Tegovi za traktore

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
Tegovi na traktorima koriste se za dodatno opterećivanje prednje ili zadnje osovine u zavisnosti od posla koji se obavlja sa traktorom.
Kod upotrebe priključnih mašina veće težine, da ne bi dolazilo do propinjanja prednjeg dela traktora, tegovi se stavljaju napred, zavisno od traktora mogu biti postavljeni na predviđeni nosač na prednjem kraju, na prednju hidrauliku ili pričvršćeni za felne prednjih točkova. Pored toga, kod traktora sa prednjom vučom, poboljšavaju vučnu sposobnost traktora zbog boljeg prijanjanja točka na podlogu. Takođe se kod laganijih traktora preporučuje upotreba prednjih tegova kada vuku prikolice uzbrdo, jer je redovna pojava propinjanja koja u toj situaciji može imati i tragičan ishod.
Upotreba tegova za opterećenje zadnjeg pogonskog mosta se ostvaruje pričvršćivanjem istih na felne zadnjih točkova i osnovni, a može se reći i jedini, zadatak im je poboljšanje vučne sposobnosti pri radu sa teškim mašinama (velike tanjirače i setvospremači) i kod transporta po lošem-blatnjavom terenu.
 
Lepa je ova slika, ali šta se najčešće korieti kod nas, ja jesam viđao one tegove na traktorima napred na prediđenim nosačima za njih. Ali nisam nikada video da je neko nešto stavljao na prednje točkove. :sta:
 
Slika i jeste tu jer je lepa! :osmeh: Biće slika za sve vrste tegova pa i za te na prednjim točkovima, nisi ih viđao jer se slabo koriste, a i kada je traktor u pokretu teško se može primetiti da ih ima. Tačno je da "razbijaju" ležajeve, ali kao što rekoh koriste se namenski i stavljaju se po potrebi.
 
ovaj traktorič iako ima uteg o preko 2 t naprijed a u zadnjima felgama nemau tega u normalnim uvjetima ide ali čim dođe malo nepovoljni uvjeti tla on se ponaša kao da nema tih 300ks
Kod nas 930 i 936 oru sa plugovima Lemken 7 i 8 br i ovakva jesen im odgovara za radove.Zimus je 930 jedva vukao 5br regenta.Kod njih je samo problem što u zadnjim felgama nema utega i opterečenja
 
Na Landini traktoru, 7x36kg
copyofdsc02801re1.jpg
 
joj ujak je imao za fergusona teg za zadnji tocak koji je van brazde da ne slajfuje,izfledao je kao prsten i imao je neke pipke kojima se kacio na felnu i brzo se montirao,al sa 2dobra coveka :haha:
i ferguson je vukao 2 brazde,a ovde je inace teza zemlja
 
Ja u točkove sipam vodu , u Zetora sa gimama 16.9x28 staje po 2x253 lit. odnosno 506kg vode. A ako sipam krečnu vodu ne smrzava do -35 stepeni , onda je težina 2x308kg (217 lit vode i 91kg kreča) . Potpuno je neštetno za gume , ja koristim već 2 godine . Traktor baš osetno bolje vuče . Ako nekog zanima . Staviću slike ventila koji svaki strugar može da odradi . Cela operacija traje 80min (2x40min).
 
Kiki jel može više informacija o omjeru vode i kreča (postotku, koncentraciji...) koje sipaš u gume? A sliku ventila stavi pod obavezno.
 
Ja sam ventil dobio od dede dugo nisam ni znao za čega služi ta sprava , dok negde nisam pročitao o tome i onda se setio da ja imam tako nešto . A ventil za ispuštanje mi naručio brat u jednoj prodavnici i poslali su mi city-jem . Ja imam knjigu sa tabelama u kojoj za svaku dim. pneumatika postoji težina za punjenje čistom vodom , za punjenje sa krečnom vodom koja ne mrzne do -15 ,-35 , -50 . Odnos ne mogu ti izračunati zato što nije ista gustina kreča i vode , a zapremina pneumatika je ista. Nemam skener pa kad skeniram, stavljm gore. A mogu ti reći ako mi kažeš za koju ti dim. treba. Punje ako punim iz vodovoda tj. čistom vodom mi je oko 40min/točku. Kad punim sa krečnom vodom zavisi od pumpe ja sam koristio pumpu sa buvljaka , stabilnu košta oko 1500din. Kreč se gasi kao i svaki , to mi je ćale radio .
 
