Tov junadi

Hvala vam puno ljudi na ovoj informaciji!Ja stvarno ne znam kao ovi moji do sada to nisu culi ipak se bave govedarstvom od kada ja znam za sebe a ja evo vec imam 30 godina!.Mi smo im cak i sami isli uz rudu,misleci da je to praksa svuda,pa kada nam kazu cenu mi ih jos i pitamo koliko kalo racuna na tu cenu :udri: :udri: :udri: Prosle godine sam dao 8 bika sa 5 posto kala.....Dobro je sto ste mi ovo rekli,ali sad bi se ujeo za d.pe kad bi mogao :udri: :udri: Hvala vam puno prijatelji jos jednom! Zivi mi bili jo puno-punoooo godina :ppozdrav:

Za cika_jova
Ja sam radio u mesoni,a i po svim tablicama koje sam video udeo soli u smesi je negde oko 1 posto,sto znaci da na 100 kg smese ide 1 kg soli,to je ja smatram normalno i od toga ne bi trbalo nista da im fali...,i posto verujem da to svi znaju koji su pravili smese zamolio bi cika_jovu(kao i cukaneca i sve ostale koji zele da se ukljuce) da mi odgovore:ako gazda nema ili nekoristi silazu nego ga hrani samo senoim(detelina-lucerka) i koncetratom,koliko maksimalno sme da jede 1 bik (tezine od 600 kg pa na vise) smese-koncetrata na dan(znaci interesuje me ukupna kolicina koju bik sme da pojede za 1 dan koja ce da se podeli na 2 ili 3 sledovanja kako vec ko daje)??.
I jos bi zamolio cika_jovu posto vidim da ima dosta iskustava(naravno da mogu i drugi koji zele i koji su imali iskustva o ovoj temi da se ukljuce)da mi odgovori posto verujem da je imao ili cuo za takve slucajeve..,naime postoji neka rasprava izmedju mene i drugova,gde 1 od njih ne zna sta znaci bik star preko 2 godine i tezak preko 800 kg,i koliko je tesko,opasno i rizicno takvog bika manje vise odvuci(veze se za traktor sa prikolicom) ali UVUCI(samo naglasavam) na stocnu vagu od 1000 kg i da on tu mirno stoji da ga mi izmerimo?? :zli: :nono: Ja im kazem da june staro 15-16 meseci od 500 pa i do 600 kg je skoro kao krava i da cim predje 15-16 meseci postaje sve vise agresivno i da nije ni priblizno isto meriti takvo june i bika od 2 ili 2.5 godine tezine 800 i vise kg!pa ovi moji u stali cim cuju nepoznat glas odmah kopaju nogama po betonu i udaraju rogovima po zidovima,a on ce covek ko kravu da ih vodi na stocnu vagu :haha: :haha: Jesam li upravu?? Izvinite ako malo davim,ali ovo moze da bude korisno i savet mnogima da se neupustaju u takve avanture!

Princip slobodnog tova je da junad imaju koncentrovanu hranu po volji a da se senaža "obroči", tj daje dva-tri puta dnevno.
Na taj način se postiže brži prirast.

E sad, cena kukuruza, sačmi i mekinja je tolika da je ishrana koncentratom i pored cene od 2 evra/kg - nerentabilna.

Za Branko
Hvala prijatelju na informaciji,ali ja sam kriv sto se nisam lepo izrazio,naime moji to cuvaju na onaj starinski nacin,vezano i daju im po obrocima i seno i koncetrat,e sad ja planiram u nekoj bliskoj buducnosti da to izmenim i da to preuredim u slobodan tov!,cak sam uzeo i neke knjige o govedarstvu gde je to u vezi slobodnog tova sve lepo objasnjeno,ali posto je sada kod mene situacija takva-kakva je a i pre se tako i radilo,ja pitam ove starije a i mladje koji jos uvek civaju na star nacin koliko sme bik da pojede dnevno koncetrata??,cisto da uporedimo iskustva i da ja znam dal dajem mnogo ili malo?? A to oko slobodnog drzanja-to treba od malena da se stoka tako navikne da ima uvek hrane i da jede po volji,kada bi ja npr sad dao mojim bikovima tako da jedu oni bi verujem svako od njih pojeo po pun dzak koncetrata odnosno jeo dok nebi crkao,neverovatno je koliko su jesni...Nadam se da se sada razumemo Ziveli i pozzz :ppozdrav:
A sto se tice cene od 2 e i pariteta sa hranom,ja samo pogledam situaciju sa cenom zive stoke svinja i kazem dobro je! tako se tesim,mada imam i tovljenike i prasice -propast :udri: :udri:

