Meni kroz stalu godisnje prodje oko 50 teladi i do sada sam imao samo 4 uginuca,dva teleta su kupljena zarazena pneumonijom,a dva teleta su bili holstajni i proliv ih je rascepao,zato vise holstajne i crno belu telad ne kupujem....Sto se mleka za pojenje teladi tice josera,milkivit kao i inberg su super,sanov milsan nije za telad ispod mesec i po dana starosti,odgovorno tvrdim,bolje je davati primer joseru 100g=1l mleka nego milsan 125g=1l mleka ....MOzada neko ne misli tako ,ali je to moje iskustvo....
Sto se tova bikova tice,slazem se s tim da svako taj tov prilagodjava svojim uslovima,ali moje misljenje da jedini tov koji se trenutno isplati je intezivni tov,i kada bik stigne za 10-12meseci,a razlog zbog kog to kazem je sledeci ako bika cuvamo 15-18meseci,za dve ture bikova mi placamo tri kirije za zakup zemlje,tri puta sejemo i jednostavnije tri puta obradjujemo njivu....
A sto se silaze tice,mnogo je jednostavnije i lakse koristiti silazu nego seno,i zbog mesta skladistenja i zbog bojazni da l' si pokosio na vreme,da l' je pokislo ili nije ,da l' ima dovoljno proteina itd...I ako si balu prodao za 200din ili neka je prodas i za 100din,ti za te pare imas 6kg kukuruza,a bik ne dodaje isto kad pojede balu sena i 6 kg kukuruza....
Sto se stajnjaka tice neko je pomenuo gore da sve zavisi koliko im prostires,sto je i tacno,ali i mnogo prostirke daje djubrivo sa manjm procentom balege u njemu,pa nije ni to resenje,treba biti umeren i u prostirci,opet tu dodje najbolje resenje ili samoidjubravanje ili sistem kao kod kolege
dr.srdjan12 ... i racunica da na tovu bikova ne ostane nista i nije bas tacna,kada se sve lepo uklopi i kada se odradi kako treba ostane tu i neka para i stajnjak...