Trešnja

Uuuu brate daj grančice od te early lori, postaje popularna a nema nigde da se kupe, gde si ti kupio, jel garantovano ta sorta?

Sorte su ok, kordia stiže kasno kad je tržište preplavljeno trešnjom, rusima je tada bliža poljska pa ovde daju malu cenu ili ih nema, mene više zanima zašto si se odlučio za kolt kao podlogu, po mom iskustvu to je najgora podloga, ni magriva ni gizela, slabo napreduje...

Early Lory S1 S9, ranocvetajuca, samobesplodna, -3 od burlata, osetljiva na pucanje
Burlat S3 S9, Srednje rano cvetanje, samobesplodna
Kordia, S3 S6, kasno cveta, samobesplodna, +22

prve dve mogu zajedno ali za kordiu ti fali oprasivac

Na nekim sajtovima piše da je burlat oprašivač...a to je ona crna, rusi traže samo crvenu i ranu...al dobro lepo je imati i kasnije, nikad se ne zna šta koja godina nosi.

mozda u praksi jeste,
ali u teoriji moras da vodis racuna da se S alleli sto vise razliciti, da je isto ili priblizno vreme cvetanja sto je kod kordie pomereno u odnosu na prve dve

Te tri su mi preporucene u rasadniku i bas sam pitao dal se oprašuju medjusobno i potvrdise mi da je tako e sad....,e da ima i jedna Droganova bela,a i okolo vocnjaka ima 10-ak stabala raznih tresanja a i u vocnjaku ima kosnica pa ce valjda nesto biti od svega...

- - - - - - - - - -

Sorte su ok, kordia stiže kasno kad je tržište preplavljeno trešnjom, rusima je tada bliža poljska pa ovde daju malu cenu ili ih nema, mene više zanima zašto si se odlučio za kolt kao podlogu, po mom iskustvu to je najgora podloga, ni magriva ni gizela, slabo napreduje...

Pa kako sam razumeo na koltu ce pre doci na rod a i znam nekoliko ljudi koji imaju tresnje na koltu i prezadovoljni su...

- - - - - - - - - -

Na nekim sajtovima piše da je burlat oprašivač...a to je ona crna, rusi traže samo crvenu i ranu...al dobro lepo je imati i kasnije, nikad se ne zna šta koja godina nosi.

A ko zna kakvo ce trziste biti za 5 godina,nek dodje do kantara pa cemo videti...

hoce u odnosu na magrivu
u odnosu na srednje bujne G6 ili slabobujne G5 nece.

sto je krzljavija podloga brze stize na branje.
ako hoces da ubrzas stizanje, povijanje grana je obavezno, ali onda ide drugaciji uzgojni oblik, nikako kotlaste krune, grmovi ili slicno

- - - - - - - - - -

kupite knjigu Dragana Milatovica "Tresnja i Visnja" sve lepo pise

hoce u odnosu na magrivu
u odnosu na srednje bujne G6 ili slabobujne G5 nece.

sto je krzljavija podloga brze stize na branje.
ako hoces da ubrzas stizanje, povijanje grana je obavezno, ali onda ide drugaciji uzgojni oblik, nikako kotlaste krune, grmovi ili slicno

Za g5 g6 nemam uslove,treba dosta para,na divljoj bi se dugo cekalo na rod,taj kolt mi je nekako bio zlatna sredina,da povijanje grana obavezno...

Poslednja izmena od urednika:
OK svako ima neku svoju računicu, meni je magriva zlatna a ne samo sredina :D Komšija ima 6 komada na koltu i 30 na magrivi, stare su 5 godina, na koltu još nije ništa ubrao, bilo je svega par cvetova, na magrivi onako, 20ak cvetova...nekako su mu te na koltu gole, ko štapovi za pecanje, a na magrivi pune grančica, isto orezivane...

Zavisi i kako su povijane grane, to je glavni preduslov. I na magrivi ćeš u drugoj godini imati rod, ako prve godine uspeš da dobiješ lep porast i isti saviješ, prekratiš u toku leta. Sigurno!
Ja imam jedan omanji kajsijar, sad će ući u drugu vegetaciju. Sve sam odradio na vreme i kako treba, tako da rodnog potencijala ima i više nego što sam očekivao da će biti. To je još u domenu teorije, jer ako se desi neka svinjarija od niskih temperatura i mraza-ćao.

Ja do sad imam ukupno oko 1500 stabala tresanja i sve su skoro na magljivi ne zalim se a ni rusi boga mi :osmeh:,Danas zvali beraci treze pare unapred za branje za sezonu 2013,naravno poslato im

Grane na žalost uopšte nisu povijane, kao ni kod mene, krenuo sam da se bavim voćarstvom tek kad su stabla već stasala. Ja samo direktno poredim sadnice na magrivi i sadnice na koltu koje su posađene iste godine i iste su starosti, isto đubrene i orezivane.

Na magrivi se mnogo više razgranjavaju, to su bukvalno žbunovi, dok su na koltu skroz gole.

