezno grane pa sada nemam pojma , iskreno ima mjesta okolo pa sta god bude nije mi bas vazno , bitno da rodi dobro .
Sada kada malo vise proucavam tresnju vidim da su za 3 godinu dosta debele , dali je to zbog toga sto im pase zemlja ili mozda sto je pokraj plastenik sa jagodama pa skroz zemlja povlaci vlagu ?
Nisam nasao onaj papir sa podacima ali mislim da je podloga divlja tresnja , i stvarno bude bujna preko ljeta , sada je visine mozda nekih 170 cm , i sirine mozda 130 do 150 cm , i cilj mi je da ostane sto niza .
Sada sam malo gledao i razmisljao za tresnju i mozda bi isao sa nekom bujnijom podlogom pa bi probao da pravim krosnju nesto izmedju ufo i spanski grm , imam u glavi ideju a kako ce da izadje vidjet cu jer imam sada 3 tresnje na kojima mogu da eksperimentisem .
Zvao sam mog agronoma od kog kupujem sadnice jagoda i on uvozi tresnju iz italije od maconija ali je jedna sadnica negdje oko 10 eura tako da mi je to dosta skupo , podloga je gisela a po njegovom ide oko 5000 sadnica na hektar , sa mrezama i svim sto ide ulog je skoro 40 000 eura na hektar a te pare da imam ovo mozda ne bi ni radio , he heee .
Ja bi isao mozda sadnju nesto srednje bujnih podloga do nekih 600 sadnica na hektar i isao sa sto nizim formiranjem krosnje , za to mi je plan na 3tresnje ove godine pokusati odraditi neku kombinaciju UFO i spanski grm pa cu da vidim , svejedno do iduce godine necu da sadim nista od tresnje .
Vasovac , evo sada vidite da nema potrebe da smanjujem djecu i da se nekada pocetnicka sreca pokaze isplativija od znanja , he heee .
Ali sam svejedno ostao fasciniran sa onim vasim nasadom tresnje , super izgleda , od mene sve +5 za vas .