Teljenje krava

Dr draganu da je na korist, mada ne rece jel musko ili zensko?

Kolega steva44,ja sam imao takvu muku ove godine,ima na prethodnim stranama.

I sada se kajem sto nisam na vreme zvao hirurga da je na carski oteli.

Poslednjih par meseci sam imao četiri teljenja i sve je bilo nekako krišom i otele se same, samo nađeš tele i sva su bila muška.Jutros je bilo malo povuci potegni, ali na kraju je sve ispalo dobro.Krava je melez crnog holštajna i simentalca, a tele dosta krupno, muško.Seme je bilo iz instituta temerin, bik Vuk, koliko se sećam...Ostalim kolegama nek su korisne njihove prinove i neka budu što lakša teljenja!:osmeh:

Cestitam dr draganu na prinovi,a ujedno da prijavim jutros mi se otelila prvotelka-zensko tele od bika Hum-HB 2000.Teljenje sve u svemu proteklo dobro,sada samo da se malo privikne na muzilicu i nadam se da bice sve ok.

evo da se i ja pohvalim veceras oko 20h cale i ja otelissmo kravu.zensko,izuzetno krupno tele.
sutra na vrucu kod mene

22.11 zensko
12.12 musko
oba teleta od junica(holstajn) prvo teljenje lagano,drugo je bilo malo napeto ali sve je dobro!
OVe godine 3 zenska,1 musko..od februara ponovo sa teljenjem!

Ja telad odmah odvajam u poseban boks tako da i nemaju kontakt sa kravom,nekako mi je tako lakse,ako ga pustim da ga olize
ona posle pri odvajanju rice dva dana,ovako i neznaju za telad,e sad koliko je to pametno neznam...

pa odmah treba da se odvoji da ga ne vidi , ili da bude stalno pored nje a da se poji na koficu .. nikako sisanje ...

Izgleda da svi isto radimo,odmah ih odvajamo i na cuclu.Ako nista drugo onda bar nema problema kasnije sa odvajanjem.A dok nisam tako radio desavalo mi se da krava zadrzava mleko za tele,nece da pusti na muzilicu,pa nastanu problemi sa vimenom,pa sto cuda.

Tako i mi radimo. Tele odmah nakon telenja odnosimo u boks, istrljamo slamom i pupak zalijemo rakijom ili anitseptičnim sprejem. Nekih dva sata nakon telenja napojimo tele prvi put. Možda nije najprirodnije, ali je svakako najjednostavnije.

Ja nikada nisam tretirao pupak .... mozda sam ga samo neki put secnuo jer se dugacko otkino .. Nikada problema sa njim nisam imao ...

Nazad
Vrh