Pratim temu redovito, iako ne pišem često. I mi se bavimo tovom junadi, imamo i 12 krava, a tovi se godišnje do 30 komada što naših telića i ostatak se kupi.
Uzimamo male teliće-sisavce kako vi to nazivate starosti od 10 dana do mesec dana, takvo tele kod nas ispada u proseku oko 330€, zatim ide na dohranu sa mlekom+zamenica, omjer 50:50.
Tovimo junad u proseku do 17 meseci starosti i tada idu na klanje, a prosečna kilaža isporučenih bude preko 650-700 kg, naravno ima primeraka i oko 600 kg, a ima i primeraka oko 800 kg, zavisi od teladi. Cena bikova se kreče od 1,8 do 2€.
Glavna hrana je kukuruz u više oblika, znači koncentrat koji doma radimo sa udelom preko 60% kukuruza+žitarice (tritikale, zob, pšenične posije-mekinje), silaža je glavna i anravno svi oblici livadnog sena i nešto manje deteline sad u zadnjih par godina.
Ja se samostalno bavim time zadnjih 5 godina sa nekom manjom količinom, dok kod deda i ujaka je to tradicija več 40 godina tako da se poznaju svi problemi tog posla, a radi se nešto večom količinom koja se stalno povečava iz godine u godinu.
Ove godine me čeka izgradnja još nekih objekata za tov, bit će i slika kad se krene raditi.