Tomo Vinkovic

Imam 533 jedan deo maline mi je na medjurednom rastojanju od 2.2m novi zasad na 2.8m ali bi mi dobro dosao neki uzi traktor, kada vegetacija odmakne i rodne krane izrastu da mogu prolazim sve do kraja berbe izmedju redova da tarupiram.
Ovako sada mogu pola prskanja traktorom a kasnije rucno...

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Aha, te sto su ti na 2,2m te zezaju. Bas pre neki dan pricam sa covekom koji sve radi sa 539 sa kabinom, ali su mu na 3m razmaka redovi. Svakako ti je najbolja po meni serija 700, samo ako ti nije skupo. Ja imam 523 i zavrsava i on sitne poslice, ali cesto pomislim eh sto nije 730 ili 731/732.

Ako nemas vecih uspona onda slobodno sve to zavrsava manji.Imam 50 ari malina I sve zavrsavam sa 523,kanta mi je 220l I nosi je bez problema.Tacno je da cesto pomislim na veci ali zato sto su kod mene bas veliki usponl.Kod mene ne bi mogao ni 523 zbog uspona,morao bi duplak.

Ко није радио са бољим TV му је добар, ако ти није баш неопходан заобиђи то зло од "трактора".

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Ako nemas vecih uspona onda slobodno sve to zavrsava manji.Imam 50 ari malina I sve zavrsavam sa 523,kanta mi je 220l I nosi je bez problema.Tacno je da cesto pomislim na veci ali zato sto su kod mene bas veliki usponl.Kod mene ne bi mogao ni 523 zbog uspona,morao bi duplak.
Mislio sam da 539 ne moze zbog uspona

@mirosti
Nailazio sam na forumu da je neko suzavao cini mi se 539 ali ne mogu vise to da nadjem.
Znas li koliko to okvirno kosta, na koliko moze da se suzi?
Imam blag uspon, bez bocnih nagiba, razmisljao sam i o novom vocarskom alu opet trazim neko jeftinije resenje.

Može se uraditi kako je radio IMT nekada, znači preseći zadnju trubu na pogodnom mestu i ukloniti koliko smeta(recimo oko 200mm po strani). Iscentrirati i zavariti. Poluvratila(ili ti majstorski poluosovine) treba skratiti srazmerno i odraditi nove žlebove. Ima i skraćenje kočionih poluga i to je to što se tiče zadnjeg trapa. Okretanjem felgi mogao bi se vraćati na standardnu širinu.
Kada bih ja radio za sebe, poluvratila bih napravio bez prirubnice , nego glatko sa kajlom kao na rusu ili JD, na kojoj je ona glavčina za točkove može pomerati po želji. Time bi se taj traktor mogao lako širiti i vraćati na standardnu širinu.
Prednji trap je lagano suziti tu nema neke filozofije.
Dobar majstor ovo skoro sve može odraditi u sopstvenoj režiji, a ako bi se to plaćalo, nebi trebalo preći 700-800€ troškova za rad i materijal..

Da se odrade novi zlebovi na poluosovinama tesko jer je obicno na tom mestu gde su oni najveci precnik, a ka sredini manji. Nema ni potrebe, jednostavno se izbaci sredisnji deo poluosovine, a krajevi ucentriraju i izvare. Nema tu ni nekog materijala da nesto posebno treba sem elektroda i ploca za brusilicu. Sve u svemu ko je u mogucnosti sam da odradi moze da zavrsi to sa minimalnim troskovima. Jedino nesto mislim da fizicki nije moguce toliko da se taj traktor suzi, odnosno 200 mm po strani.

Neko je postavljao sliku na forum da je suzavao fergusona mozda i @lovac luka
Svakako bih rado platio jer nemam potreban alat da bih mogao da isecem trube i polusovine kako treba i kasnije da ucentriram i zavarim, ne bih da pravim probleme.
Ako bih se suzio toliko po jednoj strani bio bih oko 1.2m sirok, to bi mi bilo odlicno.
Ovde u mom kraju nisam siguran da ima neko ko bi mogao to da mi uradi.

Ne znam da li je neko sa foruma suzavao, ali sam vidjao fabricki suzene i oni su imali pozadi tockove 24, koliko se secam. To suzavanje moze da ti odradi neki seoski majstor koji zna sta radi, cisto da nije neki alkos ili lelemud. Kod seoskog majstora bi te to iskostalo mozda 250-300 evra. Samo cu opet da naglasim da ne verujem da tek tako moze da se suzi bas toliko, ali to i sam mozes da proveris.

@AcA OPEL
Poluvratilo se nemože sa sigurnošću zavariti u toj tankoj zoni i sit sam se napopravljao takvih 'majstorisanja'. Ima druga metoda za da se dobiju žlebovi u zoni gde treba. Poluvratilo se nesme seći.
Nisam rekao tačno 200mm, već sam to figurativno rekao, skraćivalo bi se koliko se utvrdi da treba.

