Trešnja

ja sam mislio da sadim na 5x6 al kad tako kažeš...sadiću na 5x5 :D 4 metra mi je baš pregusto. Možda se ipak i odlučim na 5x6, svratiću na putu do njive u neke voćnjake stare pa da premerim razmak, ali ne znam koja je podloga, mislim da su ti stari na divljoj trešnji jer su jako velika stabla...

Šta mislite da se posadi na razmaku 6 m red od reda a da bude unakrs na 8m burlat na divljoj jedan od druge a između dve na divljoj da bude po jedna na magrivi, ustvari da bude 6x4 i da se posel 10-15g povade na magrivi a ostave na divljoj, ionako na divljoj do 6g nece da radjaju, ili mozda da bude i veći razmak, ja sam spremio divlje podloge , nekih 160 za 60ari i naravno to mi malo pa gledam da kupim na magrivi i promesa?

nećeš ti to vaditi posle 10 godina, tad ti je tek pun rod. Možda posle 20.

Zanima me kako mogu doći do 30,40 sadnica burlata? kod mene u Mostaru ih nema za kupit, samo hruštovke i hedelfinger sam vidio,hvala

Moš ti rokati i 4x4, sve zavisi šta imaš od mehanizacije za prolaz između redova. I naravno kako budeš održavao. Ako zelena rezidba bude svake godine rađena, sa bujnošću nema problema. Izdanci divlje trešnje nisu kolt, nažalost. Moram i ja uskoro da se dočepam tog kolta, treba mi da ga umnožim. A što se tiče onih hraniva....pa vidi kakva je zemlja inače, kakvi su prinosi prethodnih useva bili, ako si oskudniji, onda malo bolje pođubri i obrnuto. Prema nekom pravilu, ne možeš preterati sa količinom organske materije koju uneseš, ona uvek pozitivno deluje. Hraniva će se uvek pre usvajati iz lakše pristupačnih oblika, a to je u ovom slučaju NPK.

Juce posadio 2 burlata na divljoj tresnji i 1 sanberst na magrivi. Nabedili me u Revi dva da sanberst moze da oprasuje burlat, ajd da vidimo. Jos cu 2 burlata na magrivi i 1 stelu/van na magrivi.
Stajnjak nisam stavljao direktno na zile, ali je blizu, videcu da li ce se sadnice primiti :osmeh:

bojčetić, ja mislim da je burlat delimično samooprašiv tako da nećeš biti siguran zbog čega rađa, znaćeš tek posle 10 godina sa sigurnošću ako procveta ko lud a rodi 10 posto cvetova :)

ja imam sreće što su 3 njive redom bočno do moje, sa šire strane njive koja je 110 sa 40 metara, pod trešnjom, a iznad mene breskve iznad kojih su trešnje, tako da cenim da tu ima raznih sorti pa će i oprašivanje biti solidno, sadim 50ak burlata i 5 herc, a dodaću sledeću jesen još 50 raznih, stela, šarena, belica, ostaviću sada za njih mesto...javi ako ideš opet u revu po te magrive, uzeo bih ja par drugih sorti odmah za ovu jesen ako imaju a prodao sam auto pa da me vozaš do tamo :)

- - - - - - - - - -

ipak sam se odlučio za 5x6. Svaka čast svakome na svojoj zamisli, ali ovo je minimum po knjigama i želim tako da radim, da imam provetreniji voćnjak i širu krošnju, manje da se orezuje. Ostali oko mene su isto tako sadili, merio sam danas. Danas sam označio 70 mesta za rupe uz pomoć štapa i kanapa u bukvalnom smislu, njiva mi je malo kriva a hvatao sam od puta pravac tako da voćke u kolonama neće biti jedna u pravcu druge što je kad razmislim i bolje. Na širinu 6 metara su u liniji na dužunu 5 metara nisu, al tim pravcem ionako neću tanjirati ni išta jer je tim pravcem njiva uža, 39 metara a dugačka je 110.

