Trešnja

Vasovac, kako nisi vidio ploda? Trešnja na sijancu je dala nešto roda u trećoj godini nešto roda, a pogotovo u četvrtoj...

Ja treba da odgovorim Oktopodu i svima vama na kojoj su podlozi one tresnje iz ogleda, ali mislim da je od svega vise interesantno kako vasovac toliko dugo nije video ploda na svojim tresnjama. Sta to moze da bude?
Elem, ne nadjoh u fajlu, iako sam ga opet pazljivo procitao, na kojoj su podlozi ovih 18 sorti, stvarno cudno da to nisu napisali pa mi dodje da u ponedeljak pozovem upravu Sloge -Kac.

Evo naziva fajla pa izguglajte - SORTIMENT I TEHNOLOGIJA GAJENJA TREŠNJE(Prunus avium L.)
Mozda neko od vas izvuce iz konteksta o kojoj se podlozi radi.

Evo jos jedna slika otuda

Na magrivi su te trešnje u kaću sađene, mislim da je razmak 5x3. Na sajtu rasadnika MAVM iz Kaća imate ta istraživanje, a evo i linka http://www.mavmrasadnik.com/tresnja, a evo i linka od priloga koji je Uroš Davidović snimio o trešnjama u Kaću 2011 godine.

Jeste, hvala shale, identican fajl je tamo samo u wordu i pod nazivom Savremena proizvodnja tresnje Grocka2010.
Da li slucajno znas i koliki prinos po ha moze da se ocekuje od takve sadnje, ili konkretno sa tog poljoprivrednog dobra.

Neznam, čuo sam svakakve priče oko tog zasada u Kaću, a na liku se vidi kakve su bile 2011. Voleo bi da odem da vidim kako to sada izgleda, a i možda ću, jer mi Kać nije daleko.

Da li je sada pravo vreme pocnem da kratim OVE sadnice iz decembra?
Ja sam mislio da ih kratim na 70cm ili 80cm, ali da li da ih kratim uopste ako planiram piramidu?

Vasovac ovo je misterija kako nisu prorodile mozda nesto oko oprasivanja citao sam da burlat rano prorodi a i normalno je kod svake tresnje da na dvogodisnjoj grani spremi rod nema tu neka visoka pamet inace zasad izgleda odlicno

бурлат није имао цвета уопште,регина је имала али је у периоду цветања прошле године дунуо онај врућ ветар и скину све као руком, мистерија или не углавном рода нема ,а трешње 3-4 метра

Baš tako, a najveća fora je što su ovo radili asistenti sa fakulteta, a profesor naravno okačio na sajt svog rasadnika.

Ja ne htedoh da pitam sto su u pomenutom rasadniku onolike cene sadnica, sad po vasim komentarima vidim da nesto `ima`.

Evo onda iz drugog fajla jedna slika, mislim da ovo mnoge zanima, a ako neko ima drugacija iskustva sa nekom od prikazanih podloga bilo bi svima od koristi da prokomentarise.

Po ovomr ispada da je kolt bujniji od sejanca, a prodaje se kao slabije bujna podloga...ja sam video da je kolt sličan magrivi, a magriva nije daleko od sejanca, tako da ima smisla, e sad da li kolt ranije rađa ili činjenica da se zasadi na koltu formiraju i povijanjem grana a na sejancu se uglavnom sade po principu "zasadim, ostavim 5 pupoljaka na vrhu i to je to za vek vekova" ne bih znao kasti :)

Gledao sam malo onaj UFO sistem sadnje i formiranja grana na tresnji , kako vam se to cini , meni to djeluje veoma zanimljivo jer dobijes jako nisko krosnju na tresnji i fakticki i sa bujnojom podlogom mozes da dobijes veoma niske krosnje , do nekih 3 metra visine , pa me zanima vase misljenje u vezi tog sistema , samo mislim da je tu onda obavezno kalemljenje sa 2 kalema i onda se jedan povije u ljevo a drugi u desno i tako se formira krosnja.

https://www.youtube.com/watch?v=0nJZxsUa4qI
https://www.youtube.com/watch?v=3u6NKU_Os34

I jos jedno pitanje , kalemio sam 3 tresnje na rascjep pa me zanima za koliko mogu da vidim dali su se primile , znam da ima neka fora sa pupovima da se vidi al ne znam kako ide pa ako netko zna da mi kaze?

Da li je sada pravo vreme pocnem da kratim OVE sadnice iz decembra?
Ja sam mislio da ih kratim na 70cm ili 80cm, ali da li da ih kratim uopste ako planiram piramidu?

Ja sam ih prekratio na 110 cm , ostavio gornji pup a sledeca dva ili tri skinuo. Od zemlje skinuo sve pupove do visine od 50 cm.
Moras ih kratiti inace bi otisle u nebo :),Ovo vazi za jednogodisnje sadnice (prutice) a ako imas sadnice sa prevremenim grancicama onda ide malo drugacije.

Evo kao sto sam obecao stavljam slike moje 2 tresnje koje su u 3 godini od sadnje , kvalitet slike i nije bog zna sta al bolje ne mogu , jedna je tresnja ona sto je lani puno procvjetala a druga je ona sto sam pricao da sam ju zakacio traktorom i na njoj se vidi da bas nema grana , sa tim da ja nisam nikako radio orezivanje u 6 mjesecu.

http://www.imagebam.com/image/b83462314467206
http://www.imagebam.com/image/d6edbe314467272
http://www.imagebam.com/image/fcf137314467349
http://www.imagebam.com/image/fb0786314467407
http://www.imagebam.com/image/a42bd3314467721

Imam i ja jednu takvu puna cvetova, neće ta ništa narasti ako ne budeš skidao cvetove a i onda je pitanje, izgleda da koje slabo rastu brzo krenu da puno rađaju...opet ne znam dal ovde ima 500 cvetova potencijalnih videćemo...a šta planiraš za uzgojni oblik, ne mogu da pohvatam?