branko ja mislim da on to drzi u vezanom sistemu

goveda ukoliko mogu da biraju imaju neogranicene kolicine i jednog i drugog hraniva, onda uvek biraju da jedu vise koncentrata a manje sena
inace odnos u obroku je obicno 60:40 u korist sena, ali tu je glavno pitanje sta covek ima od hraniva na raspolaganju da bi se u sustini apravio kolko-tolko dobar obrok, da se iskoristi ono sto se ima a da se kupi onoliko koliko mora jer ipak treba da je cilj dobar ekonomski rezultat a ne fantastican prirast a ti u minusu

u dnevnom obroku ide 2-4 kg SM/100kg TM, i onda na osnovu toga odnos 60:40

inace ako covek hoce da vodi bika od 800kg ko kravu na vagu neka ga, samo nemojte da mu dajete stap da ne razdrazi bika i neka mu prica - biku - da nije lepo da ga udari i da divlja vec da lepo stane na vagu i da se ne pravi blesav, vec da bude kooperativan da se posao brzo zavrsi i da se ko covek i bik lepo razidju svak na svoju stranu :zli:

cika_jovo ja se izvinjavam,ali samo da mi potvrdite da ne gresim u ovim oznakama:
sm-smesa;a tm-telesna masa
I iz svega navedenog po vasim podacima bik od nekih 700 kg telesne mase treba da jede dnevno od 14 do 28 kg smese,gde pod smesom podrazumevate ukupan obrok,odnosno i koncetrat i seno!.Odnosno od 5,6 do 11'2 kg koncetrata i od 8,4 do 16,8 kg sena ukupno za ceo dan!Je l' tako??

Nisam shvatio dobro pitanje.

Nezgodan je taj sistem vezanih goveda, ako objekat nije prilagođen tome.

Nisam nikad imao bika težeg od 750-800kg to je bio neki plafon kod mene ali je moj stric imao jednog koji je izmerio 1050kg. Jbga čekao cenu čovek i na kraju uzeo za njega iste pare kao da ga je prodao u 650kg. Moje iskustvo je generalno da dobar debeo bik utovljen ide kao malo dete kada ga vodi onaj koji ga je hranio. Mršavi su zajebani, ali uvek ima izuzetaka. I vezani se isto mnogo bolje ponašaju u manipulisanju sa njima nego pušteni. Za ishranu je već rečeno da je individualno i zavisi sa čime se raspolaže. Naravno ne smeš da im sad odjednom sipaš pune kante zobi a pre toga su jeli na 'kašičicu', lagano povećavaš pa ti proceni koliko. Ja sad trenutno ovima što imaju oko 500kg dajem 10-12kg na dan ali mi je recimo silaža puna zrna pa i to kad uzmeš u obzir...

SM je suva materija i u 1kg sena ima 0.8kg suve materije, ali kolicina zavisi i od kvaliteta hraniva - svako hranivo ima tablicnu vrednost i te tablice se koriste u skolskom resavanju zadataka pri pravilnom formiranju obroka za pojedinu vrstu i kategoriju stoke, uzimajuci pri tom njene potrebe u proizvodnji mesa, mleka, jaja..

opet napominjem gledas sad sta imas i kombinujes kako najbolje mozes i dokupis ono sto nemas i moras da kupis, a sad ide prolece pa setvenu strukturu prilagodi primarnoj proizvodnji - ako je to tov- i potrebama zivotinja u odredjenim hranivima