Pre 2 nedelje sam orao, prekjuče dva puta potanjirao i lepo je ravno, probao sam jednu rupu da iskopam, ko pesak da sam kopao, jako lako i brzo se kopa. Bušioci traže od 150 pa naviše dinara po rupi, mićim da je u mom slučaju to bacanje para, nek dva dana kopam 70 rupa to je 50 eur dnevnica i još radim za sebe, pa to nema nigde :D

srećan sam kao malo dete što sam pokrenuo posao sa mrtve tačke, sam sam kalemio, orao, tanjirao, merio sa komšijom, sam ću da kopam i da sadim možda uz pomoć nečiju, projekat od same nule do kraja sam odrađujem, od kalemljenja pa dalje, kud ćeš većeg zadovoljstva, a ovo mi je prvi samo moj voćnjak :D

Poslednja izmena:
Ja sam vec pisao o tome ali uvek ponavljam i mislim da je odlicna ideja :,, Iskopati rupu 1mx1m ili 1x0,8 i na dno baciti šaku veštaka, odnosno kod mene falio P pa sam tako djubrivo i bacao i šaku kana , pa onda kolica stajnjaka pa plodna zemlja sa vrha pa sadnica pa opet plodna zemlja i na vrhu ona jalova od dna rupe da ne raste trava,,. Ovo sam pokupio od prof evice mratinić i mojm jabukama i kruškama u 4-5g oko kojih se ne radi i koje su na ledini sam oduševljen kako napreduju.

Što se tiče razmaka gledam moju trešnju u voćnjaku, ona u 20-oj g zahvata 10m od stabla u svim pravcima a radja odlicno (msm da smo imali 200kg od nje) i rezana je oštro prvih 5-6g i posle smo pustili da se sama širi. Od nje jedna manja stenlej šljiva na 12m u 6g i taman je dovoljan razmak tako da ja razmišljam kako da iskombinujem moje magrive i divlje podloge? Možda budu na 6x6 (mada je i to malo) i u 15-18oj da skinem magrive i ostavim na divljoj da se širi :) mada je to predug period .

Kod mene kući trešnja sa sad punih 6 godina na magrivi ima prečnik krošnje 4 metra. Znači poluprečnik 2 metra. Znači dalje da sam sadio sa 4 metra razmaka već bi se dotakle u 6oj godini, a gledajući te trešnje stvarno ne vidim šta bih to orezao da se to ne desi...

Molim iskusne za savet, posadio bih za svoje potrebe 2 tresnje, 2-3 sljive, 2 visnje, 2 jabuke. Koje sorte mi preporucujete zbog oplodnje itd. Inace na tom placu ima jedna kajsija,1 tresnja od 20god. neznam sortu

Koliko sam ja upućen u trešnje one mogu da budu ogromne i previsoke ali poenta je da budu na slabobujnoj podlozi (magriva ili kolt) i da se prvo prekraćuju nisko na 60cm od zemlje a kasnije da se ramene grane opet dosta krate i da se formira niska kotlasta kruna i tako izgledaju kao u onim italijanskim voćnacima a video sam u švajcaqrskoj trešnje visine do 3m sadjenje na 4m jedna od druge ali rezane ko jelke (mislim da je to vitko vreteno). One imaju neku žbun na 30cm pa opet sprat i gusto lišće nekih 20-30cxm iznad i tako do 3m. Znači nije lako biti dobar voćar i treba znati šta želiš, na kojoj i kakvoj grani treba da bude rod i kakvom rezidbom to postići.

@rista
ja sam ove od 6 godina orezivao od početka pa je ipak kruna tolika...čak nisam ni povijao grane ramene, a komotno sam mogao, biju mnogo u vis. Evo slikaću sad kad opadne list pa da vidite.

@nemanja
razlika u bujnosti između kolta i magrive je da ne veruješ. Komšija ima 5 godina stare na koltu posađene na 4 metra i 5 godina stare na magrivi, razlika je neverovatna. Ne samo da su ove na magrivi postale baš jaki žbunovi, pune su sitnih grana dok su ove na koltu kao goli štapovi, nego i na koltu dosta ide sve u vis a ne postiže veliku visinu. Slikaću i to da vidite. Postaviću u subotu veče ili nedelju.

Prosto hteo sam da odradim kako preporučuju stručnjaci. Ovako je sve provetrenije i osunčanije, manje stabala ali više grana, na kraju mu dođe isto kilograma ploda po jedinici površine, a velike su šanse da pre i stigne na berbu zbog bolje osunčanosti, dan ranije zna da znači razliku u ceni i 50 dinara.

Risto, jel ta crvena u stvari Canetova odnosno Murzikova, stiže malo pre herca i pomalo je šarena, crvene je boje ali budei svetlijih, nije loptasta nego ima špic kao paprika?

Ta sto ima spic kao paprika je Kanada verovatno ili Crni DZIN a Canetova je svetlo crvena okruglog oblika i ima peteljku dugacku samo takooko 10 cm

Pozdrav svima,eto postadoh i ja trešnjar

p5160061.jpg

Nazad
Vrh