Trešnja

oprasivac joj je herc i lionska rana a krosnju mozes piramiduredovno radja kad manje kad vise

Poslednja izmena:
Kako se pokazala sorta Burlat kalemljena na divljoj tresnji.
Jer ima velike razlike da li je na divljoj ili na magrivi mislim na rodnost i starost kada prvi put rodi?

Magriva se "stručno" naziva i rašeljka.

Kod mene u kraju se forsira kotlasta kruna, trešnja redovno rađa, nije osetljiva puno na pucanje pokožice ploda usled kiše, nije puno osetljiva ni na insekte jer rano stiže dok oni ne uhvate maha valjda...
Znam samo da je prinos posle 10 godine preko 60 kg po stablu a ide i do 100 nakon 15 godina. Video sam jednu na divljoj trešnji, ta daje 100 kila, ima 15 godina ali je nezgodna za branje jer ima 10 metara visine, piramidalna kruna je u pitanju.

Ovde možete videti malo voćnjak mog ujaka, burlat na magrivi, 10 godina star, ove manje što se vide su 7-8 godina, a ima malo i drugih sorti, herc i lionska su odlični oprašivači. Snimci branja i samih plodova su ubačeni iz nekog drugog priloga, tako da to zanemarite, ne znam koja je sorta i podloga.

Poslednja izmena:
kako se borite sa vrapcima ili sa onim pticama sto jedu tresnje .kako se sa tim izboriti?ja planiram zasadim na jesen od 60 ari.ali mesto je malo nijva je u nizinu.a breg ima sa obe strane. ima suma bagren i napustene njive.nije to polje.neznam dali ce ima grabljivice.

Probaj pa ćeš videti, kad krenu da daju preko 60 kila po stablu, na 60 ari površine, teško da će mnogo da ti izedu :) Ja sam kod kuće na staroj trešnji imao neke svrake, stane tu i od zore se razgovara sa nekim, ne možeš da spavaš, pa smo okačili kese za đubre na vrh i rekao bih da zbog toga skoro da i ne dolaze...

Što se tiče magrive i kolta, magriva je voćka, tako se baš i zove, magriva ili rašeljka, razmožava se iz semena ploda, znači to je generativna podloga, dok je kolt vegetativna, proizvodi se nagrtanjem, položnicama, reznicama i mikrorazmnožavanjem, ne znam samo koja je biljka od koje se uzimaju izdanci i ostalo, kako se ona zove, možda baš kolt, to ni meni nije najjasnije.
Npr izdanci višnje, šljive, leske, smokve, to su vegetativne podloge, vegetacija je podloga da tako kažem, dok je sve što se proizvede iz semena generativna podloga. Tako dolaziš i sam do zaključka da višnja npr može biti generativna i vegetativna, neka me ispravi neko ako grešim.

Dali je moguce da daju rod 0d 60kg,nesto mi to mnogo dobro zvuci ali dali je istinito?poz za sve a narocito za kolegu oktopoda :D

to ti je sasvim realno, ali treba vremena..recimo preko 10 do 14 godina. Ja sa tri trešnje koje su stare 20 godina ali je jedna bezveze sam prošle godine prodao 187 kila, oko 20 kila smo pojeli i u slatko, a oko 15 je ostalo na stablima na vrh krošnje pa ti računaj :) podloga divlja trešnja. Moj ujak iz onog videa na magrivi bere preko 50 kila, 12 godina stare, a jedna stara 25 godina mu je dala skoro 100 kila.

Aj da kažeš 70 kila po svakoj, burlat prosečna cena na otkupu kod rusa 2.6 eur ispada okoo
170 eur po stablu, radnicima je dnevnica 1500 dinara sa klopom i prenoćištem, 2000 bez klope, norma je 80 do 100 kila dnevno. Kad odbiješ i troškove ostane ti prosečno 150 eur po stablu. Moj ujak je za 100 trešanja 12 godina starih uzeo tačno 15000 eur prošle godine, da, petnaest hiljada eur :D

Lepo zvuci,probacu sa tresnjama ali na maloj povrsini.ja sam razgovarao sa nekim natkupcima i kazu kao 2,4e kg ja reko bez 3e ne bih prodao a on kaze kao pa dobro bice ove godine oko 3e,znaci sa natkupcima samo ostro,a brao bih rucno sa porodicom i drugarima,najvise volim kad zaradim dinar znojem :D

najvise volim kad zaradim dinar znojem
Zanimljiv stav. :)

Naravno to sa prinosima zavjesi koja je godina starosti, uzgojni oblik, visina, sorta itd. Ne može se olako dati cifra.
Evo, npr, mene zanima koliko može burlat dati roda u 5 godini na vitkom vretenu do 3m visine (sklop 5x3) i na vazi iste visine (5x3)? A koliki je prinos u 10 godini u istom sklopu?
Ako ima neko provjerene informacije bio bih mu zahvalan. Može i slajd iz nekog zbornika sa ispitivanja, ako neko ima.

I to sve zavisi druze,ja bi formirao piramidalnu krunu,a i sadio bi tresnje odma iza kuce jer imam plac oko 50 ari,tako da mogu da pratim svakodnevno sta i kako treba,a u 5 godine mozes dobiti 10-15 kg ako moze i toliko,ako je na koltu ili na gizeli,one ranije dolaze u rodnost

Poslednja izmena:
burlat u 4 godini ulazi u rodnost. Treba obavezno raditi zelenu rezidbu, a ne samo u proleće kao ja što se zeznuh pa ima samo bujnost. U 4 godini recimo par plodova, u petoj pola kile, u šestoj kilo dva, u desetoj 30 do 40 kila...okvirno pričam. Ko ima više od dve tri trešnje je prinuđen da plati radnu snagu jer jedno drvo mora da se obere u par dana inače propade, tempo branja bez odmora je manje od 10kg na sat pa računajte...ako imaš 30 stabala po 50 kila recimo, to je tona i po, to je preko 150 radnih sati a to je opet 15 dana branja 10 sati dnevno koje moraš da odradiš za nedelju dana, tako da je praktično nemoguće bez barem jedno 5 do 7 stalno angažovanih berača. To sve za 30 stabala, a na 50 ari stane 150 minimum. Tu uzmeš olakšavajuću okolnost da ćeš imati par sorti koje stižu u različito ali opet slično vreme, i sa tim na umu nema šanse porodično to brati.

još samo da naučim rezidbu :) a ovo je iskustvo stečeno za samo dve sezone..dobra je trešnja jer kad je imaš puno, praktično ništa ne radiš rukama, mehanizacija za obradu zemlje i 3 do 5 prskanja godišnje, drugi ti beru, ti gazduješ :) jedino malo ta rezidba, mada i za to možda imaš nekog da platiš, može trešnja da se radi sa kravatom :D

Nazad
Vrh