Tomix
Član
Признај да си се ужелео зиме?juce pala prva kisa ove godine, ujutru je oko 23-24, preko dana 28-29, dosla zima
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Признај да си се ужелео зиме?juce pala prva kisa ove godine, ujutru je oko 23-24, preko dana 28-29, dosla zima
Marko a kako bi ocenio lapins?Pozz svim kolegama,
Na pitanje u vezi Kornjola sorte,mislim da je imam u zasadu, jer je rasadnicar mozda namerno ili slucajno pogresio i umesto Lapinsa koji sam porucio ,dao izgleda ovu sortu. Sto se tice sorte mislim da je odlicna, srednje krupnoce, srcastog oblika, tamno crvena, izuzetne cvrstoce ( pet dana u autu na +25 nije omeksala, samo se peteljka osusila) ,veoma slatka ako se ostavi da sazri kako bi meso bilo tamno crveno,duga peteljka, ne puca , stize na berbu 7 dana posle Sunbursta(Sambresta),mozda jedina mana srednja krupnoca...
Sorta za svaku preporuku...
Vidom sinoć da se samooplodna, kasna sorta i krupna, prijatnog ukusa.Sto se tice Lapinsa, izgleda da nemam u zasadu, jer je rasadnicar poslao samo "Kornjola"sortu...
Postovane kolege ,zanimame koje sorte su sada najbolje za sadnju planiram da posadim nesto ,pa rekoh da vidim,koje se najbolje prodaju(naravno da su krupne i lepe to se podrazumeva)?
Posle ovakvog,obimnog teksta,koje dve/tri sorte bi mi preporucio da su najbolje potraznje i kvaliteta)Od ranih imas na primer (tzv. prva i druga nedelja zrenja): Erly Star, Burlat, Nimba, Early Lory, Early Biggi, Sweet Early.. Imas i malo manje poznate a rane (bugarska Kossara i Madjarska Ritta, skoro 10 dana pre Burlata zre) one bi ti bile zanimljive posto si u regionu gde tresnja rano zri.. Tu su i Frisco i Rocket, amlo su polse Burlata, navodno odlicne u svemu, osim sto su preosetljive na pucanje, ali mogu da budu zaninmljive zbog krupnoce..
Sledeca etapa zrenja (3ca nedelja) bi bilo: Karmen, Grace Star, Giorgia (malo je sitnija i zna da prerodi), Imas i Summit ali mislim da je Grace Star za nijansu bolji kad se sve uzme u obzir..
Sledeca etapa su 4ta nedelja zrenja: Black Star bi ja tu uvrstio kao jednu od najboljih.. Sumburst je tu negde, skoro sve je ok kod nje, i krupan je, ali je osetljiv na pucanje, i dosta je mek kad uzri, pa je los za transport.. Imas i Van, isto sma cuo da ga hvale, ali zna da prerodi, bude sitan, i osetljiv na pucanje.. Od starih mislim da su Hedelfingen i Germesdorfer tu negde (Karminka i Erc sko nisma pomesao nesto), mozda malo kasnije zre (od 18 do 22 dana posle Burlata cini mi se)
Seldeca etapa je 5ta nedelja zrenja: Kordia, Ferrovia, Lapins, Big Star su zanimljive ( I Skeena je tu negde, malo kasnija, ali osetljiva na pucanje)
Sledeca etapa je 6ta nedelja: Regina, Sweetheart, ima francuska sorta Fertard koja je veoma slicna Regini tako da moze da bude zanimljiva u kombinaciji sa njom... Ima i nova sorta iz Ceske, Irena, isto je veoma slicna Regini u svemu, i odlicno je oprasuje, pa predlazu da moze da se pravi zasad u kombinaciji ove 3 sorte, u isto vreme zre, odlicno se medjusobno oprasuju, i sve kasno cvetaju (Regina, Fertard i Irena)..
Najskasnija zvanicna sorta za koju ja znam je Staccato, ali nisam cuo da je neko ima kod nas (a i ne bi tebi bila zanimljiva ko rane sorte, ona je vise za vece nadmorske visine i hladnije krajeve, da stigne sto kasnije)
Ajd da vidimo sta ce ostali reci o svojim favoritima, i da li imaju neka negativna iskustva za ove gore sorte koje sam nabrojao... Ima tu jos gomila sorti (neke nase stare, gomila novih, iz Italije ima dosta zanimljivh, ali nisma siguran da ih ima puno u zasadima u nasim krajevima)
Потражња је променљива категорија с'годинама. Кад кажеш "квалитет", дефиниши га. Квалитетан плод трешње треба да је крупан, сладак, обојен, сјајан, хрскав, не пуца од кише, транспортабилан, дуготрајан а то све у једној сорти нећеш наћи.Posle ovakvog,obimnog teksta,koje dve/tri sorte bi mi preporucio da su najbolje potraznje i kvaliteta)
Sadnice bi naravno kalemio a ne kupio,drugo malo sam i citao,nekako Burlat Karmen i Regina mi deluju odlicno.Al da svakako cu da se raspitam,ali uglavnom su to Burlat i Karmen.Потражња је променљива категорија с'годинама. Кад кажеш "квалитет", дефиниши га. Квалитетан плод трешње треба да је крупан, сладак, обојен, сјајан, хрскав, не пуца од кише, транспортабилан, дуготрајан а то све у једној сорти нећеш наћи.
Друго, то што платиш не значи да ћеш и да добијеш (увале ти).
Треће, ако се у мом крају нека сорта показала одличном не значи да ће и у твом.
Зато ти препоручујем да поразговараш са искусним произвођачима из твоје околине и да оно што ти се свиди накалемиш.
Idi na rane sorte s obzirom da kod tebe tresnja ranije zri od vecine krajeva u Srbiji.. Ja na tvom mestu ne bi Reginu, posto ce da zri oko 15og do 20og Juna, mozda nekad i pre, Regina je dole za nase krajeve oko Zapadne Morave, gde je hladnije i onda Regina 10tak i vise dana kasnije zri od tebe..Sadnice bi naravno kalemio a ne kupio,drugo malo sam i citao,nekako Burlat Karmen i Regina mi deluju odlicno.Al da svakako cu da se raspitam,ali uglavnom su to Burlat i Karmen.