Tečna đubriva

Pozdrav svima na Forumu. Evo pred setvu kukuruza rezultati primene UAN-a na kukuruzu sa O.polja Instituta TAMIŠ, u kojem radim. Inače ste čuli, bar Vi koji ste kontaktirali Azotaru, da još logistika za UAN nije razvijena ali da se može kupiti. Obavljena je i prva domaća kupovina UAN-a za 500 ha pšenice i prihrana počinje do kraja nedelje. U sredu se radi N-min brzom test metodom, kako bi se odredila količina UAN-a tj. potreban N, a 3 nedelje kasnije N-tester (hlorofilmetar) odrediće potrebu za drugom prihranom. Očekujem dobre rezultate na kraju vegetacije tj. prinos. Brzu test metodu azota i rad sa hlorofilmetrom uradiću ja ispred Službe u kojoj radim. Link za rezultate u 2010-oj je: http://www.polj.savetodavstvo.vojvo...ati-primene-uan-u-proizvodnji-kukuruza-2010-e

Gariša - Bogdan Garalejić, savetodavac-saradnik, PSS APV OJ Institut TAMIŠ, PA.
::traktor::
P.S. Aco, Aco, ne treba UAN da se zalepi za lišće!
 
E ja sam bio rešio iz ekonomskih razloga ove godine da koristim Uan na 65 jutara ali zbog ne brige Azotare za mušterije nisam uzeo ni kap :zli:
Ako dogodine budu odgovorniji prema kupcima planiram da kupim oko 10000 lit.
Naravno nemam nameru da idem sa cisternom u Azotaru :cao:
 
Evo moje iskustvo sa UAN-am, vezano za preuzimanje. Odes u maloprodaju i prvo platis, onda pravac pogon (nekih 200 m niz put). Kada sam otisao prvi put sacekao sam malo, jer je vec neko bio pre mene. Inace sam otisao kombijem sa dve plasticne cisterne od 1000 l. Relativno brzo se natoci, vracas se nazad na jos jedno merenje, i gotovo. Dakle relativno brzo. Posle mene, je odmah usla velika cisterna iz Madjarske, tako da izgleda taj UAN, ide.

E, sad primena. Vec sam napisao u temi prihrane psenice sta planiram sledece nedelje. Ovaj UAN sam primenio na parcelama gde ce biti kukuruz. Imam vise varijanti primene, u smislu kolicine. Inace sam ga rasturao prskalicom, i odmah posle toga setvospremirao. Kolicine sa kojima sa isao, krecu se od 110 l/KJ, do 150 l/KJ. Sve sam obelezio, i praticu sta se desava. Takodje sam ostavio i kontrolni deo sa UREA-om. Cist UAN sam nanosio u kasno popodne ili uvece, zbog nizih temperatura. Ovo je neki moj rezon zbog temperatura. To je to, a sad neka krene diskusija, neka pitanja, analize, ocekivanja, ideje, pa da budemo pametniji za drugi put.
 
Setvu možeš da kreneš bez problema koliko sutra, ako hibrid dozvoljava. Ja sam merio temperature u ataru u petak i na 10 cm je u podne iznosila 11 stepeni celzijusa. Tokom noći nema velikih oscilacija. Ako ne raste u visinu, tek isklijalo zrno razvija koren u dubinu. Inače ja uzimam UAN sledeće nedelje i odmah sejem jer UREA ide starno sa setvom pored reda. Prati, posmatraj, beleži i meri.
Pozdrav od Gariše.
 
Platio UAN u Azotari 21,6 dinara po kg. Da ne bude zabune, cena je po kg a ne litru, iako se toci. Specificna tezina je 1,3.
 
Nema razblaživanja u prvoj prihrani pšenice, u drugoj prihrani da i trebaju dizne za UAN tj. tečna min. hraniva, kako ne bi ostao na listu. Za kukuruz nema razblaženja ako se primenjuje kao što sam napisao, nađi linkove od ranije. Inače kada se radi preko 5 lista kukurza mora razblaženje, ali ne primenjujte ga jer je bolje kada se unese pored reda. Takav uređaj možete sami da napravite jednostavno je. O tome kada dođe vreme. Sutra idem na imanje, ako se organizuem i ne bude kiše, zajedno azotarci i ja, gde se prihranjuje pšenica na 500 ha. Snimiću i film, foto aparatom, i postaviću na forum. Ko ima pitanje neka zovne na 064 881 44 07.
Gariša.
 
