Trešnja

Koliko sam shvatio , za podrucja koja su malo oskudnija sa vlagom naj bolje je uzeti tresnje na podlozi magriva ( dali je magriva divlja tresnja ) ali tu postoji onda problem bujne vegetacije , ako ides sa podlogom Gisel5 ili 6 (mislim da sam takav podatak nasao ) onda je problem sto ta podloga ima slabiji korjenov sistem , osjetljive su na mraz ali je naravno vegetacija manje bujna pa moze gusca sadnja da ide al je kraci vjek vocnjaka .

http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/tresnja/izbor-podloga-za-tresnju , ovdje ima nesto objasnjeno za tresnju pa eto da podjelim sa vama , mozda ce vam biti zanimljivo .

Dali netko ima kakvu knjigu o uzgoju tresnje u PDF. formatu da mi posalje na mail , meni od svega toga naj kompliciranije djeluje ozerivanje tresnje a tu mali za..b pravi velike stete u rodu , ajde molim vas ako ima iko nekakve literature o tresnji da okaci da se moze skinuti i procitati .

Zapiši sva pitanja na papir. Kreni da čitaš temu od početka i piši odgovore.

Nema razloga da bude u off topic šta ti je :)

Nego, u kom kontekstu je ova slika, koje su podloge u pitanju, koliko stare sadnice...ovako kad pogleda, prinos po stablu je od 1 do 7 kila što je ili smešno ili impozantno zavisno od starosti voćke :)

Koliko sam skuzio ovdje se radi o sadnici 2 godinu nakon sadnje , ne znam dali sam upravu , ali ja imam Germerfsdorsku i vec je 2 godinu nakon sadnje bila rodila nesto malo , imala je sigurno 500 cvjetova na sebi al je mraz napravio svoje , sada je 3 godina i ima mozda malo manje cvjetni pupova ali ako bude sve kako treba moglo bi biti sigurno 2 kg .

Ovo je koliko sam ja shvatio prosecna dvogodisnja rodna grana na stablu i to moze sluziti isto kao orjentir za rezidbu koliko takvih i slicnih rodnih grana ostaviti na stablu

Čekaj čekaj, na kojoj to podlozi 500 cvetova drugu godinu posle sadnje i 7 kila po stablu? Korisna je tabela, kad bi bila potpuna, ovako je džaba, aj saznajte detalje :)

Rodna grana ti je ona što je imala cvetove, jedna od tih 500 cvetova što je nosila ;)

Smanjuj ribu 'cu da pobijem decu!!!
Grana koja je stara dve godine je kod tresnje rodna grana ima na sebi rodne pupoljke direktno usadjene i majske kitice

Čekaj čekaj, na kojoj to podlozi 500 cvetova drugu godinu posle sadnje i 7 kila po stablu? Korisna je tabela, kad bi bila potpuna, ovako je džaba, aj saznajte detalje :)

Rodna grana ti je ona što je imala cvetove, jedna od tih 500 cvetova što je nosila ;)

Ja sam rekao za tresnju a ne za granu , na tresnji imam oko 12 grana ukupno koje cvjetaju , al sam ja to obrezivao onako od oka i sada to jos prolazi jer je ovo 3 godina od sadnje a kako ce to biti kada bude starija nemam pojma , jer kao sto sam rekao ne razlikujem ni rodne grane a kamoli da znam da obrezem , to bi bilo pocetnicka sreca .
Podloga je mislim divlja tresnja , ne sjecam se tocno , imam mislim onaj papir negdje , ja sam je kupio u jesen 2011 godine i posadio , vec 2013 je procvjetala i imala je od oka gledano sigurno oko 500 cvjetova cjela tresnja .
Kada sam je kupio bila je debela oko 20 mm sada je sigurno 50 a mozda i 60 mm debela , u ljetu je nenormalno terala one mlade grane i bilo ih je hrpa , jos ih ja nisam ni obrezivao jer opet kazem nemam pojma kako treba pa tako nisam ni znao da ju treba obrezivati u ljeti .

