bojčetić, ja mislim da je burlat delimično samooprašiv tako da nećeš biti siguran zbog čega rađa, znaćeš tek posle 10 godina sa sigurnošću ako procveta ko lud a rodi 10 posto cvetova
ja imam sreće što su 3 njive redom bočno do moje, sa šire strane njive koja je 110 sa 40 metara, pod trešnjom, a iznad mene breskve iznad kojih su trešnje, tako da cenim da tu ima raznih sorti pa će i oprašivanje biti solidno, sadim 50ak burlata i 5 herc, a dodaću sledeću jesen još 50 raznih, stela, šarena, belica, ostaviću sada za njih mesto...javi ako ideš opet u revu po te magrive, uzeo bih ja par drugih sorti odmah za ovu jesen ako imaju a prodao sam auto pa da me vozaš do tamo
- - - - - - - - - -
ipak sam se odlučio za 5x6. Svaka čast svakome na svojoj zamisli, ali ovo je minimum po knjigama i želim tako da radim, da imam provetreniji voćnjak i širu krošnju, manje da se orezuje. Ostali oko mene su isto tako sadili, merio sam danas. Danas sam označio 70 mesta za rupe uz pomoć štapa i kanapa u bukvalnom smislu, njiva mi je malo kriva a hvatao sam od puta pravac tako da voćke u kolonama neće biti jedna u pravcu druge što je kad razmislim i bolje. Na širinu 6 metara su u liniji na dužunu 5 metara nisu, al tim pravcem ionako neću tanjirati ni išta jer je tim pravcem njiva uža, 39 metara a dugačka je 110.
Pre 2 nedelje sam orao, prekjuče dva puta potanjirao i lepo je ravno, probao sam jednu rupu da iskopam, ko pesak da sam kopao, jako lako i brzo se kopa. Bušioci traže od 150 pa naviše dinara po rupi, mićim da je u mom slučaju to bacanje para, nek dva dana kopam 70 rupa to je 50 eur dnevnica i još radim za sebe, pa to nema nigde
srećan sam kao malo dete što sam pokrenuo posao sa mrtve tačke, sam sam kalemio, orao, tanjirao, merio sa komšijom, sam ću da kopam i da sadim možda uz pomoć nečiju, projekat od same nule do kraja sam odrađujem, od kalemljenja pa dalje, kud ćeš većeg zadovoljstva, a ovo mi je prvi samo moj voćnjak