@garisa,

Psrkao sam sa obicnim diznama uljanu repicu negde sa oko 30 kg UAN/ha. To je bilo otprilike na 300 L vode, a u to sam umesao i sredstvo protiv sjanika i probao neko sredstvo protiv korova. Ovaj mix, je doveo za sada do unistenja sjajnika, praticu korove, a nisam video negativne posledice od UAN-a. Planiram tu istu koliciniu UAN-a i za psenicu, zajedno sa nekim sredstvom protiv galiuma, posto njega ima najvise, tj najvise me nervira. Isto ce biti obicne dizne. Isto ce biti negde oko 300L vode po ha. Jel mislis da mogu da idem sa ovom kombinacijom?
 
Da, bez problema. Samo napominjem da je za UAN najvažnije da dođe do zemlje a ne da okupa biljku! Mada jedan deo od Uree, iz UAN-a, se ipak usvaja preko lista.
Mislim da ću do srede staviti film, svega 4mpx rezolucija, o radu sa UAN-om od petka 08.04. na 500 ha.
Gariša.
 
Malo da obnovimo temu,za koji mesec počinje prihrana pa treba biti spreman.
Koja je cena sada i da li još uvek može da se kupi u azotari?
Ove godine planiram da se oraganizujem za 10-tak hiljada litara,dizne za tečna đubriva treba ove nedelje da naručim.
Mislim da će izbor biti dobar jer pretpostavljam da će cena UAN-Urea,An biti približno 2:1 odnos.

@Marko 22 napiši malo o utiscima za ovu godinu.

@Bogdane vi se ne javljate već duže vreme na ovu temu,dajte utiske iz ovogodišnje proizvodnje.
 
Poslednja izmena:
Mislim da ce @garisa imati sta da kaze za razliku od mene. Zasto? Kod mene je problem sto je susa bila velika, tako da mi nikakvo djubrenje nije pomoglo u kukuruzu. Koristio sam UAN u repici i psenici, ali to nije bilo jedino azotno posto sam koristio i UREA-u. Ali, sam ga vise koristio kao neko malo jace folijarno nego sto je bilo kao prihrana. Repica ga podnosi i u vecoj dozi. Isao sam cak i do 1/3 u odnosu na vodu. Ove godine necu raditi sa UAN-om, jer jednostavno necu imati vremena. Jedino ako se nekom prikljucim, u sta naravno sumnjam. Inace, neki utisci, mi bas i nisu previse povoljni. Mislim da je nezgodan za primenu u kukuruzu, i da cim prskas odmah iza treba ici sa setvospremacem. A opet setvospremac, pa jos malo suse, tj bez kise, pitanje sta se tu napravi. Treba biti i oprezan kad se ide na psenicu, jer definitivno jaca doza moze da steti lisnoj masi. Tako da i ja cekam da cujem @garisu sa proslogodisnjim iskustvima, posebno kod coveka koji je isao sa UAN-om na cini mi se dosta velikoj povrsini psenice. Iz same Azotare nisam uspeo nista da saznam, i oni upucuju na druge ljude kao savetnike. Meni to skroz cudno posto su oni proizvodjac.
 
Pozdrav svima. Azotara je proizvođač i ne obavlja oglede a sve što ima da kažeo primeni i količinama koristi rezultate ogleda koje sprovodim ja u Institutu TAMIŠ. Utisci 2011:
Pšenica - Agat Jano, koliko je zadovoljan mora reći sam ali ako je setva plitka, loš sklop i usev na parceli proređen usled lošeg kvaliteta setve (dubina i raspored semena) onda i 2800 kg/kj je OK. Ali ako pogledate Ćupriju gde je Emil Lotread koristio 270 l/ha, na parcelama sa no-till pšenicom i imao 5700 kg/ha, gde oni nisu imali takav prinos godinama. Što je najgore posejano bez obrade! To je takođe OK. U Institutu kombinacija 3x16 300 kg/ha + 100 kg UREE 1.03.2011. + 100 l UAN-a/ha dalo je 500 kg/ha veći prinos. Druga varijanta sve isto ali 150 l UAN-a/ha dalo je 1000 kg/ha veći prinos a primena je 03.05.2011. sa diznama za UAN.
Kukuruz sledi sutra.
Gariša.:ppozdrav:
 
Čekamo,samo molim te napomeni da li je UAN išao razređen sa vodom (ako jeste koji je odnos) ili čist.
Baš oko tog detalja dolazi do zabune.
 
UAN je cist, a trebalo bi ga za odredjenu kultura razblaziti sa vodom. Repica ide do 1/3, a za ostalo manje. Ako ides na samu zemlju, onda nema potrebe da ga razblazujes.
Te dizne je meni @garisa savetovao, ali ih nisam nasao. Isao sam sa obicnom prskalicom i diznama, i mesao i sa herbicidima.
 
Nazad
Vrh