Tov junadi

Ja iskljucivo hranim sa TJ1 peletiran ...telad od 100 do 200...250kg i imam odlicne rezultate....Posle sam isao dopunskim smesama super 35icama do 350...400kg i isto su odlicne. Na kraju premiks bigbull premium i sa njim sam zadovoljan ...jos nisam utovaruo bikove... sve pisem pa cu na kraju znati .... ulaz je 115kg prosek mereni 15og marta.... pisu se svi troskovi ali najvise me interesuje prirast tj konverzija hrane! Pisano svaka kila koncentrata ....i kabaste hrane . Tacno da se zna!

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока
Moze li neke okvirne kolicine hraniva od pocetka tova ,sa tih 115 kg na ulazu u tov do kraja tova,kolicine koncetrata utrosenog,silaze,deteline??

Bice sve tacno kad utovarim bikove... A imas do sad u mojim postovima... Srecna i uspesna nova godina svima a narocito stocarima jer vecinu vremena provode sa zivotinjama☺☺☺ Ratari jutros spavaju posle doceka.... a krave ...svinje ... junad ... jagnjad..... i td cekaju da budu zbrinuti

Takodje svim kolegama srecna nova godina.
Ja sam pre neki dan prodao dva komada.Kupljeni su kao mala telad od nedelju dana,pojeni milsanom i sa tacno 15 meseci izvagali su 567 kg i jedan i drugi.Bili bi i bolji ali u posl.3 meseca su jeli vrlo malo i to nekvalitetne lucerke(6.otkos),kukuruzovinu i koncentrat.Belezio sam svaki put kod sam mesao i pojeli su 1350 kg koncentrata po komadu,cena koncentrata se kretala od 21-24 din po kg,a premix sam koristio samo do 250 kg.Bili su obroceni i davao sam im 1 kg koncentrata na 100 telesne mase.

Nisu ti puno pojeli... zacudljivo malo koncentrata moji su do otprilike te kilaze 550kg pojeli 1500 kg po kom. Ali ogranicavao si im i bili su vezani i jeli vise kabaste hrane... dobar je to tov... sa takvom hranom i toliko vremena... dobro je to. Koja je bila cena???

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Koliko im dajes lucerke na 100kg mase bika? Nije skupo 21-24din za koncentrat. Sam si pravio?

E,to ne mogu tacno reci mada kad ja racunam vodim se sistemom kako kazu stariji koliko koncentrata toliko i lucerke.znaci oko 100 bala kilaze oko 13 kg.za ceo period tova.plus kukuruzovina ili neka slama za grickanje.cena koncentrata je bez premixa,kukuruz,stocno brasno,sunc.sacma i malo sojine sacme,procenti zavise od uzrasta junadi.

Znaci na pojedenih 135o kg koncetrata ,okvirno toliko treba da pojedu i deteline,u kilogramima...,silazu nisi koristio?

znaci oko 100 bala kilaze oko 13 kg.za ceo period tova.plus kukuruzovina ili neka slama za grickanje.

Ako sam dobro razumeo oko 150 bala po biku?

100 bala deteline + prostirka + slama/kukuruzovina za grickanje (za bolji preziv). Generalno jako je to velik posao a primamljiv mi je samo zbog drzavne zemlje. U sretno vreme tova bikova, dok sam bio klinac ali se secam. Moglo je 2.5-3 teleta od 120-140kg kupiti za vrednost bika od 550kg. Sada ne moze. Kolega iz Sajkasa je kupio jako malu teled i prvo ih sa zamenom mleka hranio, pa postepeno prelazio na ccvrstu hranu. To je ogroman posao sve.

Pa,tako da,ne mogu bas precizno reci jer smo ih mi hranili ujutru detelina,a popodne nesto od tih grickalica,imao sam i neku slamu sa sirkom.Ako je dobra bala lucerke nikad nisam dao vise od pola bale na 2 veca bika i 3 manja(oko 250 kg)

Em sto je ogroman posao em sto se zamenom uspesno moze hraniti do 5 teladi,ja sam nekako ubedjen da ne bih mogao praviti vecu kolicinu zamene podjednako kvalitetno.i sto kad se kupi tele od 120 kg ono moze odmah da krene da napreduje a ovi u pocetku stoje 6 meseci.

Kolega iz Sajkasa je kupio jako malu teled i prvo ih sa zamenom mleka hranio, pa postepeno prelazio na ccvrstu hranu. To je ogroman posao sve.
To sa malim teladima nekako i ide ako imaš svoje krave pa im daješ kravlje mlijeko i domiruješ umjetno,u suprotnom nema tu bika.Ja sam se zaaaajebo tako u ovoj turi imam 3 kom koja su ranjena zamjenicom a kupljeni sa 10 dana,ni našta nisu nalik.

Slazem se. Na to se nisam obazirao. Zamena mleka kakva god bila ne moze da zameni mleko. Kad se kao mali ne formira lepo, nikada ne bude bik i u kalkulaciji kad ima na 10kom 1-2 takva brloga onda svuku prosek i uniste zaradu. Treba racunati i na neplansko klanje/uginuce. Neko secanje iskusnijih od mene je da 5% je normalno. Na 20kom jedan mora da ode iz nekog razloga. Ponavljam o ovome razmisljam samo zbog drzavne zemlje, a zbog zarade od tova nema price na 30-40-50kom. Na 2kom je jako mala kolicina da izvucemo zakljucak.

Ne bih se slozio,istina je da su ovi pojeni kravljim mleko daleko lepsi i deblji u startu,ali posle nekog vremena i ovi se poprave i budu lepi,negde sa godinu dana postaju bikovi.realno.hteo bih samo da napomenem da imam toliko vremena da jako vodim racuna o kvalitetu izrade zamene za mleko,temp.pripreme,kolicina i sl.

Sve u svemu,lepo tele treba platiti nekih 500 evra,za start,pojede nekih 1500-1600 kg koncetrata,po 24-25 din za kg istog,plus 100 bala deteline,200-250 din bala,zatim slama za prostirku,...,dal ima prostora za nekih 150 evra profita po biku utovljenom,od cirka 550-570 kg...

Trenutno nema bale ispod 300 din.i to je pitanje kakve su bale.Profit zavisi od cene,a za 500 evra po vasarima telad nisu neka,ne preko 120 kg.

Balu deteline racunaj min 2e da kosta, i da imas svoju detelinu, kosenje, prevrtanje, sakupljanje, baliranje, utovar itd. Slama jeste mnogo jeftinije ali opet utovar, istovar, smestaj. Sava21 racunica je po meni najbolja moguca sto mozes da osvaris u ovom poslu. Ali da imas 50kom NEMA TEORIJE da imas takve rezultate. Moja neka racunica bi bila samo da pokrijem troskove, a da mi zarada bude stajnjak i pravo preveg na drzavnu zemlju.

Tu je problem. Sada samo moze 2 teleta za 1 velikog bika. Moglo je 2.5-3kom. Fakticni je zarada bila jedno tele na jednom velikom biku, sada je doslo da nema zarade. Opet ponavljam uzeti tele od 7 dana i podizati ga do 550kg bez mleka je rizik i napor. Moze 2 kom, ali na 50kom ja ne znam kako bi to islo. I mislim da bi uginuce i rastur bio i 10%.

Nazad
Vrh