Tovni pilići

Ja licno razmisljam o obnovljivim izvorima.Konkretno PELET.Moze da se automatizuje,ne mora stalno da se lozi tj dezura,a orjentaciono je duplo jeftinije od gasa koji pride treba da poskupi.
Pogledajte sajtove PELET ima ih dosta.Moze cak da se peletrira i nus proizvod tj. djubre.

@ brankovrnik
Branko zamolio bih te da mi jos samo kazes koji je bio premiks i ko ga proizvodi. Vic je najverovatnije u premiksu, a mozda i hibridu pilica. Ja sam isto ove zime tovio, a imam i sada u tovu i prosek ociscenog pileta je bio 2,3 kg. Utrosak hrane 8kg po komadu. :ppozdrav:

Mada smo vec pisali o tome al' nije na odmet da ga ponovimo. Kad je hrana skupa kao sad najvaznija stvar u tovu je konverzija hrane odnosno koliko hrane je potrebno za kilogram prirasta. Treba je svesti na najbolji odnos od oko 2kg hrane za kg zive vage a to je ostvarivo ako se sprece svi gubici na hranilicama, rastur po objektu i naravno obezbede dobri uslovi. Najskuplje grejanjje je grejanje hranom jer kad je hladno onda je konverzija mnogo losija nego u objektima sa dobrim uslovima. U zivinarstvu i kad je dobra i kad je losa tura nikad nije kriv samo jedan faktor vec uvek vise faktora. Glavni faktori koji uticu na tov su hibrid pilica, transport pilica do objekta, kvalitet hrane, kvalitet i temperatura vode, dezinfekcija objekta, unosenje virusa i bakterija spolja, temperatura u objektu, kvalitet prostirke, temperaturni udari i sl. Kad se sve slozi onda se moze ocekivati zarada a kad se zakaze na par faktora ode i zarada.

@ robins
Hvala prijatelju na pravim savetima, hteo sam samo da vidim sa Brankom posto je i on sa gotovom smesom imao dosta losije rezultate nego sa samopravljenom. Inace 12 god. se bavim tovom ( na manje) pilica i curica. Posto je zabranjena reklama pogledaj moj mejl pa ces videti sto me interesuje koji je premiks i ko je proizvodjac. :ppozdrav: :cao:

Ma ljudi, za koji dan će mi stari doći iz sela pa ću vam poslati našu recepturu.
Moj burazer ima sklepane uslove kao i ja , drži piliće u štali od nekih 16m2 , uhrani u turi oko 100kom, i za mesec i 23-24 dana kada kolje malo koje mu je ispod 3kg.Nema nikakvo grejanje, drži piliće do jedno 4 nedelje u manjoj prostoriji, grejanje je sa kvočkama, a onda ih prebaci u štalu.Ja se nadam da će ova moja tura od 80kom koju sam uzeo 10.02 biti mnogo bolja, pa ću rezultate nakon klanja oko 30.mart javiti.
Duško, javljam za premix ujutru kad se čujem za starim.

TATATMAMAMAMAJTGYYH KREK J,MK K,,RE, ,LE,LELDLQLRKRQ ,,E,DW ,.WER, .DQ,DDWD ,WE DQ.EDQ eq e q,eq eq,e qwemdqmfdkwefuw3ruewfxd mq w eqedw3tuaq dsetferyh trfeastg fsdhg gredyge ftrd htrdhrhbhhe gsrdgesrgae frsagfrasdfv grgawgw ewfwegf gfrwf wae E rQ Rq egfwg tr k8lgrmhmkfhb mf,m tkgln hg,g,;l;

Ajd' prevedi ovo :D :D :cao:
Post je spojen: [time]1298800496[/time]

moram da prokomentarisem, kada su tovni pilici u pitanju. Iskljucivo koristim gotovu hranu za tov od 55 do 60 dana i prosek ociscenih je 2,8 do 2,9 kg. za dobar tov je najpotrebniji cist vazduh ako im date vazduha tj. napravite dobru ventilaciju imacete uspeha. Tokom tova pojedu do 7 kg. hrane. Dugo godina drzim po manje turnuse 100 kom, obavezna je dezinfekcija i to sa rastvorom sode.

