Tanjirače

Kod mene su ljudi napravili od nosene vucenu, solidno je radila ali to je samo privremeno resenje.... ustvari zavisi koliko ::novac:: ulozis u prepravku i kako planiras.... postavi slike
Bice slike kad pocnem da radim,a to tek posle setve i oranja.Trudicu se da je uradim 100 % precizno(a i uspecu u tome) i nadam se da nece biti "kose vuce" i slicnih problema koji bi mogli nastati zbog moje eventualne greske

Brankovic- Koj precnik diska ce da bude razmak kao i broj diskova???? Jer ce da je vuce 1025???

Pretpostavljao sam posto su uglavnom takve nosene tanjirace.... Kad krenes da je pravis obavezno slike da postavis...

Da nije to malo diskova za toliki traktor od 105 ks? bice ti vise finiserka sa tim razmakom ne znam koliko ces dobiti bolje od toga sto imas trenutno sem sto ce biti vucena

Takva je ova sadasnja,nosena.Taj precnik i taj razmak izmedju tanjira.U svakom slucaju ce biti bolja kao vucna,nadam se.Bice teza i maksimalno ukosena bi trebalo da ide sasvim dovoljno u dubinu

kolio ces tezine dobiti? problem je u tome sto kada je suvo sa tim razmakom koliko god da ukosis u prvom prohodu neces dobiti neku dubinu... zavisi i kad je koristis i za sta, ali sigurno bi trebalo biti neso bolje, razmisli i o tome da je malo prosiris za 105 ks 28x18cm to ti je 2,5 metara radnog zahvata kada je skroz ispravis a kad to ukosis skroz jedno 30 cm manje

- - - - - - - - - -

Ja mislim da ce bilo koja tanjiraca (vucna) od 28 diska brzo da dodje glavi Belarusu 820.... To jednostavno ne moze da radi lepo.... Videcu kako ce se ponasati moj 820 sa tanjiracom od 24 diska...
Ciro, moze vuci 820 bez problema ali ne po oranju :osmeh: onda moraju tockovi inace bez problema se vuce, ja sam vukao MBV 28 diskova sa 892 dok su drugi sa 820 i nije bilo neke razlike i ja sam morao po oranju na tockove terati...

Kad je zavrsim i isprobam,onda cu tek videti sta sam uradio.Prema rezultatu njenog rada cu se upravljati da li je prosiriti,da li je jos opteretiti ili nesto trece :)

Ja vucem sa 105 ks consum 28, savrseno ide, dok mi se 82-ka ponekad malko ugreje i negde nema snage, ovaj je ne oseti, brze ide, tacnije isao sam oko 11, pa bolje izmesa.

70-80 konja vuku Consum 28 na pola zakosenu 8-10km/h, 100-105 konja je vuku 10-12km/h. Da ne kacim snimke ponovo, ima ih negde u temi kako koji traktor istu tanjiracu vuce..

Можда ће користити подсећање ...

Једна од подела тањирача је: лаке, средње тешке и тешке.
Лаке: оптерећење по диску до 35 кг; пречник диска 400-500 мм; размак између дискова 150-200 мм; потребна снага мин. 14 kW/метру захвата; ситњење и равнање земљишта, слабије ситњење биљних остатака.
Средње тешке: оптерећење по диску 35-80 кг; пречник диска 500-600 мм; размак између дискова 200-250 мм; потребна снага мин. 30 kW/м; груба површинска припрема после орање, пролећна припрема, плитка обрада стрњишта.
Тешке: оптерећење по диску преко 80 кг; пречник диска мин. 600 мм; размак између дискова 250-350 мм; потребна снага мин. 35 kW/м; за површинску редуковану обраду, добро ситни биљне остатке и меша их са земљиштем.
За све тањираче важи, да су потребна снага и квалитет рада директно зависни од % воде и типа (структуре) земљишта, као и закошености радних органа (тањира).

- - - - - - - - - -

Ciro, moze vuci 820 bez problema ali ne po oranju :osmeh: onda moraju tockovi inace bez problema se vuce, ja sam vukao MBV 28 diskova sa 892 dok su drugi sa 820 i nije bilo neke razlike i ja sam morao po oranju na tockove terati...[/QUOTE]

Pa oranje ni ne planiram bas da tanjiram,retko ali bas retko se javlja ta potreba da se tanjira u prolece... Na vecini njiva kad bi tanjirao u prolece mogao bi da se oprostim od setve (kad to opece sunce)..

nisam ni mislio na zimsko oranje koje se u prolace tanjira, to se nikako ne bi smelo raditi!!! nego priprema za setvu psenice u leto kad uzores pa ako se ne moze usitniti onda sa tanjiracom ako mora... 8-10km/h je sasvim dovoljna brzina za tanjiranje sve ostalo bi bilo malo preterano i bezpotrebno, nije to setvospremac

moze i zimsko ali odmah da se istanjira cim se uzore, to cu ja ove godine raditi sigurno jer smatram da ce u prolece mnogo lakse i lepse da se spremi parcela za setvu ujednacena vlaga u vertikalnom smeru je jako bitna kod prolecnih kultura :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

izvinjavam se ako je :off_topic:

Stigla tanjiraca i kod mene.( doduse jos pre desetak dana) Bilo je snimka evo I neke slicice.
Evo kako je resena obrada sredine izmedju tanjira.
f8dn.jpg

lil7.jpg

cx96.jpg

@milankos,
po ovoj podeli sto ste postavili, moja kombinacija spada u srednje teske.
stim sto je opterecenje po disku u maximumu-70kg, a potrebna snaga u minimumu-30kw.
i sad ova kombinacija u praksi nebi se bas pokazala u naj boljem svetlu, ali veliku ulogu igra tip zemljista sto je kod mene slucaj Lako i srednje lako zemljiste, te se ovaj odnos snage i tezine pokazao kao neka sredina, niti se traktor igra tanjiracom, niti mu je tesko, to govori i brzina kretanja koja je 9-10kmh, a odradjen posao idealan.

- - - - - - - - - -

Danas posle rucka.
prosle god sam ovde zaglavio tanjiracu a sad idealan momenat za obradu, da imam vremena dalo bi se i uzorati!
attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Nazad
Vrh