Teljenje krava

Sad je OK,problem je jedino sto ona vjerovatno vise nece ostati steona,bar je takvo moje iskustvo, mada to nije pravilo.

Juče se otelila još jedna prvotelka, sve ok, tele dosta krupno ali je i ona velika, ima preko 700 kg uprkos dijeti u zadnjih 6 meseci. Sve ok, po pedigreu ali i po eksterijeru obećava.:ppozdrav:

Njen otac je Morwit, Morwalov sin, majka mu je krava koja ima određeni udeo gena monbilijar rase, baš se vidi po eksterijeru. Majka joj je bila najbolja krava u štali i ona joj je poslednje žensko tele, majčin otac je Rad. Ogromna je, osemenjena je u 17 mesecu uzrasta, razvijena, malo i ugojena, vime pravilno. Inače njena prababa i prababa drugih junica koje su se otelile ili će se oteliti su kupljene kod tebe u okolini, Velika Ivanča, devedesetih godina.

Kod mene je se pre 7 dana otelila jedna od junica koje su uvezene iz Nemacke. Otelila je musko tele, ne puno krupno, teljenje proslo bez problema, ali ona daje citavih 8 litara mleka.

Nemoguće da baš toliko malo daje, sačekaj malo da se ona stabilizuje, ipak je prvotelka tek posle mesec dana po teljenju možeš predvideti njene domete u 1. laktaciji. Kako je hraniš, mislim količinski i kvalitet hraniva? Video sam junice iz uvoza Šabačke mlekare, ne zaslužuju taj novac ali čovek mora od nečeg da počne ali ne bih rekao da su toliko loše, mislim da ne bi trebao da budeš pesimista po pitanju te krave.:ppozdrav:

Jede sasvim dovoljno, seno nije nekog kvaliteta, ali dobija koncentrat. Videcu sta ce biti, junice od mojih krava su posle 2-3 dana davale do 20 litara mleka. Pare su velike za njih, sad se mozda malo i kajem ali sta je tu je, posto cu otrilike resiti da rasprodajem krave, i da ubacujem bikove. Ostavicu mozda nekih 5-6 najboljih krava

Kod mene je se pre 7 dana otelila jedna od junica koje su uvezene iz Nemacke. Otelila je musko tele, ne puno krupno, teljenje proslo bez problema, ali ona daje citavih 8 litara mleka.
e prijatelju tako sam i ja prošao u stvari još gore oteli mi se junica od mojih krava uzgojena četiri generacije kod mene nijedna od tih krava kao prvotelka nije davala ispod 25 litara a ova lijepo pune 4 litre 2 ujutro 2 naveče da se ubiješ ,a krava za izložbu teška 700-750kg vime razvijeno savršena i nakon dva ipo mjeseca prodam je mesaru .

@ pocerina
Ne mogu one na senu i koncntratu da naprave neku proizvodnju, ako imaš silažu uvodi joj polako u obrok, sad nešto od zelenih hraniva čisto sumnjam da imaš, jer je sve izgorelo, bio sam za vikend i video stanje. Ja imam jedan silo trenč, otvorio sam ga u subotu, posle 11 dana od siliranja a do tad 20 dana su jele iseckan kukuruz tj kao silažu samo nije fermrntisala, sekao sam svaki dan. Imamo sena i dobar je koncentrat ali bez još neke dopune tipa zelene hrane, silaže, trebera, teško može da se proizvede ozbilnija količina mleka. Kad sam im uključio taj seckani kukuruz smanjio sam seno za 50% a proizvodnja mleka je porasla za 30%. Sad suša spržila pa smo otvorili silažu. Probaj nešto još da joj uvedeš u obrok, ako imaš zelene lucerke i onda vidi šta se dešava, ali postepeno uvedi. Odosmo u off, izvinjavam se moderatorima.:ppozdrav:

Samo zelene lucerke dovoljno, da joj digneš proizvodnju,2007 ja sam uvezao 3 junice,i nisu ništa posebno od naših domaćih krava

Profesore,Pocerina,neka su korisni.
Meni se pre mesec dana otelila junica imala je 23l mleka (do sada nisam imao junicu sa više od 16,17 l) ali je zaradila ketozu.Da li je treba škartirati,šta mislite-sada ima oko 18,19 ali još ima ketona ali jede dobro

Hvala Zoki, to je proklestvo najkvalitetnijih grla jer zbog svoje proizvodnje su mnogo podložnija ketozi. Teško će da se desi prosečnom grlu ketoza, jedino ako gazda baš nema veze sa ishranom. Nemoj da je škartiraš, prilagodi joj ishranu u sledećoj laktaciji, malo više energije i da ima dobar apetit i da je ne pretoviš i ne boj se. Skoro sam bio na farmi gde se vlasnik hvalio kako je sva grla koja su sklona ketozi uklonio sa farme kao i njihove kćeri jer je dugogodišnjim posmatranjem zaključio da je to i genetski uslovljeno. Nisam mu hteo reći da je genetski unazadio farmu za 10 godina jer je poklao najbolje krave po genetskom potencijalu a ishrana mu je blagi užas. Ne brini se, samo vodi računa o njoj pred sledeće i neposredno posle teljenja i biće to prva liga krave.

поцерина, ѕоран0230

нек су телад корисна :ppozdrav:

поцерина друже мало стрпљења са том првотелком, спустиће она млеко, не секирај се , треба да прође месец дана па да се виме доведе у ред

Nadam se, mada i ostali kod kojih su se te junice otelile nisu zadovoljni sa kolicinom mleka. Mada sve mi je to cudno, po onim papirima koje sam dobio uz junicu, pise da treba da se teli pocetkom oktobra, a ona se otelila mesec dana pre, ali je bila dobro pripremljena

неко је ту мутио са папирима теле отељено у осмом месецу може да живи пар сати до пар дана максимално - органи му нису раѕвијени како треба и шансе су му испод минимума

Vrlo moguce da se radi sa papirima, na to me je navela jedna poseta selekcionera iz jednog Austrijskog centra za VO krava kad su obilazili nase farme, nisu mogli da veruju da vecina farmi nema bikove korektore, koji definitivno nemaju genetski potencijal kao bikovi koji se koriste u centrima, kazu da je to kod njih ustaljena praksa, tako da svega ima sa tim papirima. Ima toga i kod nas, kod jednog odgajivaca stalno krave tele zenske bliznove!?:osmeh:

Nazad
Vrh