Trešnja

Ma ne ta njiva nego ukupno covek ima toliko je ga neznam licno ali ali znam ljude sa kojima se druzi.J:osmeh:a samokazem sta sam cuo a sigurno nije magljiva a ni divlja tresnja .

Ne znam šta onda može da bude tako bujno, moj stric mu je prekalemio jer ovaj nije bio zadovoljan sortama, valjda mu uvalili, tj nije mu prodao moj stric tako da ne mogu da ga pitam na čemu su kalemljene...a nije ni bitno, samo sam naveo uspešan primer prekalemljavanja pa ko želi nek izvoli :osmeh:

Danas sam cuo da tresnje covek kupio po 350 oko 400 sadnica a posle sam cuo da su po 4e otisle kod vecine kalemara. Ja planiram da vadim divlje podloge pa da kalemim. Sta mislite jel bolje na nisko ili visoko da se kalemi i koliko maksimalno da bude debela podloga? Planiram 60 ari da posadim neki poluintenzivni zasad, mozda na 5x4 ili sta bi bilo optimalno, a od sorti burlat i neku bas kasnu.
Nego ne pitah treba li tresnji navodnjavanje? Kakva su iskustva?

- - - - - - - - - -

Danas bio do sume i navadio 120kom divljih tresanja za podlogu, jos 2 dana i sa brojkom od oko 350 pa mogu da ih nosim kod kalemara. Jeste veliki posao ali je jeftinije :) a nadam se vocnjak bude i trajniji :)

Nemanja, trešnja se kalemi nisko, na 10 do 15 cm, tako da deblotvorac u stvari bude trešnja a ne magriva. Sad ti je kasno za kalemljenje, uradi to u proleće grančicom iil na budan pupoljak ili sačekaj kraj avgusta pa na spavajući pupoljak. Debljina treba da bude najmanje 6 ili 8 milimetara, ne mogu sada da se setim tačno.

Što se navodnjavanja tiče, ono je svakako korisno svakom voću, ali kod trešnje nije strašno, solidno podnosi sušu, kajsija je podnosi najbolje. Naravno, plod će biti krupniji i porast bolji uz navodnjavanje.

Džoni, za kolt sam čitao da nije baš najkompatibilniji sa trešnjom, te da ga treba izbegavati, mada u poslednje vreme ima sve više kalemova na kolt. Ne znam na koje "nema poentu" misliš?

Kada kazes da nema poentu,treba da bude neko objašnjenje zasto netreba kolt....
Ili iz udzbenika ili iz tvog ili bilo cijeg iskustava.Ako imas neki primer javi mi,jer jos imam vremena da promenim odluku....

Danas posadeno 120 komada erc ,crvena ,i burlat u njivi koja je bila suma pre toga 2011 je iskrcena.Ima vlage nije suvo tako da je samo isao hidro-gel i dubre 6-12-24+8s lincer .:bravo:

Jednu sam tresnju kupio pre 3-4 godine, misim da je burlat ili neka isto tako krupna i lepa, medjutim posto je kalemljena nisko deblo joj puca, ustvari kora je pukla na 30 com od kalema i razdvojila se, gore se grane suse i stablo se suvo za celu saku, sada drugo stablo od sasvim drugog kalemara isto tako pocinje da puca i da se kora razdvaja i pravi stablenu masu dalje od debla. Moje pitanje je da li kalemiti vislje nego rasadnicki i dobiti divlje stablo kao podlogu zbog zeceva i tog pucanja?

Da je kolt loš i treba ga izbegavati sam pročitao u knjizi "Savremeno voćarstvo" od Šoškića.

Knjigu možeš preuzeti ovde: http://daninoc.com.ba/site/index.ph...&Itemid=40&view=viewdownload&catid=39&cid=586

Nisam siguran, ali mislim da i Medigović u knjizi "Kalemljenje voćaka" nije nahvalio kolt. Čak i za magrivu kažu da nije skroz kompatibilna, te da je najbolje na divlju trešnju kalemiti. Znam dosta primera u Vinči, Ritopeku pa i kod mene da na magrivi kreće smola na deblu a nije bilo fizičkih oštećenja.