Hvala cika_jovo na odgovoru,vidi se da ste puni znanja-svaka cast :ppozdrav:
Cukaneca hvala i tebi takodje na informaciji oko hrane :ppozdrav: A sto se tice o merenja tako velikih i starijih bikova na stocnoj vagi do 1000 kg po mojim iskustvima se samo donekle slazem sa tobom,ustvari sve to zavisi od slucaja do slucaja,odnosno od grla do grla.Ja sam koliko se secam do sada skoro uvek imao neke goropadne i ljute bikove,kazem sve kopaju nogama i udaraju rogovima kad cuju nepoznat glas-ispustaju jezivu riku,hoce cak i na nas koji smio ih ocuvali da jurnu kada ih hranimo pa se sve pazimo porucito zato sto moras da udjes medju njih da ih nahranis(stari sistem sa jaslama do zida) i sada da mi neko kaze,kao ovaj drug,koga jos bikovi nepoznaju da ce on da ih istera i da ih izmeri na stocnoj vagi mi je bas smesno :haha: :haha:,znaci ne govorim da se ti bikovi utovare na kamion,to svakako sa manje ili vise muke moze,ali da ga ti nateras na stocnu vagu od 1000 kg i da on jos tu mirno stoji dok ga meris je meni nepojmivo!!Jos ono bio vezivan pa kada ga sada odvezes i kad oseti slobodu i prostor pa njega samo puska i pistolj moze da obuzda!.Ovo kazem jer se secam kao mali da je moj komsija odmah do mene hteo tako da meri tako 1 velikog bika i skupio tu 5-6 ljudi i kad ga odvezali iz stale bik im se nekako otme,razbije-prodje kroz betonsku ogradu dvorista kao kroz karton!i ljudi ga jurili nekih kilometar dva i posto nisu mogli da ga obuzdaju i da mu pridju,a bio je kupljen za lokalnog mesara za klanje, komsa(lovac)uzme pusku i ubije ga!,eto toliko,mada naravno da mozda ima i mirnih ali ja se nebi upustao u tu avanturu,a i nisam lovac ::namigivanje:: Pozdrav cukaneci i ziveli :ppozdrav:

Sve to zavisi i od osvetljenja u stali,ako je u strali mnogo marcno ,a bika izvodis usred dana,pogodi se lep i blistav dan,on moze da zaslepi i onda se razjari i pobesni i krece da trci ko lud,u stali sa solidnim osvetljenjem,dobro uhranjen i debeo bik moze lagano da se vodi ali bez udaranja i sto cika jova kaze uz dosta price,postavicu ovih dana sliku da vidis kako moj deda vodi bika od 900kg,onako nosalantno...Ja licno tovarim sam sa caletom bikove ili ja i radnik klanice,inace ja sam visok 175 i imam 70kg,tako da nemam bas neku konstituciju,ovo kazem cisto da bi mogo da uporedis....

Sto se hranjenja tice,ja na 10 bika dajem po obroku,kantu od polikolora kocentrat,tri bale sena i kolica silazu,punis dok moze,dok ne krenee da ispada sa strane....pa ti sad proracunaj sam

jeli itko od forumaša slučajno koristio krompir u ishrani teladi nakon sto se odbiju od mlijeka, ako je da mi malo objasni sa koliko kila treba poceti i koliku kolicinu krompira se moze davati teladi od 100 do 180 kg:haha: Unaprijed hvala !!!

BARBA je napisao(la):
jeli itko od forumaša slučajno koristio krompir u ishrani teladi nakon sto se odbiju od mlijeka, ako je da mi malo objasni sa koliko kila treba poceti i koliku kolicinu krompira se moze davati teladi od 100 do 180 kg:haha: Unaprijed hvala !!!
Krompir ponekad kad ima viška dajem svinjama i to isključivo kuvan u kazanu normalno neljušten. Pretpostavljan da bi isto tako kuvan se mogao davati i preživarima ali u manjim količinama??

@BARBA
Kakav krompir u ishrani teladi? Video sam Vaše pitanje u obrisanim temama o uginuću teladi na težini od oko 65kg. Ima li to nekakve veze sa krompirom?
Čak i za svinje je problem ako se ne baci voda iz prvog ključa.
Radi se o solaninu, materiji koja izaziva trovanje.

I ja se u potpunosti slazem sa Zoranom Kostovicem,ja to do sada nigde i nikada nisam cuo!Gde krompir u ishrani teladi??To sa moje tacke gledista nikako!! :zli:

Moji krompir nekad davali svinjama i to skuvaju ga u dve vode pa onda,a za telice nisam jos uvek cuo...
moj savet ti je da se manes toga :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Kao sto ti kazes komso za svinje moze!,ne kaze nas narod dzabe 'svinja je to',i moji onaj sitan i visak sto nam je daju svinjama ali obavezno kuvaju u 2 vode i mesaju svinjama sa ostalom hranom.Ali za telice to jos nisam cuo i to nepreporucujem!! :nono:

to ljudi kod nas daju nakon sto se tele odbije od mlijeka ja sam davao u malim kolicinama i nije bilo nikakvih posljedica, a telad vole krompir to sam primjetio!!! a do 65 kg su ona kad tek dodju s tim imam velike probleme...

Nazad
Vrh