Zoran Kostović
Član
Pretpostavio sam da je prvi turnus jer objekat ima par sitnijih nedostataka koje ćete i sami uvideti do kraja tova. Jel ovo predtov? Malo je pretrpano pa deluje kao da se kasnije planira razredjivanje po jedinici površine.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sigurno ima neku upalu,cim on se trese sigurno ima temperaturu.Vidi izmeri temperaturu .Dal ne ubrzano dise?
Pozdrav svima ja sam ovde nov, zanima me koliko je isplativo kupiti zensku telad koja vec jedu sama, pa ih odgojiti u junice pa pred semenjenje prodati?
KAd vec stignes do osemanjavanja,onda ih ar osemeni pa prodaj u cetvrtom mesecu kao steone...Pozdrav svima ja sam ovde nov, zanima me koliko je isplativo kupiti zensku telad koja vec jedu sama, pa ih odgojiti u junice pa pred semenjenje prodati?
Hvala na savetima, znaci ipak tov bikova
Ili ako hoces mozes da ranis junice osemenis i nekih 5,6 meseci steonosti da prodajem .Ako je dobrog porekla junica nekih 1300 e mogao bi prodavati.Ali opet nekako sad vecinu zensku svojih zenskih teladi ostavljam,malo po malo da prosirivam, junica sa 12 meseci otprilike srednje intezivni nacin ishrane predje 300 kg ,treba 18 meseci do 550 kg neka prosecna junica.Ipak na kraju drzise bolje bikova .
Mislim da nije isplativo junice toviti, jer nesto vise pojedu zavise prista kao bik ,sporije napreduju ,junica vec ulazi estrus trazi vec sa 11 meseci ,i tako 20 dana a nju ne mozes da utovis do 500 sa 14 meseci i da bas napreduje .A i razlika je u ceni izmedju njih i bikova sigurno 30 centi , a isto pojede i vise .Jedino sto cena zenskih jeftina mozda na tele od 140kg razlika 30-50 e razlike.Jos i ako od nekog sitnog semena ,sporo napreduje..
listao sam prilicno ali to je tacno mozda mi padne na pamet da uzgajm kasnije vise ali nemam dovoljno imanja za vise to bi mi bilo taman uzgred sa kravama. ne zurim nigde na jesen ubacujem do tad cu napraviti prostoriju i dobro smisliti ali mi treba vase iskustvo da mi prenesete )preslistaj malo temu, imas dosta korisnih stvari. moj jedini savet ti je da razmisljas sta ako, tj sta ako kasnije resis da imas vise komada u tovu? zato sve dobro isplaniraj, nemoj da se ogranicis sa prostorom.