Imam jos jednu takvu posadjenu , ali sam bio malo zapeo traktorom za nju pa je malo sporije rastla i cvjetala je takodjer ali mozda 50 cvjetova je bilo i nema bas puno grana , desilo mi se da sa jedne strane ima grana a sa druge strane stabla nema , nisam znao za rovasenje , sada je takva kakva je ne mogu joj pomoci .

I ona ce ove godine opet da cvjeta i ima solidno pupova , bas kada procvjeta cu da slikam ako se sjetim , nadam se da se necete rugati mom sistemu orezivanja jer ja stvarno nemam pojma kako se to radi , i volio bi kada bi stavili vi koju sliku da se vidi kako to izgleda kad rade majstori.

Da, nisam stavio objasnjenje na postavljenoj slici na prethodnom postu. Evo - radi se o jednom naucnom radu - ispitivanje sortimenta postojecih i novih sorti tresnje bas u Srbiji.
Konkretno vezano uz postavljenu sliku http://www.dodaj.rs/f/1p/r6/3r3n55YQ...i-tresanja.jpg - u vreme tehnološke zrelosti praćen je prinos i kvalitet plodova 18 sorti trešnje koje uključuju i sve standardne sorte koje su danas realnost srpskog trešnjarstva. Za ogled
se koristio proizvodno-ogledni zasad trešnje u Kaću koji je u vlasništvu akcionarskog
društva „Sloga“ Kać. Zasad je podignut na površini od 8,5ha i nalazi se u 4. vegetaciji.

Nemam sad vremena da snimam slike sa fajla i postavljam ih, ali ima u radu jos vrlo interesantnih rezultata pa to ocekujte uskoro.

Marlone, na kojoj je podlozi trešnja?

Mojalovaa, za tebe je bilo isto pitanje jer što reče Hobby treba da smanjiš ribu :) 500 cvetova na 3 godišnjoj sadnici može možda na gizeli, na divljoj trešnji možda 500 listova a ne cvetova :D
I nisam ni mislio da ti je rodna grana ona što je imala 500 cvetova, već jedna od tih što su doprinele cifri od 500 cvetova.

Evo sada sam isao da prebrojim cvjetne pupove ( ako se ne varam to su oni okrugli pupovi i veci su od lisnih pupova koji idu u spic ) i nabrojao sam 547 cvjetnih pupova s tim da jos nisam brojao na vrhu tresnje gdje ima jos oko 20 komada .

Mislim da nije ljepo reci nekome da laze , pa bilo to na ovaj ili onaj finiji nacin ako se u medjuvremenu nisi uvjerio da to nije tako kako kaze covjek.

Ja nisam rekao da je sadnica trogodisnja vec da je ovo treca godina od sadnje , a koliko je sadnica bila stara nemam pojma , znam da je bila debela oko 20 mm kada sam je zasadio , e sada posto vi radite sa tresnjom vjerovatno znate koliko godina treba da dodje do te debljine sadnice.

Poslednja izmena od urednika:
Моје трешње улазе у пету годину висине су око 3,5 м дебљина стабла је око 70 -80 мм подлога колт ,на бурлату и регини још нисам видео како изгледају плодови а на самбрсту је било нешто мало прошле године
image0210.jpg

Reci mi vasovac što se tie formiranja ovog uzgojnog oblika, da li je sadnica uopšte bila prekraćivana posle sadnje pa ostavljana uvek produžnica ili kako, deluje kao da je iz komada ova centralna.

Ja cu bas sutra pokusati da okacim sliku ako me internet ne bude tusio jer imam dosta problema sa njim pa ne znam dali cu moci da okacim sliku , moje stablo daleko gore izgleda od tvoga ali vidjet ces koliko ima pupova u 3 godini od sadnje , ja vidim da tebi ove bocne grane skoro i da nisu skracivane a ja sam svoje bas gadno orezao , e sada dali je to utjecalo na rod nemam pojma .

Vasovac , moze li malo informacija o tom tvom nasadu tresnje , tako bi ja nesto slicno zelio da posadim , koliko je razmak u redu a koliko medju redovima , koje sorte imas i na kojim podlogama , bas me cudi da u 7 godini jos nemas ploda , meni je cak i kruska 2 godinu nakon sadnje rodila cak 3 kruske :osmeh: .

Nazad
Vrh