Teljenje krava

Kod mene je sve ok sa pupkom.. Nisam primetio nista cudno a ni moji,posto sam ja pomagac nikako nemogu dodirnuti tele kad se oteli krava..

- - - - - - - - - -

Hvala svima.. :ppozdrav:

Jeste vala bilo je malo povuci potegni ali bilo nas je dosta,malo smo se uplasili jer nikad nismo imali ovakav slucaj...

Koliko dugo moze krava da prenese?Prosao mi je termin za jednu 3 dana a jos ne naliva vime...........spustila je stomak ali jos to nije kako treba

cira92 nek je korisna prinova :ppozdrav:

ako nije povadjala ( +21 dan) po meni je 295 neki realan maksimum, jel se krava priprema za teljenje, rasplodjava, siri kosti, da li popustaju ligamenti ?

Ma sprema se ali i one koje trebaju da se tele oko 11 januara isto tako izgledaju,sire kosti,rasplodjavaju se i dosta sluze sto kod ove nisam primetio......
Nista mi nije jasno,samo jednom je osemenjavana i odma je ostala tako da u datumu nema greske..................ostaje mi samo da cekam do 295-og dana

Kod simentalca moze da nosi i do 300+ dana,ali se retko desava,sto za hf nije karakteristicno bar kod mene,a sto se tice vimena
meni se desavalo da krava za 5 dana nalije vime bas super.
Mislim da to jos normalno nosenje,sacekaj neki dan pa vidi ima li promena..

Cekacu jos pa cu da vidim,inace krava je crveni holstajn,slika jo od pre 4-5 dana

5b4rix.jpg

moze ona i da nalije vime 24h pred teljenje i nakon teljenja da ga jos napumpa malo, nema ti druge nego da cekas - zivce u gips pa polako...

Domaćini nek su korisne prinove.:ppozdrav: Mi smo imali pre dve godine grlo, simengtalka u 6 laktaciji tad bila tačno 305 dana trajala bremenitost, živ sam se pojeo, nije bilo greške oko datuma, tele nešto krupnije i nalila je vime ze 1 dan, bukvalno. Kod holštajna bremenitost traje kraće, ali bez brige, samo je prati. KOd nas se u zadnjih 6 meseci otelilo 5 krava, 7 teladi, dva bližnjenja, oba raznopolne kombinacije, tu žensku telad smo prodali a od ostalih samo 1 žensko( prekjuče oteljeno), a dao sam popriličnu sumu za osemenjavanje dobrim bikovima.

Nazad
Vrh