Imam i ja sam knjigu održavanja za Zetora i u njoj te podatke po dimenzijama, ali u njoj nema podataka kolko kreča stavljat i za koju temperaturu. Dimenzije za koje me interesiraju podatci su:7,5-16, 11,2-28, 12,4-28, 14,9-24, 16,9-38. Jel ti trpi lamela dok oreš sa vodom u gumama, jel se motor šta pati sa tim dodatnim teretom?
 
7.5 - 35l vode do-6 , 33lvode+6kgkreča=39kg to je do -15, 29lvode+12kgkreča=41kg do -35, 28lvode+17kgkreča=45kg do -50 ( e sad cu ti pisati samo brojeve da olakšam sebi muke mislim da ćeš se snaći,1li vode je 1kg to znaš samo da potsetim).
11.2 - 93l, 87+16=103, 80+34=114, 76+45=121
12.4 -118l, 110+20=130 , 102+43=145 , 96+58=154
14.9 -166l, 155+28=183 , 142+60=202 , 134+80=214
16.9 - 317l, 296+53=349 , 272+114=386 , 257+154=411kg[/font]
Traktor bolje vuče naročito u oranju se vidi razlika, neproklizava .Pa samim tim i motor oseti ali to se neboj pliće plug ili jednu niže . Imaš bar mogućnosti za boljom vučom. Kod nas je jako teška zemlja . Na lameli se nevidi ništa, tj. nepali se. Motor ti na trktoru nmožeš da iskoristiš do kraja jedan podatak što sam čitao u nekom naučnom radu da 539 treba opteretiti sa 11000daN (11t) tereta da bi na podlogu bila prenešena snaga motora, a i ta snaga je nominalan tako da traktor može trajno da radi .To je jako puno .
 
Hvala kiki ja se rasturih trazeci za IMT 539 prednje tegove (imam problem sa punim atomizerom pretezak je pa dize traktor kada idem uzbrdo) ako ovo funkcionise imas pice :D
 
krcinac je napisao(la):
Hvala kiki ja se rasturih trazeci za IMT 539 prednje tegove (imam problem sa punim atomizerom pretezak je pa dize traktor kada idem uzbrdo) ako ovo funkcionise imas pice :D

Ako ti je dosta cca 80kg , onda bi to trebalo da šljaka . Jedino mislim da na prednjim nemaš ventil za vodu . Taj ventil možeš kupiti i može ti ga staviti svaki vulkanizer , možda ćeš trebati da proširiš rupu gde izlazi ventil iz felne (ni to nije problem).
Evo ti slike ventila za vodu: 
ma sad nije problem :osmeh: :osmeh: :osmeh: (posle bitke svi generali..............)
mislim sad vise nije problem a tako jednostavno. ma mislim da bi i 50 bilo dovoljno, hvala
 
Za ferca i 549 imam tegove koji idu u prednje felge i u svaku felgu idu dvije polutke no neznam više kolko su kila (vačjda oko 20 kg u svaki točak), a naknadno sam za oba nabavio 10x30kg tegova on nove linije IMT-a i njih isto stavljam po potrebi na 533 i 549. Na vašarima se da nabaviti tih tegova, a ovi što idu u prednje felge oni su se kolko se sjećam dobivali sa OLT-ovim četverorednim špartačem za kukuruz.
 
e bas te tegove sam i trazio da kupim i nigde ih nisam nasao cak su mi rekli das ih ni IMT nema i da nemogu da ih naruce no sad neka do proleca aonda punim atomizer i gume :osmeh:
 
ja sam jedno vreme trazio te fabricke tegove na prednjim tockovima za 539 sto se montira na felne al nisam uspevao,pa mi pukao film jer mi se ferdza dize pri vecem teretu pozadi narocito sa sijacicom olt kad sejem soju kukuruz suncokret itd narocito kad su mi baterije pune npr soje,kad se prebacivam s njive na njivu nemoz upravljati koliko je lagan napred i skace a usput razbija lezaje na tocku i aksijalne na rukavcima koliko drnda po leniji,i onda sam u slobodno vreme napravio nosac za tegove napred koji se zavrce na kolevku od dole,stavlja se 4 tega od rusa po 2okg=80kg,i u sredini sam napravio za kaciti prikolicu ako nesto treba ugurati prednjim krajem i sa svake strane po dva tega,imao sam materijal svoj,sta sam nasao iskoristio nisam nista kupovao tako da mozda neizgleda profi al je funkcionalno,mrsko mi bilo da montiram tegove al evo par fotki mozda nekom dobro dodje za ideju pa da si napravi,ja sam zadovoljan :D
 
Nazad
Vrh