Poštovani,
Ja sam nov na ovom forumu, makar kao član.
Čitao sam i prije al nisam uzimao učešća u diskusijama.
I ja se bavim obradom zelje, tačnije pomažem ocu.
Mi nemamo mnogo zemlje. Nešto malo oremo i sijemo kukuruz, ostalo je ili livada ili lucerka, pa je kosimo i baliramo za krave.
Zainteresovala me je diskusija oko sipanja vode u točkove. Naime ja već duže vremena pokušavam naći način da opteretim traktor, pogotovo kad orem, inače ima IMT 533. Dugo sam se vrtio oko ideje da sipem vodu u točkove. Nabavio sam dosta pisanija o tome, al uglavnom problem je bio smrzavanje te vode zimi. Riješenje je bilo dodavanje Natrijumove (kuhinjske soli) NaCl koja ima slabiji efekat ili Kalcijumove soli CaCl koja ima bolji efekat čak do -36C po literaturi. Nažalosta CaCl nisam nigdje mogao nabaviti. U Razvijenijim zemljama ona se sipa po putu, u zimskim uslovma, u obliku tečnosti iz cisterni, naročito na mostovima, zbog boljih karakteristika od obične NaCl koju naši bacaju.
Na forumu sam našao da spominjete krečnu vodu. Nije mi jasno kakav kreč koristite. Da li je to živi kreč CaO ili gašeni Ca(OH). Ako je to taj kreč, mislim da on nije otporan na smrzavanje. Volio bi da se varam i da ste vi u prevu jer to je relativno jeftin način da se spriječi smrzavanje vode u točkovima.
Prijateljski pozdrav
Željko