Tomo Vinkovic

Imam jedno pitanje za poznavaoce TV, posto sam dosao u posed istoga i neke stvari sredjujem na njemu pa imam nedoumuce. Posto cu menjati klackalice ventila i osovinu klackalica muci me sto je to nekako budjavo reseno na tom motoru sto se tice podmazivanja tih klackalica. Ja bih dovukao crevo sa filtera ulja na onaj navoj na osovinicu ventila i naravno razbusio osovinicu i napravio 1ili 2 rupice na osovinici gde stoje klackaliceda uljr izlazi. Vidio sam na slikama da je tako uradjeno na novijim 4 ld820 motorima . Pa me interesuje da li je neko to vec tako prepravljao na lda100/820 motoru ???

Mislim napravio bih redovno podmazivanje klackalica , ne na uljne pare ili sta je vec zamisljeno .... Uskoro neka slicica naravno :)

Ja sam to napravio na acme od 10 ks, ali je problem bio što je jak pritisak kroz cev slao previše ulja, pa nije otvor dole prema karteru uspevao da otalja i prelivalo mi gore na poklopcu ventila.
Rešenje je bilo da se stavi neka prigušnica da ulje praktično samo kaplje u osovinicu klackalica.
Kod mene je na bloku bio čep od uljne magistrale pa sam tu priključio cev.
Ako je kod tome taj otvor prema karteru veći, kod tebe neće biti tih problema.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ima cev od sipke podizaca ventila mislim da je to dovoljno veliko za slivanje ulja rupa je nekih fi 20mm. Zamisljam da se nabije u suplji sraf za crevo neki mesingan deo i da se razbusi tankom burgijicom ili neka dizna od karburatora tipa apn 4 ili slicno da se ogranici protok. Hvala Mirosti

Čak i dizna iza dizne na istoj cevi.
Svakako treba probati kako ide kada se startuje motor pa tek onda priključiti na osovinicu.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Sta znam, ja sam zadovoljan, mozda je mogla da bude malo brza ali radi i ovako odlican posao.
Prvi put proletos kada sam frezirao malinu bila je ledina isao sam sa Tomom prva spora i spori kardan posle svaki sledeci put je isla prva brza ili druga spora na sporom kardanu.
Dubinu obradebu malini ne idem vise od 10cm i to je mnogo al aj.
Na ovoj slici gde se vidi da je zakacena za traktor tu sam frezirao za sejanje tikvice, uzorana je livada i frezirao sam.
Kada se sve sabere isfrezirao sam sa njom oko oko 4ha, na nozevima nema nikakvih tragova trosenja.
430345212793ed7234f61813aa73621e.jpg
c5de541459dd9da1912861d53c7f5ac8.jpg

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka
Uzeo sam sličnu frezu, odlična je, uradio sam par bašti ide kao u sir, a radio sam i jedan extra posao, u ledini, suva zemlja, tvrdo, jedan prolaz prva spora i freza u sporoj 8,5km dužnih, uspešno urađeno

drug,uradio sam poluge po tvom modelu...
sve je ok...
kacio prskalicu danas,ide lepo,samo je problem gde je uzbrdo a nagnuto na jednu stanu, tu ne mogu da izadjem,podize mi prednji tocak... moram probati neki teg da okacim napred...
Može da se uradi na dva načina, da se doda jedan komplet lakših tegova od 25kg sa unutrašnje strane točkova a spolja teži komplet...e sad kako kako će to da se odrazi na poluosovine i menjač...drugi način to rade ljudi napravi se nosač za IMT tegove napred bočno na ramu i doda se 4 tega

Pored drugih, ne tako malih, nedostataka TV je njegova masa..snaga motora sa menjačem ne uspeva da se prenese na točkove bez proklizavanja."Stručnjaci" su to rešili dodavanjem tegova na točkove.
Rezultat - pucanje poluosovina.

Čudi me da si tako shvatio...nisam napisao da su oni izmislili, već da su tako "rešili."..otežali bez da su ojačali poluosovine, rezultat ne predstavljam ja, već praksa.

