Tegovi za traktore

ja sam na rusa stavio tegove od t-40 ima razlike pri vuci kamionskih prikolica,a i u oranju teskih parcela, cak sam stavljao svih 4 tega na tocak koji ide van brazde ,

Poštovani,
Ja sam nov na ovom forumu, makar kao član.
Čitao sam i prije al nisam uzimao učešća u diskusijama.
I ja se bavim obradom zelje, tačnije pomažem ocu.
Mi nemamo mnogo zemlje. Nešto malo oremo i sijemo kukuruz, ostalo je ili livada ili lucerka, pa je kosimo i baliramo za krave.
Zainteresovala me je diskusija oko sipanja vode u točkove. Naime ja već duže vremena pokušavam naći način da opteretim traktor, pogotovo kad orem, inače ima IMT 533. Dugo sam se vrtio oko ideje da sipem vodu u točkove. Nabavio sam dosta pisanija o tome, al uglavnom problem je bio smrzavanje te vode zimi. Riješenje je bilo dodavanje Natrijumove (kuhinjske soli) NaCl koja ima slabiji efekat ili Kalcijumove soli CaCl koja ima bolji efekat čak do -36C po literaturi. Nažalosta CaCl nisam nigdje mogao nabaviti. U Razvijenijim zemljama ona se sipa po putu, u zimskim uslovma, u obliku tečnosti iz cisterni, naročito na mostovima, zbog boljih karakteristika od obične NaCl koju naši bacaju.
Na forumu sam našao da spominjete krečnu vodu. Nije mi jasno kakav kreč koristite. Da li je to živi kreč CaO ili gašeni Ca(OH). Ako je to taj kreč, mislim da on nije otporan na smrzavanje. Volio bi da se varam i da ste vi u prevu jer to je relativno jeftin način da se spriječi smrzavanje vode u točkovima.
Prijateljski pozdrav
Željko

ja koliko sam uprati jednog clana koji ovde dosta pisao o tome ili na nekom drugom forumu nisam siguran,stavlja se gaseni krec,nikako zivi jer onda dolazi do reakcije ako se pomjesa sa vodom,inace pisao j o odnosima,na 100 litara vode ako se stavi 20% kreca idee na -10 a negdje do 40-60% ide do -20 ili -30

Kalcij klorid ima za kupiti u firmama koje se bave prodajom dodataka i opreme za proizvodnju sireva i raznoraznih mliječnih proizvoda.
U Hrvatskoj ,,Probiotik" -Zagreb.
U Srbiji neznam, inače koristi se za povećanje randmana sireva i stabilniji gruš pri proizvodnji sira.
Bavio sam se proizvodnjom takvog sira prije par godina.

Тегови или било какво друго оптерећење има предности али и недостатке зато се мора користити селктивно.
Ја сам то искусио, мрзело ме на задругаровим задњим точковима да скидам тегове који су покривали брезоне главчине, најпре се олабавили а онда покидали. Такође због немара и лењости за две две године сам потрошио крампоне на задњим точковима. Скупо ме коштало ово искуство.

Proizvodjači traktora preporučuju da se tegovi skinu kad nisu neophodni, ali mislim da to niko ne radi.

ili da ja skidam tegove sa malog tome,pa da njig nema ne bi moga iz garaze izac

Jedan kod mene u kosnji sa rotokosom i 539 vec sam rekao napravio je napred nosac i bacvu od 200l vode naspe i nedize ga ni mrve.Otkacava je na nekakav panj kad kosi samo pritera panju metne bacvu uvati sa dvije gurtne i gas.Kaze je.es tegove tvornicke ovo je teg.

da to je dobro kad ti netreba izaspes vodu,kad ti treba opet naspes,jedino sto je to malo kabasto

Pa to je radna masina nije Ferari da ga kindjuris kao ciganku i nenosa on bure vodu sipa i izasipa kazem bure skida i mece po potrebi za 2 minuta je skinuto ili metnuto bez muke.Jesenas je namontirao nosac od pruzne sine da nenosa bacvu fino je savio kao stosdenfer kod fice i po potrebi isto skida i mece sa 2 vijka hvata isto 2 minuta posla.Pricera nekom panju koji je na mijeru otpilao i skine 2 serafa i nema opterecenja tako kad mu treba metne isto za 2 minuta.

Kada skinem sa 82-ke prednje tegove Rus počinje "igra" kao da hoće da se "propne"... :haha:

Ma ne diže se, nego onako "kao zapeta puška" poskakuje.
Mehaničar kaže da je to zbog toga što sam mu skinuo tegove i "poremetio balans prednjeg mosta".

meni se to nije desavalo sa spremacem, mada se volan mota sa malim prstom. mada bilo koju drugu operaciju nisam radio bez prednjih tegova, oranje i vuca kamionskih prikolica ili 2 vagonke sa svim tegovima + dodatno opterecenje. mada je najbolja varijanta sipanje vode u gume jer lezaji ne trpe kao ni prednji most.

Ma ja skidam tegove samo za transport kukuruza, jer mi tegovi trebaju za kombajčić da ih okačim inače je nestabilan, jer mu je kukuruzni heder jako težak, pa ima težnju da "zarije hederom u zemlju".

Negde na forumu sam pročitao savet kako da se spreči poskakivanje prednjeg trapa: naduvati gume sa malom razlikom u pritisku 0,1 bar.

Nazad
Vrh