Tov junadi

Danas ponuda 60 teladi 160 kg 580 e ,nisam trgovao ,planiram da zavrsim sa tovom bikova ,bogu hvala oporavila se cena pa da ne izadjem iz ovog posla ko **greška zbog lose cene osta ce mi ruzna uspomena

Ma klinci mali ,oca stigle godine ,u sustini najvise posla oko bikova odradim ja ,al se moji boje ako se ja povredim ili korona nema ko da radi i ne smu da udju u boks ako se napiri i td ,tako da uveliko razmisljam da prekinem videcu polako . Pricamo ja i klinci kao na mobilni javljaju uzorali posejali ovo ono a ja kao negde lezim na bahamima suncam se ,kaze supruga ako ja lezim moze biti samo u bolnici

Malo je van teme, ali je vapaj malog slobodnjaka za udruživanje kako bi se napravila ona čuvena 3K.

Danas prodata i zaklana simentalkica devojčica, stara 4,5 meseci, iz sistema krava tele, žive vage bilo 310kg. Nismo imali vremena da merimo randman mesa, vruće je bačeno u gepek i otišlo za BGD.

Kupac rekao oću da vidim da li tele sisa ? Ajmo kući pa će gledaš. Dok smo pili kafu i rakiju devojka došla iz skitnje da sisa mamu.

-Koliko para išteš domaćine ?

-Oće je merimo ili đuture ?

-Ma đuture, a računaj da je zakolješ, odereš i u čerecima staviš u gepek, ostaviću ti kožu ?

-750 jevreja.

-Koliko ti vremena treba ?

-Mora da zovem, ovde je juče bio praznik.

Na vagu smo je stavili mesar i ja zaklanu jer je mene interesovalo.

Verovatno tovom svinja ,znam da tu nije sjajno i bajno ali za razliku od teladi prasadi ima dobra ponuda dobre genetike posto kod svinja se samo ide na meso dok kod goveda sve vise se ide na mleko (mlecni tip simentalca )prazne se tereni oko Petrovca Jagodine Krusevca itd ,uglavnom u ponudi su planinska telad Sjenica Nova Varos Zlatar a tu ima dosta krvi buse i ne mogu da imaju prirast kao telad iz Sumadije ,jebiga ako ne zaradim na svinjama bar se ne naradim cistetna za osoku i mesaona glavni alat . Pokusacu da okupim oko sebe ekipu dva tri momka poslednja tovljaca junadi u selu koji su u istom problemu pa da probamo da odrzimo proizvodnju

Moj zastitar mi govori da buducnost tova i mleka pripada velikim firmama, da mali mogu jedino krava-tele kao @bradonja s petokrakom da nesto zarade. Najvise zbog subvencija i malih troskova zivota tih junadi.

Ako cemo tako, buducnost je u vestackom mesu i mleku gde ce se sve to hemijski proizvoditi....
Ne trebaju tovljaci niti mesna industija, siroke osiromasene narodne mase dobiju jeftinu hranu...

Mozda si mogao traziti i vise ipak je to teletina i jos si odradio.

Mogao sam bar 2,5 puta više tražiti da imam 3K.

Ovako, sve nogama u guzicu od berićeta.

Ovo sam prvi put sam odradio. Bereta 9x17mm, tzv. kratka devetka, radi posao. Groma nije čulo. Mora kupim onaj mesarski pištolj za omamljivanje. Naoštren bajonet od M48 kao nož za sve radnje.

Ti sto sve znaju buducnost bolje da cute ,svi se rodimo mali pa posle porastemo veliki tako i nasa proizvodnja ,prosto nema ko da radi sela nestaju ,sta fali ko drzi 10 bikova ili par krmaca ,vazda se nadje neki kao veliki ili skolovan da prica o buducnosti ,i nek mi neko definise jednom sta je to velik farmer ,jel mislite da je Miskovic velik varate se uvek ima veci sistem ,ko god hoce da radi u poljoprivredi dal par krmaca ili par teladi hektar voca ja mu govorom koliko je to velika proizvodnja i koliko je on velik covek zato sto nesto proizvodi,ko onaj nadnicar sto je kupio svoje prvo jutro zemlje pa sav uzbudjen skace od srece a ostali mu objasnjavaju koliko je to malo 15 m puta 400 nista narocito a on kaze a sve do neba visoko a moje

