Trešnja

Pronaso sam na netu mnogo istrazivanja (u pdf.), ali su uglavnom SAD i Zap.Evropa. Malo je iskustava iz Srbije - zato smo ovde. Srbija ima specificnu klimu u odnosu na okolne zemlje. Kod nas se susrecu Mediteranska sa juga, Marine west coast sa severa i Vlazna kontinentalna sa severositoka. Tako dobijemo Vlaznu suptrposku klimu. Ta ista klima zahvata sever Italije, Sloveniju i deo Hrvatske. Tako da ovaj fajl koji sam pomenuo u proslom postu upravo je ispitivanje podloga i sorti u tom reonu. Jedino sto tesko mogu da `provalim` je koliko u svakom od tih istrazivanja ima marketinga i koliko je jak lobi biljnih geneticara. Citam skoro neka firma iz Srbije je ponovo dobila pravo da uveze podlogu Gisela 5 - pa ko da je lek za nesto. Inace podloga MaxMa14 je za nesto baznija tla, ali je po svemu odlicna. Piku1 i Tabel Edabriz mi se isto cine odgovarajuim. Ima ih mnogo, ali nema zvanicnih iskustava iz Srbije, pa cak se i najbolji strucnjaci i prof. univ. kolebaju kad trebaju da daju savet. Ja tek ulazim u ove vode, vi ste svi u vocarstvu prept. iskusniji od mene, ali mi kao nekome ko ima nos za biznis nerezonski da sadim tresnje sa visokim porastom i mali broj stabala po ha. Zamolio bih sve one koji imaju licna iskustva sa razlicitim podlogama za tresnju da ih podele sa nama.Sto nas ima vise uspesnih proizvodjaca voca i sto ga vise budemo imali za izvoz bice nam svima lakse i udruzivanje i hladnjace i odredjivanje i ugovaranje cena direktno sa prodavcem te nase robe u ino. Mislim da je velika sansa Srbije u vocarskoj proizvodnji.

E ako uspes da ubedis ljude da je bolje da ima sto vise kvalitetnog voca a ne obrnuto ja ti skidam kapu, podkapu i rukavice idi kandiduj se za predsednika.
Inace uobicajeni odgovor vocara ako ga pitas posle sadnje koja je sorta sta kad stize i sl jekod nas
-Ma nemam pojima ni je se to nesto ne razumem to mi nesto preporucili, pravo ti kazem nmg da potrefim ni kako se ono zove i to nekome ko mu nij nikava konkurencija zamisl tek aa kolegama

Kordija, Regina ili Burlat...sve 3! I još neke! Trešnja se ne sadi po principu sve viljamovka i nešto oprašivača. Nikad se ne zna kakva će godina biti, šta će dobro uspeti, opstati, kakva će cena na otkupu biti.

Burlat će uvek biti na ceni iako je po meni to jedna od najgorih trešanja koje sam u životu jeo, uopšte ne kapiram šta je tu toliko ukusno. Herc je 10 puta ukusniji. Ali je prvo voće koje stiže, pa još trešnja, onako ... ekskluzivno je i zato se traži.

Ja sam sadio najviše burlat, a ima tu i Regine, Karmen, Sunberst, Stela i po koji herc. Sadio sam na magrivi 6x5 i razmišljam se sledeće godine da posadim u redu još po jednu i da formiram nisko piramidu, videću već, moj problem je što nemam kad toliko da se posvetim tome, zato sam se i odlučio za magrivu, nema puno posla i ulaganja.

Iako vidim da ovde nema mnogo zainteresovanih za intenzivno gajenje tresanja -evo jos jedan koristan fajl za uzgajivace tresanja. Hrvatska je u pitanju, a posebno u uvodu cete videti, mislim da je i kod nas ista sutuacija.
Izgugajte
Mira Radunić - Nove tehnologije uzgoja trešnje
I da odgovorim drugu Hobby, od vocara koji se time bave tek onako obicno dobijes takav odgovor, slazem se, ali ako naidjes na iskusnog i predanog poslu i tako ti odgovori, onda je pokvaren.A i glup posebno ako te vidi kao konkurenta.
Sansa je u udruzivanju!
Evo i fajla iz Bosne - izguglajte - 02drkenda. pdf , pa prvi rezultat.

Orezane juče trešnje. Vodilice su prekraćena na 50 do 60 cm, a grane koje su prošle godine povijene, skraćene su na donji pupoljak za 1/3 dužine...

Jedno pitanje za poznavaoce tresnje prosle godine u mi se osusile 4 stabla tresnje starosti 20-25god.navodno je u pitanju neki crv ili neka nova bolest.Ostalo mi je jos jedno stablo pa bi da ga sacuvam pa me interesuje cime da ga prskam i jeli sada kasno za zastitu?

ja sam mojim tresnjama povijao grane,a jednu ostavio kao produznicu da li se te grane krate ili ne,ja ih nisam kratio mislim samo tako da ih ostavim:sta:?

@geras

koliko sam ja video iz iskustva magrivu i sejanac, budu mnogo bujne, ne znam kako bi to izgledalo kad se deblo nagoji ko dve moje noge, kako bi onda izgledale te uspravne grane a da ostane nisko... :)

@tomo VS

Pa jesi li vadio te posušene, ima li u njima kanalića i crva ili nema? Pogledaj da ti nije dole plitko iznad zemlje oglodana kora u krug, dešava se to hoće da uradi slepak ili neka tako živuljka, imaju ljudi kod mene taj problem

@acar

ja ih ne bih prekraćivao, osim ako nisu puno dugačke. prekraćivanjemćeš dobiti da se razgranaju, a ovako će manje i ravnomernije da se razgranaju i pre će i rod da daju...produžnicu treba da prekratiš da formiraš novi sprat, osim ako nije slabo napredovala pa je onda ostavi da dostigne dobru dužinu i debljinu pa tokom leta prekrati.

