Trešnja

Ja sam ih prekratio na 110 cm , ostavio gornji pup a sledeca dva ili tri skinuo. Od zemlje skinuo sve pupove do visine od 50 cm.
Moras ih kratiti inace bi otisle u nebo :),Ovo vazi za jednogodisnje sadnice (prutice) a ako imas sadnice sa prevremenim grancicama onda ide malo drugacije.
Nakon sto sam pricao sa @Shale odlucio sam da sacekam jos malo jer retko gde je krenuo neki pupoljak:

Te cu da kratim na 70-80cm i ostavicu jedan da ide gore i posle cetiri sa strane.

Ovo vazi za jednogodisnje sadnice (prutice) a ako imas sadnice sa prevremenim grancicama onda ide malo drugacije.
Imam dvadesetak komada koje sam narucio sa rasadnika i koje su normalne prutice:

Ali kupio sam par cuda sa pijace koje stvarno ne znam kako da ih rezem, prodavac mi je rekao da su dvogodisnje sadnice sa duplim kalemom... @oktopod mi je preporucio da ostavim samo jednu glavnu granu i mislim da cu to i uraditi:

Imali netko od vas koju tresnju kalemljenu na visnju , posto se sjecam da je komsija blizu mene imao jednu koja je tada bila debela nekih 15 cm , i stvarno je radjala kao luda , a nije ni bila tako nesto visoka , mozda 4 metra , sa tim da je covjek nije uopste orezivao , nego onako kako krene tako raste , a ja imam blizu burazera jedno 30 samoniklih visanja koje bi nakalemio , al bi volio da vidim sliek od takvih tresanja ako netko ima .
Nisam dugo bio kod njega pa ne znam dal je jos u zivotu , bas bi morao da ga pitam jer je od tada proslo nekih 16 godina .

@priest77

Druže, ova druga slika, jel si te kratio?

Sa ove zadnje slike ostavi jednu granu, ali iskreno to se meni nesviđa, je bi te počupo i posadio tzv. prutice.

Što se tiče visine debla, za trešnje kalmljene na magrivi, po mom mišljnju najbolje je da visina debla za piramidu bude od 70-80 cm, dok za vazu ko hoće da formirane bi trebalo da ide preko 60 cm visinu debla, jer će time doboti samo visoko drvo koje se neće moći obrati.

Inače kod mene ima jedan trešnjar koji je formiran na vazu a stablo joj je ostavljeno na 100cm, i to izgleda baš visoko. Ja ću moje formirati na piramidu i visine stabla imam od 60 do 80 cm, kao što sa članu @priest77 i napisao. Sutra ću ići da ih obiđem, pa će biti i slika.

auh čoveče džaba ja prebacih pola tvog posta u temu kalemljenje gde ti rekoh da ima i slike i priča oko toga, moraš ti ovde da nastaviš priču oko trešnje na višnji pa bog, što ne pročita tamo?

priest77, za ovu prvu sliku, sačekaj ti da sve to olista, neće biti kasno, jer koliko vidim neki pupoljci ti i nedostaju (donja dva na slici) pa onda gledaj šta da ostaviš a ostalo obrsti. Te koje budeš ostavljao za bočne nek ti po visini na deblu budu što razmaknutije, znači nemoj da ostaviš 4 uzastopna pupoljka, nego brojano odozgo od preseka, ostavljaš prvi za produžnicu, pa 2-3-4 skidaš, 5 ostaviš, 6-7 skidaš, 8 ostavljaš...kapiraš, da biju na različite strane u prostoru ali i da nisu uzastopni ne znam kako da ti objasnim

Bolje je kad ne kreću sa iste visine. To je naročito bitno za vazu jer ako su uzastopni onda vremenom kako se stablo goji izgleda kao da ramene kreću iz iste tačke, odozgo puca spojno mesto i smoljavi, lošiji je spoj ramene grane sa deblom pa se odlama...

Kod piramide je to više zbog kasnijeg rasporeda sekundarnih grana, malo se lakše organizuje...

@priest77
Druže, ova druga slika, jel si te kratio?
Nisam nista kratio, tako su mi stigle iz rasadnika.
A one sa dve grane cu ostaviti, pa sta bude, imam ih samo dva komada.

Te koje budeš ostavljao za bočne nek ti po visini na deblu budu što razmaknutije, znači nemoj da ostaviš 4 uzastopna pupoljka, nego brojano odozgo od preseka, ostavljaš prvi za produžnicu, pa 2-3-4 skidaš, 5 ostaviš, 6-7 skidaš, 8 ostavljaš...kapiraš, da biju na različite strane u prostoru ali i da nisu uzastopni ne znam kako da ti objasnim
Razumeo sam, to mi je bilo bitno jer nisam bio siguran koliki da bude vertikalni razmak izmedju tih bocnih pupoljka.

Razmak što veći to bolji ali da ne bude ni prenisko zbog obrade kasnije. Zato se za piramidu i prekrati malo višlje sadnica.

Auuuuu , Oktopad , sto si mnogo napet covek , kao sto si vidio pitao sam samo dal netko ima sliku tresnje kalemljenu na visnju , mislim privatno da je radio da vidim kako to izgleda , nemoj se odmah ljutis , inace presao sam cjelu temu pod kalemljenje , ali ja nisam pitao kako da na kalemim i gdje sta i kako ide , tako da sam smatro da je ovo realnije pitanje ovdje nego pod kalemljenje .