O tome malo priča i moj ujak iz Ritopeka kojem sam nabacio snimanje za TV u ovom prilogu:

imam ja. Zasadio sam jesenas 14 komada, prvo su krenule jako kasno, već sam mislio nema ništa od toga kad krenuše, krenuli donji pupoljci pa srednji i gornji ma neka nebuloza, neki nisu ni krenuli, onda se polako sušile a zalivao sam ih, kod kuće su mi...na kraju se od 14 posušilo 8 komada, a dve su ponovo izbacile list od čega se jedna osušila. Na istom placu sam posadio 4 na magrivi i one su izbujale ko lude, ostavio sam 3 grane koje sam u junu prekratio na 30 cm a one se razgranale na po dve od 10 cm.

Drugar je kupio iste te na istom mestu iz istog rasadnika, 3 dana kasnije, posadio ih u Valjevu, od 20 komada primilo se 19 a 4 se osušile. On je isto zalivao ali uopšte nije prskao dok ja jesam. Tako da ne znam šta da ti kažem. Možda im moja zemlja nije odgovarala, a magrivi odgovara, svakako ubuduće sadim samo na magrivi ili divljoj trešnji.

To su moja iskustva iskrena.

A i pomalo je netolerantan na rak korena! Ako se hoće smanjena bujnost, probajte kolt kalemiti na magrivu ili divlju trešnju, pa na to plemenitu sortu koja želite da vam rađa. Time dobijate dobru podlogu, sa jakim korenom, tolerantnim na sušu, kreč, a bujnost je smanjena. Znači veći broj sadnica po ha. Sadnice su manjeg rasta, ali samo održavanje je daleko lakše!

hvala u svakom slucaju...
krecem za nekih 15 dana sa sadnjom,samo da pripremim zemlju kako treba.
Do sada sam podrio na 70 cm,nadjubrio stajnjakom sa nekih 50 t po ha,uzorao ,a za koji dan krece istovremeno ogradjovanje i kopanje rupa.

Sadim sledece sorte
Burlat,Kordia,Regina,Sumit i Lapins
Razmak je 5x 3m

fruitboy, misliš kalemljenje trešnje sa posrednikom? Jel znaš nekog da je to radio i da ima takve višegodišnje trešnje, prvi put sam sad čuo za takvo kalemljenje trešnje...jel kolt dobro kompatibilan sa magrivom i divljom ili pravi gukove?

Da, sa posrednikom. Ne znam nikog da ima takav zasad, jer potrebno je godinu dana više da se sadnice proizvedu. Srastanje je ok, poznaje se mesto gde su spojeni, al ništa strašno. Bar mi profa tako rekao, kad sam ga jednom prilikom pitao, baš u vezi smanjenja bujnosti zasada trešnje.

A jel zna neko šta je uopšte kolt i gde se kod nas može naći dal u prirodi, dal neko seme, znam da se on ne proizvodi iz semena nego iz izdanaka, ali za prvo drvo koje bi dalje služilo za izdanke cenim da je i seme dobar izbor...šta je ta biljka uopšte, za magrivu smo razjasnili..

stize mi u petak 180 sadnica burlata na magrivi,toliko sam uzeo jer nije imao reginu i kordiju,pa cu njih sledece godine posaditi jos 75 komada,tako da ce ukupno biti 255,nadam se da nece biti problema oko oprasivanja,i sta je to oktopode magriva,gde ima razjasnjeno da pogledam,i sta mislite o ovoj kombinaciji?

pa dobra je kombinacija, mislim dobar odnos broja stabala što se tiče sorte, samo ne znam jel su beše oprašivači jedna drugoj i nemam iskustva sa reginom i kordiom, ne znam kako izgledaju i kako se prodaju..

Nazad
Vrh