QUOTE=Manjevic;784760]Danas mi je jedan covek ustupio svoje dvoriste i objekat u kome moze da se smesti 10 bikova. Tako da sam ozbiljnije poceo da razmisljam o tovu. Kod nas se telici kupujo oko 400e, a prodaja bikova ide na 2,10e. Sada mi vi recite koliko bi se meni to isplatilo da radim, hranu bih imao svoju, e sada ne znam sta je potrebno? Znam za kukuruz i detelinu, stocni jecam. Da li treba jos nesto. I ako mi mi neko moze recin koliko bi mi hrane trebalo da 10 teleta napravim na bikove od 500-600kg. Neko mi kaze da treba izmedju 100 i 150 bala deteline po grlu, neko kaze da treba 250-300, ne znam vise koga da slusam.... Pa ako ima neko voljan da me lepo uputi i objasni sve oko tova bikova...[/QUOTE]
Ajde druze da probam ja da ti pomognem na neki nacin, posto u tovu imam od 8 do 10 bikova kako kad,to je od prilike broj koji bi i ti ubacio u tov.Izlozicu moj nacin tova,pa mozda izvuces neku korisnu informaciju.Telad uzimam od 150 do 200 kg, cena varira od 450 do 550e po grlu,i drzim ih do 15-16 meseci starosti,kod mene odprilike provedu godinu dana.Ne koristim nikakve koncentrate,hrana je bazirana na(kabasta) detelini i lucerki,od septembra pa do maja dobijaju 1 dnevno silazu.Kukuruz mesam sa zitaricama (jecam ovas i tritikal)50%kukuruz 50%ostalo.Zob dobijaju ujutru i uvece.U starti tova ide jedna bala lucerke na 3 teleta,kasnije 1 balu delim na 2 bika(2 bale) ujutru i uvece,bala je negde velicine od 12 do 15 kg.Zitarice u startu dobijaju 3-4 kg(dnevno) postepeno im povecavam do 10-12 kg na dan.Bikove prodajem kad dostignu tezinu od 700-750 kg i iskljucivo ih dajem na liniju klanja (daju od 55 do 58%mesa).Telad uzimam uglavnom od ljudi koje poznajem,pa mi je mala prednos to sto znam(kažu mi) koja su im najbolja telad,a ostala posle prodaju natkupcima.Moj ti je savet ako imas mogucnost probaj isto tako da uradis, tako ces malo smanjiti rizik da imas grla koja se losije tove, jer samim tim imaces i manji prirast.Sad sve zavisi na koji bi ti nacin hteo da ides u tov,da li na isti nacin kao i ja, ili ces koristiti iskljucivo koncentrovanu hranu,ako ti je cilj da sto pre dostignes odredjenu tezinu,da bi sto pre proda
d toga ce ti dosta zavisiti zarada(ulozeno dobijeno).Da napomenem da ja bikove drzim iskljucivo kao neki vid garancije,(bavim se ratarstvom kao i ti)kad je losa cena zitarica ili suša,da imam uvek neki izvor zarade,i da mogu da prodam kad meni najvise odgovara.Ako te jos bilo sta zanima slobodno pitaj.