Teljenje krava

bobe nisi jedini i meni se pre pola sata otelila junica dva muška teleta juče mi se otelila krava jedno muško ali sigurno oko 60-70kg
Cestitam,nek su svi korisni.....
Nego,koji je krajnji rok da krava baci posteljicu?Mislim da je bacila prvu danas,a druga eno jos visi.Docice ujutro veterinari......

Cestitam svima :D :D :D meni krava treba da se teli svakog casa po terminu ali ona nista jos je nekako tesna kruta nije se opustila ni plod ni nista brinem seeeee....... :D :D
Ali u komsiluku telili kravu bilo je strasno nas 10-orica nismo mogli da izvucemo tele ona uska a tele veliko strasno je biloo , ali opet na kraju sve ok :D :D

otelila mi se krava zensko tele, otac Vans, lako teljenje, tele extra vitalno, nepuna 2 minuta nakon teljenja samo ustalo, krupno, popilo oko 5l kolostruma - vise nisam hteo da mu dam - izuzetno tele u svakom pogledu - ostaje za priplod

Otplacujemo ih 3 godine. Kod obe u pedigreu pise da su im majke u prvoj laktaciji dale preko 6000 litara mleka, dok u drgoj su isli i do 9000. A babe su im u trecoj laktaciji davale od 10 000-11 000 litara

@pocerina cestitam na junicama neka budu korisne. :ppozdrav:

Nego imam jedan problem. (nema odgovarajuca tema pa cu ovde pitati).
Odvojio sam tele sinoc od junice i danas pokusao da je muzem i nece da spusti mleko ni za zivu glavu,ne znam sta da radim?

sika

verovatno je tele sisalo kravu po volji, pa sad nece da spusti mleko, nego ricu i jedno i drugo

inace otelila mi se krava zensko tele, otac Start, majka HF

Sisalo 3 puta dnevno dok ne izdoji sve,ne ricu ni jedno ni drugo (u istoj su stali) ali ova nece da spusti mleko nikako. -.-

@ Sika
Bogami to ume da bude jako nezgodno. To se tretira kao velika mana kod krava i u zakonodavstvu koje prati promet zivotinja prodaja takvog grla bez napomene jeste jedno od najtezih dela. Generalno vrlo tesko se ispravlja, dva minuta pred muzu daj joj oksitocin. To je hormon koji utice na kontrakcije mioepitelnih celija vimena i izaziva otpustanje mleka iz alveola. Imas to kod veterinara, oni ce ti reci dozu. Tako uradi dk ne pocne sama da otusta mleko prilikom muze. Mada moze biti i zbog stresa jer zalucenje je veliki stres i za kravu i tele. Neke primitivnije rase kao busa umele su da zasuse neposredno po zalucenju teladi.

au brate al ga ti naplasi da Bog sacuva - ne brini druze doci ce to na svoje mesto, spustice ona mleko pomalo - pomalo, ako vidis da vime oce da se upali, a ti pusti tele dok ne krene mleko pa ga vezi i nastavi sa muzom

Nazad
Vrh