Jeste Mirosti da ima druga metoda, ali sve to znatno povecava troskove. Ima metoda i da se napravi odgovarujaca poluosovina, ali kosta i teba da se ceka. Veruj mi da po nasim sumama mnoge masine rade sa varenim poluosovinama. Kad u sumi izdrzava moze valjda i malinjak. Radio sam i sam to i imam na traktoru i imao sam na starom TV 421. Problem je tu sto kazes da ljudi to ne odrade kako treba. Skoro sam popravljao greske majstora koji dooobroo naplacuje svoj rad i kod kojeg se ceka red i traktor konacno pusten u sumu i fala Bogu priveo sezonu kraju.

Vidi druze, ja imam 539, i pored ostalog radim i malinu. Surak mi ima tomicu 821, 91-92 godiste znaci zadnje serije oni crveni. Sa njim radim sve u malinama, prskanje, frezanje, tarup, stajnjak, male vile kad cistim izmedju redova itd. Jednom reciju ne zamenljiv traktor u spalirskom radu, zato su ga italijani i napravili. Prskalica je Bata 200l i nosi je bez problema iako je malinjak u strani, i uzbrdo i nizbrdo i stranom. Ima kacenje u tri tacke i izlaz kardana kao 539 i isti smer. Robusnije uradjen prednji kraj, poluosovine, nozni gas, on je bez prosirivaca sirok kao ovi stariji sa prosirivacima, pa jos ako mu stavis kao mi prosirivace dodje taktor skoro u kocku, stabilan nema dalje ako me razumes.
Ipak, jednom sam prskao sa mojim traktorom rano u prolece bez vegetacije a razmak redova je 2.5m i mogu reci da je mnogo lakoradnije sa 539 nego se rvati sa tomom. Da nemam njegov traktor da koristim pre bih kupio 533-539 ( moj ne bih dirao) pa suzio nego dao pare za tomu. A sad uzmi u obzir neku stariju seriju, prepravke oko kardana smer itd.

Sada sam merio trubu na mom 533 dugacka je oko 56-7cm nisam mogao najbolje metrom da ga lepo postavim.
Znaci mozda bi i moglo tih 200mm po strani da se suzi.
Aco jesi raspolozen za majstorisanje sa mom uz adekvatnu novcanu nadoknadu

Hunter hvala na iskustvu tako je najmerodavnije radis sa Tomom ali bih ga rado menjao rad sa njim za rad sa Fergusonom.
Razmislicu jos traziti mozda neki 533-539 bez papira u nekom prosecnom stansju i da ga suzimm

Polkicu nisam mislio da zbog duzine trube ne moze da se suzi 200mm po strani vec zbog drugih delova. Recimo podizna ramena hidraulika i kvadrant hidraulika kao i blatobrani to ne bi dozvolili, bar po mom misljenju odokativno. Znaci tu treba da vidis koliko mesta ima. Mada, moguce je i ramena prepraviti i sve ostalo, ali opet to povecava troskove.

Koliko sam shvatio kod tome su najveci nedostaci tezina motanja, kontra smer kardana, sto kacenje nije u tri tacke to na starijim modelima i naravno opasnost od bocnog prevrtanja.
Ima oglasa gde ugradjuju servo upravljac?

Sta mislite o ovom Tomi, izgleda mi mnogo toga sredjeno a ipak cena nije velika?

Nisu to nikakvi nedostatci, bar po mom misljenju. Volan se lako mota, jedino se desavaju nekad povratni udari sto je kod nekih neiskusnih dovodilo do iscasenja ili cak i preloma prsta. Poenta je da volan drzis labavo preko dzombi i to je to.
Kontra kardan je za njega normalan jer je njemu recimo freza za takav kardan pravljena. Moj rodjak ima prskalicu za njega, imam kosu, sve normalno radi. Kacenje u tri tacke se lagano resava i povoljno.
Ovaj sa oglasa izgleda stvarno dobro i po opisu da je sredjen. Kod njega ti je standardan kardan. Cena mu je po meni jaka.

Licno voleo bih kada bih nasao neki dobar, sada i ako se odlucim za Tomu gledao bih 700-800 serije.
Nego kako ovaj ima 20ks, zar serije 700-800 nemaju 30?

Serija 700 su sa dva cilindra i 30ks, a serija 800 ima i sa jednim i sa dva cilindra, odnosno 18ks, 21ks, 26ks i 30ks.
Evo pogledaj snimak da vidis na kakvom bocnom nagibu kosim i kako ga upravljam jednom rukom.

Nazad
Vrh