Tako mi delovalo da si napisao kao da su trebali da dodaju tegove negde drugde da ne bi pucale poluosovine.
Inace sam bas skoro pravio hudraulucni upravljac na TV 731.

imaao sam 523 i radio sa njim 5 godina,posedovao tegove u tockovima i to one vece i nisam imao problem sa poluosovinama.Najbitmije je da ima dovoljno ulja u cizmama.Ali moram priznati da sam bio srecan kada sam ga prodao i kupio traktor duplak.Stvarno se mora biti oprezan s tomom jer je bas nestabilan na strani i prevrtljiv

Poslednja izmena:
TV je ugrađivao poluosovine..kovane iz jednog komada koje nisu imale ujednačeni kvalitet. (sami odlivci nisu sadržali propisan procentni sastav materijala, kao i sam proces odlivanja).
Dodatni balast (tegovi) su maksimalno doprineli pucanju takvih poluosovina (najčešće prednjih gde je najveće opterećenje i masa).Umesto da reše sam uzrok pucanja, oni su dalje išli za epohalnim rešenjima....modeli 420 i 523 su fabrički dolazili sa tegovima od 25 kg, dok stariji modeli 521 i 522 sa 50 kg. i upravo na tim modelima je najčešće dolazilo do pucanja.Ponavljam, ne samo na tim jer pojava loših odlivaka nije bila permanentna u određenom vremenskom razdoblju.
Bilo kako bilo taj problem je postojao i postoji i dalje, jer često ove zamenske su još i gore u kvalitetu...neki ljudi skidaju tegove, neko stavlja od 25 kg, neko menja svake 3-4 godine, a neko nema problema jer je bio srećnik.Nivo ulja nema veze sa tim...treba uvek imate potreban nivo, ali iz drugih razloga.

Samo da ispravim, nisu se poluvratila(poluosovine) pravili od odlivaka nego od otkovaka.
Postojalo je rešenje da ta poluvratila ne pucaju, i ja sam to nekada uradio na nekoliko tih Toma.
Moje rešenje je bilo da se ne urezuje žleb za seger, već se navlači čelični prsten sa preklopom i on drži ležaj .
Poluvratila uvek pucaju baš na tom žlebu za seger jer je tu oslabljen i ima koncentraciju napona.

Tačno je da su pucale uz kanal, međutim nisu sve...neke još vrte, a okreću se preko 40 godina...da je problem samu u žlebu, pucale bi sve bez izuzetaka.

Žleb je kritični presek i sigurno na njemu najprije otkazuje. Nisam video ni jednu da je pukla na drugom mestu.
Moja nijedna nikada nije otkazala. Nisam pravio od otkovka, već od punog poboljšanog materijala u kvalitetu.

Moj 523'83 smb 50 kg u svakom tocku(valjda isla serija za vojsku) , je bio kupljen od sina prvog vlasnika u ekstra stanju. Za 5 godina u jednom trenutku je pocelo da krci u cizmi. Dosuo sam ulje i prestalo je. Prednje poluosovine su vise stradale zbog propinjanja prednjeg kraja koji se presavije do kraja pri skretanju na uzbrdici kada nosi prskalicu. Ko je imao zna sta pricam. Presavijen blokira izvlacenke noge.... Veeoma zajeban osecaj, za one koji su neiskusni... Vraca se u pocetni polozaj pritezanjem kvacila.
A i ne bih ja kudio kvalitet materijala iz "70 i" 80, pre je nestrucno rukovanje i teranje do krajnih granica
Tegovi su stavljani zbog stabilnosti.

Poslednja izmena:
Mi smo nekad imali 420 i pucala poluosovina. Posle njega 523 kojem nikad nije pukla poluosovina. Tegove su imali i jedan i drugi komplet od po 25kg.
Recimo URSUS C 355/360 kardansko vratilo puca na kanalu za zeger. Meni pre neki dan puklo vani, dalje od kanala za zeger.

Mislim da je u tome odgovor"LJUDI STAVLJAJ,RESAVAJU,...Mislim da dupli tockovi menjju odnos koji je bitan kada je duplak u pitanju,naravno mislim na odnos preednjih i zadnjih tockova,a kada se poremeti odnos,prvo strada poluosovina.
Po meni najace RESENJE pored tegova od fabrike,SIPANJE ANTIFRIZA U GUME.A to je bas cesto u brdoviim krajevima .Narvmo sve zbog stabilnosti u brdima. I posle ide pitanje sto se desava ovo ili ono,a onda sledi odgovor da su losi materijali...a najvice je uzimanje duse i nestrucnog rukovanja.

Видех на фејсу да људи стављају дупле точкове...шта мислите о томе?
Ja za duple nisam, ali bih vrlo rado stavio sire gume i malo vece tockove, ali kad bi imao nekog od 30ks. Za ove manje mi i to nekako mnogo.
Inace smo nekad terali po 2,5m drva sa 523, a to je tezina oko 1700kg na jednoosovinku. Kad mu to nije sredilo poluosivine dobro je.

Nazad
Vrh