Medjutim sada kada sam procitao cjelu temu kalemljenja shvatio sam da u vecini slucajeva ( ako kalemim na visnju ) ce plemka biti jaca od podloge i da se na dugorocno ne isplati sa tim zaj.....ti .
Svidilo mi se samo sto sadnja moze da ide na 2.5 x 4 metra , ali sta je tuje , nekada u zivotu ne ide sve onako kako zelis :osmeh: .

http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/tresnja/izbor-podloga-za-tresnju

Morao bi samo malo da te ispravim , nadam se da se ne ljutis , magriva nije divlja tresnja ( podloga divlje tresnje ) vec spada u porodicu ruza , negdje sam vidio da si naveo da je to podloga divlje tresnje .

Mozeli sada informacija koje su srednje bujne podloge za tresnju , odnosno ako sam shvatio bez obzira na sortu tresnje , njena visina stabla ce iskljucivo da ovisi o podlozi na koju je kalemljena , sve sorte se mogu naci na razlicitim podlogama ili je to po necem ograniceno , to me zanima , ako bi kupovao sadnice da mi se ne desi da neko naljepi na jednu podlogu a proda mi pod drugu , a vidio sam po forumu da to nije retko da se desi , i dal moze to po necemu da se prepozna kada gledas sadnicu .

@priest77 :) druže odkopaj malo te podloge skrooooz su ti pod zemljom.Ako ti se ožili i plemka tek onda nisi ništa uradio,mada one sa prevremenim granama ti imaju jako kratku podlogu al je izvuci nekako bar 5 cm iznad zemlje

Ostavio sam 2cm do spoja kalema, jer tako su mi preporucili ovi iz rasadnika. Cak preporucuju da se napravi i sadna daska koja lako ce odrzati tih 2cm u toku sadnje:

Za svaki slucaj otkopacu malo oko podloge.

Poslednja izmena:
A meni su rekli da se spojno mesto ostavi oko 15-ak cm od visine zemlje, jer se tako u nekom procentu smanjuje bijnost magrive kao podloge.

Sve zavisi gde je kalemljeno - gde je spoj, ako je kalemljenje radjeno na visini od 0.5m onda se nece sadnica ukopavati ni na 2cm ni na 15-stak cm od zemlje
Pravilo je da se ukpava par santimetara dublje nego sto je bila u rasadniku (vidi se crtica na sadnici dokle je bila ukopana)
Licno ja je ne ukopavam nista dublje nego sto je bilo - jer sto je koren blizi povrsini to mu je dostupniji veci procenat azota za rast, kojega najvise i ima u povrsinskom sloju zemlje.

mojalova, napet sam jer je odjednom najezda članova koji pišu svašta svugde a ja to moram da sredim i nije mali posao veruj mi.

Ako sam ti pola posta koji se odnosio na kalemljenje, trešnja na višnju, prebacio u temu kalemljenje, tamo ti napisao da imaš sve tu napisano pa čak i slike okačene, zašto ti opet dođeš u ovu temu da pričaš o tome? Kako ne bih bio napet? Zašto samo sa tobom vodim ovakve rasprave?

Nisam nigde naveo da je magriva divlja trešnja, možda sam onako u slengu rekao divlja višnja, jer je neki tako klasifikuju mada realno nema veze ni sa višnjom ni sa ružom ovako kad je pogledaš.

Oktopad , ok , nema frke , pa nitko te ne tera da odgovoris odmah ni da samo ti odgovoris , ali svakako se zahvaljujem na brzim informacijama , a inace sam bas danas pricao sa komsijom koji je imao one tresnje na podlozi visnje i prije 5 godina ih je porusio jer je pravio svinjac pa su mu smetale , imao ih je 2 komada , kaze sve je bilo normalno kao i kada je kalemljena na nekoj drugoj podlozi osim sto je bila nekih do 4 metra max. visine i nije bila deblja od nekih 17 do max. 20 cm a stara je bila 25 godina , kaze da nije bilo godine a da nije rodila , sa tim da ju on nikada nije ni orezivao ni spricao a ni prihranjivao ( ustvari njih 2) , cisto seljacki posadi pa sta bude.

Kaze da mu pokraj komsija ima takvu jednu pa cu bas da odem da vidim i uslikam , mladja je jedno 3 godine od njegovih .

Pitanje za one koji znaju , pokraj brata komsija ima tresnju koja je dosta ranija od burlat sorte , sada su vec cvjetovi pred otvaranje , isto je niska do 4 metra , kalemljena je na divlju tresnju , koja bi to ,mogla biti sorta tako rana a da se koristila prije 25 godina , posto je to bilo vreme moje rane mladosti pa ne znam koje su tada bile popularne sorte , tamno crvene boje , krupna , znaci rodi negdje krajem 4 i pocetkom 5 mjeseca , prije gremserdorfske dodje sigurno 20 dana .

Meni je samo bitno da shvatiš poentu, a čini mi se i dalje ne shvataš. Nemoj u temi trešnja pitati 3 teme, malo o trešnji, malo o kalemljenju malo nešto treće. Ako ti već neko prebaci post drugde, nastavi tamo da pišeš na tu temu.

Ja malo bodem oči jer sam stalno prisutan i imam bolesnu pedantnost da sredim teme, to je samo zato što me posao vezuje za internet pa odmah vidim kad je neko odgovorio i neretko sam 12 sati dnevno za kompjuterom, osim kad sam na njivi.

Danas sam bi da obiđem trešnje i evo kako izgledaju:

sg0492.jpg

qzf686.jpg

11s16w4.jpg

2cho08y.jpg

elbkex.jpg

Ima malo ove trave u redu, al biće okopane za koji dan, ako bog da.
Bakar smo trebali za vikend da obradimo, al nisamo zbog vetra, tako da čim stane idemo s bakrom.

A reci mi nešto nemam iskustva sa piramidom, a planiram je kod sebe u jednom redu, zar treba da se prekrate bočne grane? Koji će u stvari ovo uzgojni oblik biti, pošto kod prave piramide bočne grane rastu u vis skroz do vrha, koliko i centralna..

Nazad
Vrh