Trešnja

Pa posadi ih negde privremeno, sledeće godine ćeš saditi dvogodišnje sadnice u njivu, ako ti manjka prostor, a i svejedno, ti sadi na pola metra razmak.

hvala oktopod, ali meni su sad 2 godine sadnicama :) posadicu ih na 0.5 metara,dali i njih da kratim na 70-80cm??????

Pa onda je malo pipavo kako će da se prime posle sadnje...a zašto ti sad lepo ne pooreš tu njivu, istanjiraš i posadiš, imaš 15 do mesec dana fore a da ne bude kasno...mada je uvek bolje na jesen.

Prekraćivanje si verovatno već radio ako im je druga godina, ako nisi onda treba, pitanje je koji oblik krošnje želiš pa time i da se vodiš. Ako želiš piramidu, onda treba da puštaš vršni pupoljak da mladar raste na gore i tako na svakih 70ak cm da imaš po jedan sprat sa 4 glavne grane, ako želiš vazu onda vršni treba da skidaš i da se sve nosi na 4 glavne grane. Pogledaj temu orezivanje voćaka: http://poljoinfo.com/showthread.php?170-Orezivanje-vo%C4%87a

Da, posadi i njih negde gde ti paše, na manji razmak možeš. Ali nemoj da ih zapostavljaš, uradi sve operacije kao i na ovima koje si posadio. Od zaštite, zelenih operacija i sl. Posebno vodi računa o položaju grana. Na jesen treba da dobiješ dvogodišnje sadnice sa nekoliko grana. I sadnju gledaj da obaviš u jesen, da bi šok kod voćke bio što manji!

Procitao sam celu temu i vidim da bas malo ima o stubastim tresnjama,pa me zanima vase misljenje o njima,da li se 'isplati' saditi ih,kakve prinose imaju,koja je cena sadnica....

da orezacu ih na 50cm , isve sto budem radio(tretirao ) na zasadu tako cu i sanjima. aza jesen spremicu tu parcelu od 25,5 ari sve kako treba i zasaditi, koliko oprasivaca treba u % na racimo 10 ili100 sadnica.
posto ja planiram da na 55 ari recimo planiram da stavim 40 oprasivaca .reginu,lori ili herc

---------- Poruka napisana u 04:25 ---------- Prethodna poruka je at 04:24 -------

---------- Poruka napisana u 04:29 ---------- Prethodna poruka je at 04:25 ----------

zamolio bih ko zna gde da kupim plastiku za savijanje grana, ja sam cuo da kostaju 5 din.komad pa bih uzeo2600 komada , okolina smedereva ,beograda svejedo narucicu brzom postom hvala unapred

Imam dva pitanja:
1. Koji razmak u redu između kordie i regine (podloga je divlja trešnja)?
2. Da li sanberst može da oplodi germersdorsfsku sortu? Ako može, koji razmak u redu između njih (podloga divlja trešna i magriva)?

Zavisi koje je sorte :) i burlat može da bude divlja ako poraste iz semena :) misliš na vrapčaru?

@oktopod, nego de ti nama reci (u temi trešnje ili tamo di se piše o gnojdbi) kako stojiš sa gnojidbom tih trešanja, znači mineralna gnojidba (s čim, kad i kako), folijarna (s čim, kad i kako) gnojidba, jel radiš folijarnu sa mikroelementima, jel koristiš stimulatore rasta...?

Poslednja izmena od urednika:
što se đubrenja tiče, nisam puno radio, urea u martu aprilu i preko leta kan, jedva sam ubedio oca da se više ne meša i pusti me da radim, pošto je on najpametniji a nikad voće video nije niti je sa sela, on je zapeo da se tu zemlja ne obrađuje nego samo da je kosi onom kosom na točkiće što se gura, hoće čovek travnjak i voćnjak a onda đubrenje bacanjem po travi nema efekta...

Poslednja izmena od urednika:
@becarina pusta jel moze malo objasnjenja oko tih simulatora rasta ili ako zna neko drugi od clanova foruma da objasni bio bi mu jako zahvalan:osmeh: zaboravi tresnja je u pitanju.

upravo tako, znači što ranija i što krupnija, mada je uvek dobro imati svega po malo, ne samo za oprašivanje nego i za prodaju, treba sve atići obrati a i prodati, ko zna dal će rusi dolaziti večno..

zavisi druže od podloge (divlja trešnja, magriva, kolt, gizela) tim redom su od najbujnije ka manje bujnoj s tim što kolt manje više ali gizela traži navodnjavanje, magriva ti je možda najbolje rešenje, zavisno i od tipa zemljišta, zatim razmak zavisi od krune (piramidalna, vaza tj kotlasta)...
Računaj okvirno, za divlju trešnju oko 8 sa 6 metara, magriva oko 6.5 sa 5.5 kruna kotlasta, dok za piramidalnu krunu metar manje. Kolt još malo manje, gizela maltene 4 sa 3...

Znači od toga svega zavisi razmak pa računaj. Imaš temu "podizanje višegodišnjih zasada" u koju se obavezno uključi.

Nadam se da si imao uspeha sa jagodama, pratio sam te tamo :)

Burlat, kakva je sorta po pitanju prinosa, redovne rodnosti i bujnosti? Ako neko ima informacije volio bih čuti. Koji uzgojni oblik joj paše u zavisnosti od bujnosti, samo na magrivi. Koji joj je najbolji oprašivač?

Nazad
Vrh