Pozdrav
Imam jedno pitanje ....

oktopod: jedno pitanje po običaju preraslo u već prežvakane diskusije, prebačeno u http://poljoinfo.com/showthread.php?10715-Off-topic-chat-i-ostala-pisanija

Poslednja izmena od urednika:
Geras, piramida ili vaza, nema treće, u principu zavisi od gustine sadnje, piramida može dosta gušće. Ako imaš vremena da se posvetiš, možeš da ih ne prekraćuješ uopšte, da povijaš grane, rovašiš i tako dobiješ nešto nalik na vreteno i da bude dosta gusta sadnja.
Ja pravim vazu na magrivi 5x6 metara razmak, a sad imam neke na 5x5 i tu ću verovatno piramidu.

Poslednja izmena:
Iskustva i želje su različiti, ja lično ne bih gušće od 4 metara među sadnicama, među redovima zavisi koji ćeš traktor koristiti tako da i tu može 4 ako imaš mali traktor. Ja sam sadio na 5x5, tako se potrefilo a i ne bih gušće, treba voće i da je provetreno, naročito piramida koja sama po sebi nije provetrena ni osunčana, zbog kvaliteta plodova i prskanja.

Možeš i gušće, viđao sam po internetu slike gde ne prekrate uopšte sadnicu posle sadnje, rovaše da krenu određene grane, povijaju...i tako ide na 2.5 metara u redu. Meni je to previše posla pošto živim u gradu, radim u firmi a sam radim sve, tako da sam se odlučio za klasičniji način gajenja, ti sam vidi u čemu se prepoznaješ.

Još nešto, ne postoje zasadi stariji od par godina a da su sađeni gušće od 5x5 tako da ti niko ne može reći na šta će to da liči za 10-15 godina. Ja sam na putu do moje njive gledao razne voćnjake, 5x5 je po meni taman, možda 5x4. Ima i jedan slikaću kad prođem, jako gusto su sađene, visoke oko 4 metra ali SVAKA grana povijena na vodoravno, kad prođem pored tog voćnjaka jeza me uhvati od mraka koji u njemu vlada, tako da ne znam ni kako to voće sazreva, ne znam čiji je da pitam.

Druže, koliko će da ti rodi to ti nike nemože reci.

Kada hoćeš da sadih neko voće, prvo se raspitaš za podloge. Podloge za trešnju, koje najčešće možeš sresti u Srbiji su divlja trešnja, magriva, kolt, gizela 5 i 6. Divlja trešnja je najbujnija dok su gizele najmanje bujne. Najviše zasada u zadnje vreme se diže na magrivi (ona je negde srednje bujna podlog) u sistemu 5x4 ili 5x5 u zavisnost od sistema uzgoja. Može da ide i malo gušće i malo ređe, al to opet zavisi os zemljišta ne kojem će se saditi.

Sad se opet vraćamo na rod. Kažu neki stručnjaci da na magrivi može da rodi i do 50 kg po stablu, ali kao što ti je oktopod rekao svi veći komercijalni zasadi su relativno madi pa se još nemože tačno utvrditi koliki je rod u punoj rodnosti. Naravno cena sadnice zavise od podloge do podloge. Detaljnije oko podloga ćeš sigurno izguglati po netu jer ima dosta tekstova.

E sad što se tiče sorata, najpoznatija a sigurno i vodeća sorta ja Burlat. Kod nas je najrasprostranjenija i postiže najbolju cenu, i ko god da sadi trešnjar između ostalih ima i nju. E sad kod naših rasadničara ćeš uglavnom naći sorte koje su dobro pznate i imaju prođu, retko ćeš naći neke nove perspektivne sorte, ali mogu i one da se nađu.

Ima jedna jako dobra knjiga od profesora Dragana Milatovića zove se Trešnja i Višnja i tu je jako lepo sve objašnjeno. Takođe imaš i na youtube par snimkova trešnjara gde se mogu čuti iskustva.

I sve ovo što sa ti ja napisao imaš napisao u prethdnim stranama, možda ne ovako sažeto ali ima, i ja sam je celu pročitao i onda se odlučio koji ću sistem sadnje i koji uzgojni oblik.

oktopod: ovaj post ostaje i ovde kao lep rezime

Sada sam nasao firmu koja pravi sadnice tu kod vas pa me interesira misljenje o kvaliteti tih sadnica i opcenito te firme : http://euro-crate.com/tresnja-sadnice-srbija/

Kako kod vas trziste reagira na ove tamne tresnje ( nekako vise crne boje ) , posto kod nas na pijacama vidim samo crvene .

Kod nas u otkup za Ruse idu ranije sorte, koje stižu do polovine juna (6. mesec) tako da su to sve crvene sorte, tamne ne idu toliko, verovatno jer do tad već krenu i druga tržišta koja više odgovaraju Rusima (Poljska).
Na pijaci naravno ide sve manje više, trešnje se slabo i viđaju jer je na otkupu dobra cena, na pijacama obično završavaju lošeg kvaliteta.

Za ovu firmu lično nisam čuo, ima kod nas dosta rasadnika, gledaj da prodaju i sertifikovan materijal, to ti je jedini garant kvaliteta.

Nazad
Vrh