Cvjetni pupova ima sigurno jer sam ih brojao , a koliko ce tu da bude cvjeta i roda ne znam , sto se tice uzgojnog oblika , ma nemam pojma sta bi , to sam posadio i radio sam napamet (sada vidim da mi je ispalo bolje nego nekima koji se sa tim bave ) , prvi plan je bio vaza , a poslje sam htio da promjenim na piramidu al sam zezno grane pa sada nemam pojma , iskreno ima mjesta okolo pa sta god bude nije mi bas vazno , bitno da rodi dobro .

Sada kada malo vise proucavam tresnju vidim da su za 3 godinu dosta debele , dali je to zbog toga sto im pase zemlja ili mozda sto je pokraj plastenik sa jagodama pa skroz zemlja povlaci vlagu ?

Nisam nasao onaj papir sa podacima ali mislim da je podloga divlja tresnja , i stvarno bude bujna preko ljeta , sada je visine mozda nekih 170 cm , i sirine mozda 130 do 150 cm , i cilj mi je da ostane sto niza .

Sada sam malo gledao i razmisljao za tresnju i mozda bi isao sa nekom bujnijom podlogom pa bi probao da pravim krosnju nesto izmedju ufo i spanski grm , imam u glavi ideju a kako ce da izadje vidjet cu jer imam sada 3 tresnje na kojima mogu da eksperimentisem .

Zvao sam mog agronoma od kog kupujem sadnice jagoda i on uvozi tresnju iz italije od maconija ali je jedna sadnica negdje oko 10 eura tako da mi je to dosta skupo , podloga je gisela a po njegovom ide oko 5000 sadnica na hektar , sa mrezama i svim sto ide ulog je skoro 40 000 eura na hektar a te pare da imam ovo mozda ne bi ni radio , he heee .

Ja bi isao mozda sadnju nesto srednje bujnih podloga do nekih 600 sadnica na hektar i isao sa sto nizim formiranjem krosnje , za to mi je plan na 3tresnje ove godine pokusati odraditi neku kombinaciju UFO i spanski grm pa cu da vidim , svejedno do iduce godine necu da sadim nista od tresnje .

Vasovac , evo sada vidite da nema potrebe da smanjujem djecu i da se nekada pocetnicka sreca pokaze isplativija od znanja , he heee .
Ali sam svejedno ostao fasciniran sa onim vasim nasadom tresnje , super izgleda , od mene sve +5 za vas .

Poslednja izmena od urednika:
Prijatelju, nemaš ti ovde za kilo trešanja. Bez ljutnje, videćeš.

Drugo, vidim da ti se eksperimentiše, nemaš potrebe za time jer su eksperimenti već naveliko rađeni i do nekih zaključaka se došlo. Kakav crni UFO na divljoj podlozi, jesi ti nekad video staru trešnju na sejancu? To deblo ne možeš da obgrliš a visina je kao trospratna kuća. Ako misliš da ćeš rezidbom da to regulišeš grdno se varaš. Sadi lepo na magrivi ili koltu nakon što vidiš kakva ti je zemlja, piramidu za gusto, vazu za ređu sadnju i to je to...pošto za gizele kao što sam kažeš nemaš novaca, puno je to, nije za svakoga.

Sve ti ovo kažem kao neko ko se nagledao voćnjaka raznih i ko je sam sebi kalemio, sadio, rezao, prskao. Nisam najpametniji samo te navodim na pravi put, do jeseni ćeš već uvideti i sam, ne zamaraj mozak mnogo nekim eksperimentima sa nečim o čemu se zna već decenijama.

Nisam ja niti rekao da ce da bude vise , ja sam govorio o cvjetovima , a koliko bude bit ce , sta znaci broj cvjetova , ako dodje mraz mozda ne bude ni jedan plod .

Ako si dobro pratio , nisam planirao da radim sa sijancem vec sa nekom srednje bujnom podlogom , mozda magriva ili tako nesto ali uglavnom sto je jeftinije , jer zaista ovo je nenormalno skupo , pogotovo za mene koji nemam pojma uopste , inace je kod nas obicna sadnica tresnje oko 4.5 eura .

Sto se tice divlje tresnje , ja sam ti u zapadnoj slavoniji , nemoras meni da pricas sta je divlja tresnja , kod nas ih ima u svakoj sikari , sumi , uz njive i ne znam gdje ih vec nema , a ima i tresanja koje su kalemljenje prije 100 i vise godina , takvih 6 komada je jos moj pokojni pradjed kalemio i nadzivjele su i pradjeda i djeda i strica a bogami jos se dobro drze i debele su oko 90 u panju a mozda i jace , a krosnje su siroke brat bratu dobrih 15 metara , ali nisu tako previsoke , mozda 7 metara , mislim da nisu vislje i super su po okusu a jos nijedne godine nije bilo da nije rodila.

Ja sam takav da volim da eksperimentisem i to mi ne smeta uopste sto je netko dosao do nekog zakljucka , upravo se i eksperimentise da bi se doslo do nekih informacija .

OK, ja sam kažem da je to sve već prežvakano kao eksperiment, sem sad tih UFO i slično ali su one na slabobujnim podlogama.

p.s. ne moraš da citiraš poslednji post a i pitanje oko kalemljenja sam ti prebacio u temu kalemljenje.

Nazad
Vrh