Traktorske kose

To su stari snimci, od proljetos, kad je Hurli bio tek kupljen. Bio je malo rasklopljen tih dana, čistio sam mu rezervoaor i mijenjao sva crijeva za gorivo pa nije on mogao kositi (trebao je, al zakasnili nam ljudi sa izradom crijeva jbga). Bila je velika patnja pokositi, trava ogromna, jedva je kosa propuštala otkose iako ona baš ima veoma mnogo prostora izmedju diskova, bezbroj puta se trava omotala oko bubnjeva (bilo je grahorice, ona napravi problem). Cijeli dan smo kosili 1.5ha, posebno je bila problem ova njiva na drugim video, em je poleglo, em trava ogromna, em brdo samo tako a parcela mala (samo 2.5 dunuma, a bilo 130 bala, možeš misliti kolika je trava bila!). Za 539 je idealna mala 135, s njom može da radi bilo gdje i bilo šta.

Ma ne osjeti je. Kad jadni fergo ubrzava ovu Fahr, pomalo puštamo kvačilo i tako par minuta dok je "zalaufa", posle nije problem. Kod Hurlimana je ručno kvačilo, podesim gas na 1200 obrtaja, podignem kvačilo, uključim kardan i polako spustim kvačilo. Samo čuješ "viiiiiiiiiip" i gotovo, kosa je na radnim obrtajima. Da imam veće parcele radio bi na brzom kardanu, motor na 1100-1200 obrtaja a kardan na 500-540, ovako radim na 1400-1500 a kardan je na 500 (na 1600 je 540 na kardanu, tako pokazuje na satu). Nosi je kao igračku, hidraulik mu je neobično moćan (po katalogu, diže 2410kg). KAd ide s njim po ovim brdima, kao da ide onako prazan, uopšte je ne osjeti. Sad sa onim tegom će biti još bolje jer ima jednu parcelu (06.ha) do koje je prilaz veeeoma nezgodan i opasan kad se vraćam iz nje - em brdo em jak bočni nagib. Sa hurlimanom i onim tegom neću se više bojati tog puta (nekih 200m).

ne bi 135 je jako niska i ima malu propusnu moc

To si u pravu, ima u selu dosta malih 135 i svi imaju probleme u prvom otkosu, a u kasnijim otkosima idu kao munje po njivama. Propusnost joj je velika mana, diskovi jako mali a doboši debeli (ne znam šta im je to trebalo, mogli su ih napraviti tanje i tako povećati propusnost). Po svojoj masi i dimenzijama mu je idealna, doduše u "idealnim" uslovima i normalnoj travi i na manjim parcelama. Kod vas u ravnici fergo bez ikakvih problema može da radi sa 165.

ma nije duplak za kosačice , okretnost je čista nula
solaša samo pipneš kočnicom na okretanju i gas
skoro sam sebi morao pokositi rusom njivu jer je vladimirac čini mi se bio u kvaru , ma pišanija živa od smijanja kada mi dodje da se okrenem na špicastom dijelu pošto je njiva u trokut :haha:

skoro sam sebi morao pokositi rusom njivu jer je vladimirac čini mi se bio u kvaru , ma pišanija živa od smijanja kada mi dodje da se okrenem na špicastom dijelu pošto je njiva u trokut :haha:

Cika savo molim vas recitemi , ako si je ukljucio na 1000 okretaja jel se mozda dize u vazduh od silne brzine

Kad sam kupio hurlimana mislio sam da ce biti problem kositi s njim, ali me iznenadilo kako veliki ajnšlag ima (za duplak). Napravicu sliku danas. Uopste ne pravi problem na ćoškovima, u prvoj brzoj mi vrlo rijetko ostane malo nepokošenog na čošku, u drugoj nema šanse jer je dosta brza. Jesi kosio sa 52-jkom ili T40? Belarus jos i ima dobar ajnslag u odnosu na LTZ. Dosta ljudi skreće kočnicom al meni je uvijek bilo žao da muštram traktor tako čak i kad sam kosio sa fergom.

@rale
52ka nema 1000 kardan , ali i ovaj od 540 je prilično brz tako da sam kosio na 1/3 gasa i opet je sviždala da poleti

@zombi
sada ti pročitaj malo bolje šta sam napisao za okretanje , naglasio sam okretanje na špicevima
a inače kod mene je orbitrol i povećan je ajnšlag točkova ali opet okretanje uz pomoć kočnice je nemoguće jer je prednja osovina mi preopterećena a kosaćica na rusu je kao igračka , on priključak od 300 kila na polugama ni ne osjeti da ima

e samo da znate da idem i ja sutra da kupim ferdžu i bubnjaru od dva metra da ne budem mimo sveta a još bi bilo bolje kad bi neko imo kolica da mi proda da mogu da odvučem kosu do njive

Poslednja izmena:
@rale
52ka nema 1000 kardan , ali i ovaj od 540 je prilično brz tako da sam kosio na 1/3 gasa i opet je sviždala da poleti

@zombi
sada ti pročitaj malo bolje šta sam napisao za okretanje , naglasio sam okretanje na špicevima
a inače kod mene je orbitrol i povećan je ajnšlag točkova ali opet okretanje uz pomoć kočnice je nemoguće jer je prednja osovina mi preopterećena a kosaćica na rusu je kao igračka , on priključak od 300 kila na polugama ni ne osjeti da ima

Ma jasno je za špiceve, tu je i bez prednje vuče teško. Duplake u svakom slučaju nije dobro okretati pod kočnicom jer im je prednji most mnogo težak a okretanje kočnicom dovodi do jakog bočnog opterećenja. Što se ruske hidraulike tiče, tu mi nemaš šta pričati, vidio sam svojim očima šta nosi :)

Ma solac je zakon za kosenje ja imam i solca i duplaka a duplak ima bas velik ajnslag al ipak je solac solac sa ajnslagom na krajevim samo namotas do kraja a sa duplakom nema sanse da to izvedes !!!

Ratko, evo fotki od danas. Lageri su zamenjeni, sve sredjeno. Ostalo je jos uzubljivanje. Kod zupcanika ide broj na broj. Kako dalje da odradim? Da li da guram sipku, nakon sto zupcanike postavim u polozaj broj na broj, i da li je bitno da se svaki disk (aluminijumsko kuciste sa osovinom i zupcanicima) vrati bas na mesto gde je i pre bio (posto su svi oni u principu isti?

Evo na prvoj slici o cemu mislim
2duqz8.jpg
[/IMG]

evo jos fotki
2jva52.jpg
[/IMG]

23kyvqx.jpg
[/IMG]

3091zz4.jpg

Nazad
Vrh