Kod mene prošle godine 10 komada na koltu, 5 na magrivi, 5 na koltu se osušilo, ni jedna na magrivi se nije osušila. Spojno mesto na koltu pravi veliki guk (Čitaj: loš afinitet podloge i vrste voća), slabo napreduju, jedva izbiše neke grane za ramene, dok na magrivi već formirah i prvo grananje ramenih prekraćivanjem u junu na 30 cm. (možda i ovima na koltu manje godi moja zemlja za dobar porast, tako da poslednju tvrdnju ne tvrdim, ali ostale da).

Naravno, cvet je na starijim granama, ali ga nema puno jer je na koltu krošnja gola, namerno kažem cvet a ne plod jer komša ima problem i sa oprašivanjem i mrazom prošle godine gde je došlo do otpadanja zametnutih plodova, a na 20 cvetova to je skoro nula plodova.

Primetio sam da je povijanje grana kod trešnje više nego korisno, tačno mi se dešava šta piše i u literaturi, u osnovi račve se pojavljuje smola i verovatno bolest, kad se grane poviju, to ne bi smelo da se dešava jer spoj grana u račvi neće imati onu izraženu crtu debelu. Zato ću u sada zasađenom voćnjaku povijati grane barem 2, 3 godine, posle je to preveliki posao a nije toliko korisno koliko pri formiranju ramenih grana, prva dva tri grananja.

Trebala bi mi mala pomoc. Radim seminarski rad na temu ''Podizanje zasada tresnje'' Ako iko moze da mi preporuci neku knjigu, ili jos bolje ako je ima u elektronskoj formi, ili link za download. Potrebna mi je knjiga o uzgoju tresnje, tj. podizanje zasada?

Unaprijed se zahvaljujem :osmeh:

Za trešnju konkretno i nema nešto posebna knjiga, barem ja nisam našao, imaš knjigu zove se baš "Višnja" ali je nemam u elektronskoj formi..

Evo pročitaj ovo nije loš tekst za seminarski, ima trešnja konkretno, inovacije u voćarstvu, treći deo, probaj nađi i neke još mada ovde ima dovoljno materijala za seminarski a preporučujem svim ostalima da pogledaju, da bi se downloadovala mora da se plati, ne može samo da se registruje, probao sam..(nisu prikazane strane od 6 do 60 dok se ne registrujete)

http://www.scribd.com/doc/60766425/Inovacije-u-vocarstvu-3

Imam tu knjigu ''Inovacije u vocarstvu'', uspio sam je skinuti nekako bez placanja ali ne znam odakle :sta:, Uglavnom ako nekome treba da posaljem neka javi :),
imam i jos jednu ''SAVREMENA TEHNOLOGIJA UZGOJA TREŠNJE I BRESKVE'' . Ali u svemu tome mi fali jedan dio. To je ona ekonomska strana. Koliko kosta podizanje tog vocnjaka (koji se zasniva po tacno odredjenim, ispitanim, propisima. Sve ostalo imam, samo tu temu nmg nikako da dohvatim.

i da, ova druga knjiga sto sam pomenuo je pravo dobra, sve je obradjeno od izbora mjesta za podizanje pa do berbe :)

Eto, zamolio bih ak0' ko ima neki konkretan podatak ili dokumenat o potrebnim ulaganjima u savremeni zasad tresnje da mi javi :))
P.S. racunice mi trebaju u ovim bosanskim KM-ovima, ili eurima ::namigivanje::

Ufff narode, ne znam ni jedan sajt za upload velikih fajlova...dajte neki sajt ili mi u PP pošaljite email na koji da vam pošaljem..

- fajl "Inovacije u voćarstvu 3" ima 9 Mb
- a poslao mi je kolega Blue91 i "Ekonomska analiza proizvodnje trešnje i višnje u Srbiji" od USAID
- takođe imam od USAID i "proizvodne prakse za stone trešnje - sadašnjost i budućnost proizvodnje za izvoz"
- kao i "SAVREMENA TEHNOLOGIJA UZGOJA TREŠNJE I BRESKVE" od Mirsada Kurtovića i Adnana Maličevića

imam još knjiga ali ovo o višnjama i trešnjama, pa recite u PP šta vam treba i na koji email da šaljem ili dajte adresu nekog free sajta za upload :ppozdrav:

Taj je samo za slike (jpg, bmp, gif). Palo mi je na pamet da preimenujem .pdf u .jpg pa da okačim na neki sajt, ali onda dolazimo u problem preimenovanja nazad u .pdf jer mnogo ljudi se slabo razume u kompjutere a na windowsu im je po defaulta ekstenzija fajla (.pdf npr) sakrivena, tako stoji u folder options, pa sam se odlučio za jednostavnije rešenje :D

edit: evo radi www.filedropper.com, imate dole download this file, pa ukucate verifikacioni kod (captcha):

http://www.filedropper.com/inovacijeuvocarstvu3

http://www.filedropper.com/rsekonomskaanalizaproizvodnjeiplasmanatresnjeivisnjeusrbiji

http://www.filedropper.com/tresnjaibreskva

http://www.filedropper.com/rssweetcherrymanualserbian

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh