Tanjirače

Ja na svojoj kratkoj tanjiraci Ilgi texas 3 m skinuo sam te cistace na V ringu prve godine i vise ih nisam ni vratio!
Prvi dan u tanjiranju soncokretista napravili su mi gadne probleme. Izmedju svakog V ringa na tim skidacima stapovi se zaglavili pa su gusili da se vise nije okretao vise rotor! Ne znam, mozda da su ti skidaci ostri na ivicama i blizi ringu, mozda bi nesto cinili ovako ne.
Kako sam ih skinuo vise takvih problema nisam imao. Sad se rotor napuni stapova u unutrasnjosti ali radi dobar posao i ne gusi vise.
Može li tanjirača da uradi nešto sa jednim prohodom ili mora dva puta u suncokretu?

Ja sam poskidao cistace kod nosaca baterija i nemam problema. Lakse zemlja prolazi,a sam nosac mu dodje kao neka vrsta skidaca
Probao sam i to i komplet čistače kad je bila nova i ćorak. Onda je baš gušila, valjda zbog farbe na diskovima sve se lepilo i dizalo gore... Sad kad se skinula farba je bolje-manje guši ali više nisam probao bez skidača.
Kupio sam nedavno jedan nosač ležaja pa ću ga pokušati modifikovati (iseći višak) a čak se razmišljam da napravim potpuno novi nosač od flaha al jedno 20-25mm debljine. A ako nekada imao vremena na pretek pokušao bih napraviti X tanjiraču od ove V. Nervira me to štrekovanje, ta kosa vuča....

Na vaš zahtev gde ste tražili da se prikažu nove mašine, ne toliko poznatih brendova u Srbiji, uradio sam mini test dve Helti mašine, Helti Atlas RS 4500 tanjirače i Helti Gruber M 2200 IMS. Uz njih ću vam predstaviti i Helti trobrazdni plug obrtač, inače najprodavaniji Heltijev priključak. Kako je to sve funkcionisalo i kakvi su prvi utisci, pogledajte u ovom videu...

Mene nervira X tanjirača jer pravi breg na sredini.Pravila je kanale na krajevima tj.sastavima ali to sam rešio uspešno manjim prečnikom krajnjih tanjira.Takođe obavezno mora da se diže na krajevima inače ležajevi brzo kažu kaput a neretko hoće i osovina da cikne.Imao sam V tanjiraču, lepše je radila i mogla je bez problema da se okreće spuštena.E sad bem ga šta je bolje ili gore.

Može li tanjirača da uradi nešto sa jednim prohodom ili mora dva puta u suncokretu?
Zve zavisi od zemlje u datom trenutku, koliko je zakorovljena, koliko je teska ta zemlja za odradu. koliko je vlazna i pri tom da li su stapovi kolko tolko suvi ili truli.
Nailazim na parcele kad su sve kockice slozene i onda moze odraditi i samo u jednom prohodu.
Ovaj snimak je od kad su dosli iz MBV-a da snimaju radi reklame za tanjiracu.Stariji sin tera a unuk ne moze da fali!

@Matić , taj breg se najlakše rešava sa postavljanjem jednog diska ili radnog organa od grubera u sredinu tanjirače. Ima i težih rešenja ali onda bih pre uradio ovo što kaže Baderljica. Što je i vrlo moguće da ću uraditi vremenom, (sad ne mogu zbog finansija a i dobio sam povrat na nju) iako sam zadovoljan kako radi.

Ja na svojoj kratkoj tanjiraci Ilgi texas 3 m skinuo sam te cistace na V ringu prve godine i vise ih nisam ni vratio!
Prvi dan u tanjiranju soncokretista napravili su mi gadne probleme. Izmedju svakog V ringa na tim skidacima stapovi se zaglavili pa su gusili da se vise nije okretao vise rotor! Ne znam, mozda da su ti skidaci ostri na ivicama i blizi ringu, mozda bi nesto cinili ovako ne.
Kako sam ih skinuo vise takvih problema nisam imao. Sad se rotor napuni stapova u unutrasnjosti ali radi dobar posao i ne gusi vise.
Kolegu je to mučilo isto na Maschiu. Ja na Ziegleru nisam imao nikad problema s time, a tanjurao sam sve i svašta...

