Milan Lacarak
Član
U pravu je kolega Surdonja,on je placen po ceni zenskih teladi 2,8 a ja sam morao da ga platim 3 zato sto je crn a ne stidi se ovih crvenih.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To pisete o melezu sa crnom bojom ili cistom crnom holstajnu?
Cena za crnog je manja zato sto nije cist simentalac. Imam i ja jednog takvog kupljen kao sisance, placen 100 evra manje od crvenih, a mogu reci da je najbolji u grupi. Kupovao sam telad u tom kraju i kad ja odem u stalu cena za mene je 3,5 evra, a kad dodju nakupci cena je 3 evra. Nikad mi nece biti jasno zasto dozvoljavamo nakupcima da zaradjuju na nama. Je l' ne moze taj da pusti cenu na 3,2 i da bude bolje i meni i njemu.
Ti crni budu i krizanci belgijskog plavog i crvenog holstajna a dobije se takvo crno tele , koje u 50-50% vecinom bolje napreduje od cistih simentalaca.
Uuuuu, imao sam par puta prilike da vidim takvog "crnog meleza", verovatno se domacini plase crne boje, pa ih bas bas lepo forsiraju i rezultati su odlicni..
Pozdrav kolege, danas sam poceo s pripremama objekta za slobodan tov s kosom plocom. Planiram za 10 komada, dimenzije 6x4, 24 kvadrata. Pa sad imam par pitanja. Koliko % da stavim kosi pod? Koliko da stavim duboke i siroke jasle, koliko da stavim visinu unutrasnjed zida jasala odakle ce dolaziti junad po hranu? Okolo cu da ogradim okruglim cijevima, visina ce biti 160cm, razmak izmedju cijevi 40cm. Svaki savjet je dobro dosao. Svidja mi se kako je kolega Dobrocina napravio jasle, mislio sam nesto tako...
Što prelaziš na vezani sistem?
Kada je bio slobodan sistem, junad su tovljena do 450kg, medjutim sada bih isao na duzi tov i problem bi mi bio izdjubrivanje. Ja nemam resetkasti pod, a i velika je investicija da se prepravlja vec postojeci objekat, pa bih zbog toga presao na vezani sistem. Nije zgodno kada su bikovi preko 600 kg ulaziti i rucno izvoziti stajnjak.
Po meni jako vazna stvar nemoj stala ta ti bude sira od 2,5m eventualno 3m.Kosina poda 5% do 6%.To su moja iskustva.Pozdrav kolege, danas sam poceo s pripremama objekta za slobodan tov s kosom plocom. Planiram za 10 komada, dimenzije 6x4, 24 kvadrata. Pa sad imam par pitanja. Koliko % da stavim kosi pod? Koliko da stavim duboke i siroke jasle, koliko da stavim visinu unutrasnjed zida jasala odakle ce dolaziti junad po hranu? Okolo cu da ogradim okruglim cijevima, visina ce biti 160cm, razmak izmedju cijevi 40cm. Svaki savjet je dobro dosao. Svidja mi se kako je kolega Dobrocina napravio jasle, mislio sam nesto tako...