Ti sto sve znaju buducnost bolje da cute ,svi se rodimo mali pa posle porastemo veliki tako i nasa proizvodnja ,prosto nema ko da radi sela nestaju ,sta fali ko drzi 10 bikova ili par krmaca ,vazda se nadje neki kao veliki ili skolovan da prica o buducnosti ,i nek mi neko definise jednom sta je to velik farmer ,jel mislite da je Miskovic velik varate se uvek ima veci sistem ,ko god hoce da radi u poljoprivredi dal par krmaca ili par teladi hektar voca ja mu govorom koliko je to velika proizvodnja i koliko je on velik covek zato sto nesto proizvodi,ko onaj nadnicar sto je kupio svoje prvo jutro zemlje pa sav uzbudjen skace od srece a ostali mu objasnjavaju koliko je to malo 15 m puta 400 nista narocito a on kaze a sve do neba visoko a moje
Zavisi samo sa čime je čovek zadovoljan.Svinji donesu svinjski ali znaju i da odnesu svinjski.Imam jednog prijatelja koji je sa krava prešao na svinje-manje posla ali i manja zarada.Eno ga opet drži krave a svinje za sebe.Zašto,to on zna.Ne bih nikoga da ubeđujem.
Što se teladi tiče za tov,po meni sisavci.Malo više posla ali i veća zarada.Tako bar pričaju oni koji su uzimali telad od mene.A i ja sam tovio svoje.Ako ništa drugo,dođe ti kao banka-novac na gromilu.Ako za tele daš 500,600 E teško da možeš nešto zaraditi veliko.A opet svako radi kako misli da je najbolje.

Kod nas par ljudi presli na krava tele , drze po 20,30 nekih crnih krava ,Skotskih kako vec, crne pa idu na crveno ne razumijem se . Ogradili i drze ih vani , navodno ne smeta im hladnoca tu se i tele , to sam licno vidio , telad trci za njima i sisa koga stigne . Simpaticno . Samo neznam dal je bas ovde podneblje za njih , mozda hladnocu podnose , al neznam kako blato podnose jer je ovde blato samo sada i kad kisa pada.

Proizvodnja krava tele je trenutna zabluda. Pitanje je koje vrste mogu u tom sistemu. Simentalac sigurno ne. Hereford, Angus mozda.Koliko toga ima?? Holstajne drzati samo na ispasi prirast sigurno nije na nekom nivou. Drugo to je mozda dobar nacin za brdsko planinske krajeve. Trece. Za koga smo mi gradili objekte za drzanje junadi kad se svakih deset godina menja politika prema svim granama stocarstva?

Sistem krava tele je isplativ samo ako ima dobrih pasnjaka . Kod mene gde je i asvalt uzoran je jos veca ludost nego tov svinja. Staviti kravu od 1000 kila na jasle i hraniti je celu godinu zbog teleta nema tu pameti ,jedino zbog subvencija ,ljudi sklanjaju simentalca kojeg muzu cele godine i dobiju tele pa im se ne isplati . Sto se tice objekata za tov moji su ko garaze uvek mogu da se iskoriste za parkiranje masina ,ono sto sam uvek govorio kad bi pravio novu farmu napravio bi je svu od drveta pa ako ostane prazna ili bi morao begati samo je kresnem da je ne gledam

Rece neko ranije sisavci. Kad hocu da drzim 20 komada hocu da mi zajedno dodju za utovar. Sigurno da u nekom roku ne mozes naci 20 kvalitetnih muskih na sisi. Sve da ih nadjes to treba i ispratiti zbog vremena, bolesti i proliva. Znaci ko drzi do deset komada, a odgovara nejednak uzrast i prodaja 2-3 mesecno moze ta varijanta. Malo ozbiljnija proizvodnja sa vise komada mora da se osloni na nakupce.

Nazad
Vrh