Ajde slikaj kako izgledaju čistači,ja imam kao Peet samo od 2,5 m odmah sam skinuo čistače ,repicu zaglavi za 5 m,Sad sam radio i strnjišta u principu zavisi od uslova najviše,ima kde se perfektno uradilo ima gde nije baš.Što kaže Mixer bne voli kad je presuvo.Repice sam radio pre 2 nedelje posle kiše ,vlažno je bilo optimalno da ne lepi a prašine uopšte nije bilo uradilo se ekstar sad je tamo tepih od repice ne znam da li da ostavim 2 parcele da imaju pokrovni usev?
Slavko šta mislite o tome?

Pitanje za iskusnije i pametnije,da li je neko na V vucenoj ili nosenoj montirao umesto valjka ili rotora krila od drljace i da li bi to radilo posao ili bi gusilo u suncokretu i kukuruzu?

Ako bi mogao sa tanjiracom da ides dovoljno duboko i da imas dobru brzinu da sakrije najveci deo zetvenih ostataka onda bi moglo ali verovatno tanjiraca nije takva tako da zaboravi gusice sigurno.
Pretpostavio sam i ja,nije za mene vec me prijatelj pitao da mu pravim,najveci je problem visoki i dugacki stapovi kod obe kulture sto ostanu iza kombajna i nemanje tarupa na kombajnu a u pitanju je ferokopova 2x13 ili 2x14,znaci klasicna vucna. Hvala bogu,nema nista od karabudzenja,mora da vadi pare iz dzepa i neka kupuje rotore. Hvala ti Cici puno.

Zaoravaj kao zelenu masu ako ne bude niklo i drugih korova.
Nadjubrices parcele bolje nego v djubrivom.
Pero mislim da nisi u pravu,kad bih je zaorao u cvetu mislim da bi imalo efekta ,do zime je to malo mase.Ja bih da izbegnem oranje.
U Junu sam komšiji tarupirao repicu i to je baš masa na kvadrat,takva ideja mi se sviđa,danas sam prošao pored te njive soja je odlična skoro je zatvorila,mislim da je sejana 8. Juna.
Moje mišljenje je da bi bilo bolje negde početkom maja tarupirati i posejati da se uopšte ne dira zemlja više.
Može i telefonom a možemo i uz kaficu jedan dan kad prođe malo gužva.
Pa nisam još definisao šta bi ,najveći problem je što ja imam moja zemlja x 8 zakup ,sa zakupom se nikad ne zna.Da li se uopšte vredi upuštati u 2 tehnologije obrade na 3-4 kultura .
Trenutno sam na 3 kulture glavne i još neke simbolično a sve mi se više sviđa ideja jedna godina jedna kultura.
Inače ove godine imam 9 kultura +voćnjak.
Zadnja tri dana sam uradio 50 kj strništa, neki prvi utisci za tanjiraču su da uradi puno bolje posao nego ranija vučena,i sa vučenom sam zadnju godinu išao jednom u suncokretu sa ovom ću sigurno ići samo jedan prohod, čistači su totali promašaj tj lepo su zamišljeni ali u praksi ne može adekvatno uraditi ako nije masa idealno suva-trula.Prepravićemo ih da budu kao nož.
mogla je biti malo teža na Aragonu su nosači tanjira 18 a na ovoj 16 mm.
traktor 100 ks je lako nosi i dobro vuče,radio sam 12-14 km zavisi od zemlje.Ring valjci su mogli biti gušći.
Kod nas su masovno počeli da koriste helix valjak-rotor ako neko može da objasni prednosti i mane, mada ja ne vidim neku prednost .

Malo je to suve materije,u cvetanju je najbolje.Da je slačica to je ok radio sam prošle godine zaprao je u jesen ali je bila u cvetu vidime 1-1,2m.Repica ipak ima drugačije faze razvoja.
Prekjuče sam pokosio slačicu juče sam selektirao ,kasnio sam sa setvom 2 meseca ,takav je i prinos,nadam se ovih dana posejati par kj za ogled.Ostalo seme čeka sledeću sezonu.

Nazad
Vrh