Teljenje krava

Iz licnog iskustva, junice nose nesto krace od starijih krava. To sto je danas 277. dan po meni nije nista strasno i na teljenje moze da se ceka i jos nedelju dana pa i vise.

Ne znam da li je pravo mesto ali imam jedno pitanje,ovako,da napisem celu situaciju mozda mi neko pomogne da vidim sta mi je ciniti i ja i veterinarii smo zbunjeni
pre 3 nedelje se otelila krava drugi put,holstajnka tele od simentalca, zensko,otelila se sama i tele se verovatno lepo izlupalo dok je ujutru nije nadjeno(skotrljalo se na hodnik betonski znate vec sta je moglo raditi,padati i sl)
od prvog dana tele je tesko ustajalo,dolazio je veterinar i dao mu vitamine i kalcijum(podigne prednje noge al zadnji kraj samo ako mu pomognes ustane i stoji lepo i krece se)
krava je lepo hranjena i zasusena na vreme,tele je zdravo lepo,krupno, sisa i vec jede ponesto sada
nakon 7 dana od rodjenja pocelo je da ustaje samo i da stoji sve normalno,ali avaj...
sa nekih deset dana i sve do sada zadnji kraj ne pomera nikako,podignu ga da sisa i opet ga vrate da lezi,prednje noge koristi normalno,veselo je i normalno se ponasa.na zadnje noge se vise ne oslanaj nikako ni kad ga podignemo
da li je mogla krava da ga zgazi posto je vezano pred njom ili da legne na njega,ili je nesto drugo u pitanju ,pomagajte ako imate neki savet pametan
okom gledano nije nista polomljeno ,iskreno ne mili mi se ici u stalu kad ga vidim onako malo i bespomocno
dobija i na kilazi sve teze ga je podizati tako da cemo morati na kantu da ga hranimo dok se ne podigne ako se to ikad desi

Sva je prilika da se radi o oduzetosti zadnjeg dela tela zbog povrede kičme. Ne bih da prizivam zlo ali za par dana će doći do atrofije mišića i prognoza je po meni vrlo loša.

Moze li mi neko reci iz iskustva o blizanackoj steonosti na osnovu ranog zasusivanja tri meseca pre datuma teljenja.Imam kvalitetno simentalsko grlo koje do ove steonosti nije moglo da zasusi mleko, a ove godine tri meseca pre telenja.Moze li to biti znak o blizanackoj steonosti ili nesto drugo naravno hrani se isto i pre i sad.

Pa kad je zasusujes smanjis hranu ! Ne mora da znaci kod mene je bilo 3 blizanacke steonosti u poslednje 5 godina ! Neka se lako zasusil a neka teze !
Zadnja blizanacka steonost trajala 305 dana ojadli smo se od cekanja jer je 20 dana pokazivala znake telenja a tako se lako otelila maltene sama kad je otelila jedno tele vrlo brzo je ispalo samo i drugo dok smo brisali prvo bili su mali dva muska !
Sada ocekujem telenje junice simentalke otac Porto osemenjena Weilmanom , termin joj je 15 a vimena nema ni crveno ni otok nista ! A junica kojoj je tremin tek u 7.juna pustila vime nema otok ali vime pustila kad je gledas misli muze se , vrlo siroko kockasto veliko vime nadams e da ce da bude dobra mlekulja na majku ::novac::

ne mora da znaci da je blizanacka steonost, na zasusenje utice veliki broj faktora, ishrana, duzina servis peroda..
al 3 meseca je malo po meni mnogo bice krupno tele

sika

prati kosti kako se otvaraju i kako otpusta plod, vime itd - mozes da se nacekas - polako sta si zapeo:haha:

miladinovic

jel pomera zadnje noge na ubod - dal reaguje na bol?

hvala na savetima momci,nisam ni ja optimista ali videt cemo
reaguje na bol...treba da mu daju vitamina b jos i kortikosteroida ako je do zivaca da se to malo pogura ako ima vajde...

Svi znamo kako je kad se iscekuje telenje ! I ja cekammm ali jos ne oblecem oko stale ! Ali bice sve ok samo da junica nije debela moja se upropastila jela je krala od svih junica koje su bile pored nje na vezu i smanjivali smo ali ostanu gladne halapljivo da gore ne moze da bude i osemenjena bikom za krave a ne za junice tele veliko ona uska debela ! I sve proslo ok i posle krenula da se prosipa da islazi iz nje i zasili je evo je jadna muci se ima preko 25 litra na dan dusa me boli osemenili smo je ona pobacila ne moze da zadrzi tele kaze vet samo prodaja !

28iazh0.jpg

Sinoć oko 23h

Poslednja izmena od urednika:
Sinoc mi se otelila junica sa 2 godine 2 meseca i 9 dana.Otelila zensko tele,telenje je proslo relativno dobro samo smo malo povukli kada je provirilo napolje.Malo se neckala kada je trebala da ga olize ali je posle sve to odradjeno kako treba,jedini problem je bio oko udajanja ali smo i to nekako uspeli (nije pustala da joj se pipa vime).Otac Mont Blan. :haha:
Imam samo jedno pitanje:
Na koliko da pustam dele da doji? :osmeh:

Otelila mi se junica 15 dana pre roka ali sve je sasavim normalno tele musko otac TOMEN ona spremila vime fantasticno sama se otelila nasli smo tele u stali , tele nece da pije mleko dobio injekcije bice valjda dobro :ppozdrav:

Otelila mi se krava koja je prosle godine pobacila na 6 meseci. ove godine se iskupila - blizanci musko i zensko, otac V-632 Kosmos Red.

x43ot2.jpg

2gv994j.jpg

Lepo, pazi samo na žensko tele, verovatno je frimartinka da je ne bi ostavio priplod, nego za tov, treba proveriti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh