Trešnja

Primetio sam crvene tackice na peteljkama listova tresnje .

Redovno ih posecuju mravi .

Jednogodisnja sadnica je u pitanju , mozda bih mogao i mehanicki da ih uklonim jer ih za sada nema veliki broj ?

IMG-3489.jpg

IMG-3493.jpg

IMG-3495.jpg
Ovo su nektarne žlezde, ima ih na svakoj trešnji. U suštini te žlezde služe da kada insekti napadnu drvo samo drvo kroz te žlezde počne da luči nektar koji privlači mrave i druge korisne insekte. Povučeni ovim mravi onda krenu da idu kroz krošnju i napadaju sve insekte koje smatraju pretnjom.

U suštini žlezde koje su deo odbrambenog sistema trešnje.

Ta teorija ima smisla, samo sto akteri nisu mravi, neki predatori za lisne vasi tipa svitac i bubamara da, al mrav sigurno nije - mrav uzgaja i siri lisne vasi po stablu.

Sto se tice tresnjarstva u Srbiji ono je vec uslo u ozbiljan problem ali bez naznake da ce se nesto u skoroj buducnosti promeniti nabolje .Svi su znali pre 15 tak godina kada su krenule da se podizu plantaze da je samo pitanje vremena kada ce doci do prezasicenja trzista ili neke druge vrste igranke mozda sa monopolistima i prve naznake su krenule prosle godine da bi se u ovoj sezoni nastavilo u istom ritmu .Cena goriva i hemije i gajbica i vestackih djubriva su drasticno porasle a dnevnice rezaca i beraca su otisle toliko da je vrlo diskutabilno raditi berbu a da covek ne zna cenu na kraju dana .
Sada tek tek odzvanja mnogima ona predstava nasih strucnjaka koji su na placenim terminima racunali buducim plantazerima koliko ce para zaraditi u 4 ,5 ili 6 godini i usmeravali ih na neke uvoznike sadnog materijala na neke banke sa povoljnim kreditima ili protiv gradnim mrezama a pocesto su nasi strucnjaci isticali koliko je tresnja u Firenci ili Frankfurtu ili Ayurnoj obali naglasavali da je Evropa deficitarna sa ovom vocnom vrstom i sada pocinje kabare a jedno je sigurno UMESTO PROJEKTOVANOG EXTRA PROFITA OVE DEFICITARNE VOCNE VRSTE RADICE SAJLA ILI BAGER NA JESEN PUNOM PAROM TRAZICE SE BAGER VISE .Srafciger hale cekaju a i oni nisu dovedeni u Srbiju da bi im neko rekao nemamo radnu snagu .Njima je obecano da imaju robove u centru Evrope i da ce jos dobiti za roba po 10 000 eura i halu kljuc u ruke a koga zabole sto se jedina vitalna grana privrede gasi i sistematski unistava. A steta za tresnjarstvo taman kada se nacija ukopila sa svim modernim tehnologijama gajenja i asortimenata doslo je vreme za rastanak .Fakticki moze da ostane samo onaj ko ima ukucane kao berace a svi ostali su u jednacini sa 2 nepoznate
A OPET I TI UKUCANI DA SU OTISLI NEGDE U NADNICU ZARADILI BI DNEVNICU TAKO DA MU SVE DODJE NA ISTO .U stvari kao i sa jabukom veci je profit brati kod drugoga nego kod sebe ali tako je kako je ali navikli smo u jos jednoj epizodi ZADNJA POSTA SRBIJA .Lepo rece Brnabic TEK CE DA SE ODVRCU SIJALICE PO SRBIJI SAMO POLAKO NA PRAVOM SMO KURSU:udri:

Nisam nasao pogodnu temu pa da priupitam ovde .
Jesenas sam posadio divlju tresnju ( izvadio u jednom potoku ) a proletos na nju kalemio ( na procep )
dve plemke od pitaj boga koje tresnje ( svidela mi se i pitao ljude da odsecem grancice ) i sada je ovo rezultat .

Sta dalje , kada i kako orezivanje , treba li neko djubrivo i koliko zalivanja _

ne diraj je ove godine nista, zimi mozes da rezes ko sto Laza reze, evo ti kompletan video, prosta je rezidba, i drvo ti ostane takoreci da mozes sa zemlje da je beres... Osim ako bas ne zelis 10m visoko stablo iz nekog razloga (recimo ako si u nekoj dolji pa imas problem sa izmrzavanjem pri zemlji u prolece ili ti treba i za hlad), ja bi preporucio ovakav nacin rezidbe... zalivanje na nedelju dana sa 10-20l bi bilo ok... djubrivo NPK u poznu jesen, KAN u rano prolece...

Kako se pokazala Celeste trešnja? Krupnoća ploda? Prinos? Ukus?
Sto se tice krupnoce i boje zasluzuje visoku ocenu tamno crvena boja kratke tepeljke , ranog vremena cvetanja dobrog vremena sazrevanja mozda 8 do 10 dana iza Burlata rekao bih i da je umerene rodnosti medjutim izuzetno je osetljiva na vlagu kao i srodna tresnja New Star u slicnom vremenu sazrevanja pa mislim da nije mozda za neke vece plantaze barem u zonama gde u tom terminu ima mnogo padavina .
Preporuka za sadnju (y)

Putuje po belom svetu, radi od kuće (gde god mu kuća bila).
Ne radi odavno poljoprivredu, radi za odličnu platu, putuje i radi na tim putovanjima sa svog lap topa. I da, oženio se (ne znam dal je baš potpisao, ali...).

Pozz svim kolegama,
Na pitanje u vezi Kornjola sorte,mislim da je imam u zasadu, jer je rasadnicar mozda namerno ili slucajno pogresio i umesto Lapinsa koji sam porucio ,dao izgleda ovu sortu. Sto se tice sorte mislim da je odlicna, srednje krupnoce, srcastog oblika, tamno crvena, izuzetne cvrstoce ( pet dana u autu na +25 nije omeksala, samo se peteljka osusila) ,veoma slatka ako se ostavi da sazri kako bi meso bilo tamno crveno,duga peteljka, ne puca , stize na berbu 7 dana posle Sunbursta(Sambresta),mozda jedina mana srednja krupnoca...
Sorta za svaku preporuku...

Nazad
Vrh