Da, izvinjavam se, petogodišnja ćerka je iznosila svoje utiske o forumu dok sam bio na poslu....Hvala Karaliću na željama ! :cao:

Nego, danas mi stiglo 96 pilića, stavio sam ih u drveni sanduk u prostoriju koja se greje , dve sijalice od 75W i merio temp. oko 30 C unutra, jedu i vrlo su zivahni, ali kako im spustim pojilicu iskvase se skroz, probao sa većom, manjom, pokušao da smanjim otvore, ali ne pomaže ... ovo do sad mi se nije dešavalo, ne znam šta da radim .... :sta:

@ Beca
Sigurno su bili jako zedni. Probaj pojilicu sa rupama, ona na koju se navrce plasticna flasa. :ppozdrav:

Hvala Duško,ipak su oni krugovi zakon koje ima Valjevac, evo sad su se smirili malo i već se suše. A bio je užas kaže žena ,pošto sam bio na poslu, prvo su im žena i majka stavili okrugle pojilice i ubacivali okolo štipaljke, zatim su ih izvadile i stavile ove sa flašama ,a kada sam došao kući pokušao sam da prelepim otvore selotejpom ...Ali sad se situacija smiruje.
Evo našta su ličili
2a7y6aa.jpg

Sklanjaj novinu pod hitno! Potparice samo jos vise. I ako nemas nista , onda imas sigurno malo slame, prostri im..Slama ce ih mnogo pre osusiti, a i ugrejati. Malo slame , ako mozes malo je usitni, pa prostri. :ppozdrav:

Beca

Koliko sam ja mogao da vidim - možda se varam - ali nisu oni vlažni samo zbog posudue iz koje piju vodu.
Voda i hrana treba da bude u visini njihovih grudi iz više razloga da ne nabrajam i ne pametujem.Ispod ove boce sa vodom stavi podlošku od drveta - dasku i uvek pratiš njihov rast i visinu posude za hranu i vodu.Ako je posuda za vodu i hranu niska, bez obzira da vrstu hranilice ili pojilice, kada pile uzme hranu u usta i krene prema vodi - deo hrane iz usta ostane u vodi.Voda u kojoj je ostao deo hrane za kratko vreme nije poželjna dalje za upotrebu.

@ SAMA
Hvala druze na dobronamernom savetu, i u pravu si. Tri boksa su u jednom objektu i tu su pilici od dve, cetiri, sest pa navise nedelja do devete. Jednodnevni pilici su u posebnoj prostoriji do starosti dve nedelje. Ova tri boksa nisu po velicini jednaka pa kako najveci ispraznim (pokoljem) tako sledece prebacujem. Prebacio sam se ovde posto u onoj temi odlazimo u of. :ppozdrav:
@ valjevac
Druze ispraznicemo gajbu kada se vidimo.

Ja sam prosao varijantu dve generacije po 100 komada pod jednim krovom HVALA BOGU bez posledica.
Zaradio pa napravio,lako je sad pametovati.
Meni su isto pricali.Imas svu podrsku,al cim zaradis nemoj da :ppozdrav: vec stvori sebi uslove da mirno spavas.
Inace kad smo kod toga ti i @valjevac nazdravljate,pa volim i ja :ppozdrav:
ZIVI BILI

@ valjevac
Druze poklano 59-ti dan,uredjeno, razmereno i rezultat 2,460 kg prosek. Kada bude toplije vreme bice jos bolji rezultati. Zadovoljan sam i tura od mene. :ppozdrav:
P.S.
Kada budemo onu gajbu praznili zovemo i SAMA u drustvo. :cao:

Dogovoreno.Ja sada imam brojlere ali stari celih 11 dana hubard f-15.Kostao me plin dosta.Bice bolje drugi put

Nazad
Vrh