Pronaso sam na netu mnogo istrazivanja (u pdf.), ali su uglavnom SAD i Zap.Evropa. Malo je iskustava iz Srbije - zato smo ovde. Srbija ima specificnu klimu u odnosu na okolne zemlje. Kod nas se susrecu Mediteranska sa juga, Marine west coast sa severa i Vlazna kontinentalna sa severositoka. Tako dobijemo Vlaznu suptrposku klimu. Ta ista klima zahvata sever Italije, Sloveniju i deo Hrvatske. Tako da ovaj fajl koji sam pomenuo u proslom postu upravo je ispitivanje podloga i sorti u tom reonu. Jedino sto tesko mogu da `provalim` je koliko u svakom od tih istrazivanja ima marketinga i koliko je jak lobi biljnih geneticara. Citam skoro neka firma iz Srbije je ponovo dobila pravo da uveze podlogu Gisela 5 - pa ko da je lek za nesto. Inace podloga MaxMa14 je za nesto baznija tla, ali je po svemu odlicna. Piku1 i Tabel Edabriz mi se isto cine odgovarajuim. Ima ih mnogo, ali nema zvanicnih iskustava iz Srbije, pa cak se i najbolji strucnjaci i prof. univ. kolebaju kad trebaju da daju savet. Ja tek ulazim u ove vode, vi ste svi u vocarstvu prept. iskusniji od mene, ali mi kao nekome ko ima nos za biznis nerezonski da sadim tresnje sa visokim porastom i mali broj stabala po ha. Zamolio bih sve one koji imaju licna iskustva sa razlicitim podlogama za tresnju da ih podele sa nama.Sto nas ima vise uspesnih proizvodjaca voca i sto ga vise budemo imali za izvoz bice nam svima lakse i udruzivanje i hladnjace i odredjivanje i ugovaranje cena direktno sa prodavcem te nase robe u ino. Mislim da je velika sansa Srbije u vocarskoj proizvodnji.