Je l' iko kod nas uvozi te tanjirače sa kojima može da radi rus 80ks? Gledao sam sad par klipova sa linkova iz ovog Vašeg klipa, vidim da tamo (bivši sssr) postoje i vučene 2.4m pogodne za 80ks, a ovde kod nas koga god sam pitao svako mi je odgovorio da nema tanjirača koje bi se mogle upotrebiti u kukurzovini (za lakše zaoravanje) a da može 80ks da je vuče.
Из НАШЕГ клипа!? Па немо' да ме зезаш са тим персирањем! Де стварно!
Највећа фора је што тамо имаш гомилу прикључака за тракторе класе МТЗ 80, а какве другде не производе, тј. за тракторе тих снага. Ето те кратке тањираче тамо производи свако ко се не лењи и имаш чак и ужег захвата.
Срећем по Нету и неке украјинске ношене АГ 2,1 и БДН 2,1, којима је радни захват и мањи, тј. тих 2,1 метра, што можда и боље пасује за "Белоруса" од 80 коња (је л' ужи од два и десет?) и то да их нађеш и са тањирима од 660 мм, а ако ти је мучно да је носиш трактором, чак се продају адаптери да их накнадно накачиш на те ношене и добијеш вучену кратку тањирачу.
У ствари, ни ту није граница код тих кратких - у "српском" граду Кропивницком сто и нешто година ради фабрика "Елворти". Ја знам за њих по неким сејалицама из доба СССР-а које сам вишао по Нету, али осим њих, данас раде, осим других оруђа за допунску обраду, и дворедне и четвороредне "кратке" тањираче. Најмањи модел дворедне је модел је "Палада" 1800, захвара метар и осамдесет, а и са избором пречника тањира 560 (14 комада) и 660 мм (10 комада; ево линк за њу -
https://elvorti.com/catalog/borons2/pallada-1800-01.html ). Кажу да је за тракторе од 65 коња и више.
Не знам како би се показале ове тањираче код неког ко годишње ради десетине и десетине ланаца, али за мој обим посла, мислим да би била бомбона.
И уопште, штета је што нема некога да се занима увозом механизације из земаља екс СССР-а или чак само из Украјине. Мислим да би се имало шта пробрати за ове наше "ситније" тракторе, а да су цене коректне.