Tanjirače

Sve se može kad se hoće.Drava lepo radi svoj posao samo od bregova čovek da poludi,ništa više a ako se isprave baterije da ne prave bregove onda nije to to.

Znači to je Kupa,ne Drava.Nisam znao iako su identične.Ja sam moju reparirao pre par godina i ubacio nove diskove a sada ću morati da je rasturim i ubacim po par manjih.Dinko može li slika te vaše rabote na Rumunjki?

E kad će slika bit to neznam jer dežuramo, čekamo dite tako da sad nema švrljanja (tanjurača mi nije u blizini). :osmeh:

Lako ću ti objasnit. Na prednjim baterijama smo skinili po dva krajnja vanjska diska i stavili manje, zadnji najmanji, a predzadnji nešto veći od prvog no ipak maalo manji od ostalih na bateriji. Sad nam se izbacivanje zemlje od prednjih vanjskih diskova svelo na minimum. Isto smo napravili i na zadnjim baterijama na nutarnjoj i vanjskoj strani. Samo se nesjećam jel smo na nutarnjoj stavljali po dva manja na kraj baterije (ko naprijed) ili samo jedan manji na sam kraj (prije će bit da je ovako). Zadnje vanjske diskove na zadnjim baterijama smo isto tako zamjenili sa manjima da na krajevima ostavlja pliće brazdice. Inače radi se o rumunjskoj tanjurači 36 diskova zahvata 3,3 m težine 1000 kg i namjenjena je obradi lakih tala što naša sigurno nisu, jel. Ona ima prilično lošu konstrukciju od lošijeg materijala tako da se vrlo lako izbaci iz vinkla pa to onda rezultira pravljenjem grba i brazdi. Dvoumio sam se između nje i OLT Kupa 32, al duplo manja cijena je onda presudila u korist rumunjke. Da sam znao kolko lošije radi od Kupe i kolko smo je se navarili, namjenjali osovina... kupio bi Kupu 32 i dan danas radio sa njom bez brige, kvalitetnije i bolje. Al svaka škola se plaća pa tako i ova. ;) Kupa 32 je za jako puno domaćih i stranih tanjurača (u toj klasi) stroj ipo!

Dragane82 jesi skužio?

Tomybrzic jesi razmišljo o trokrilnoj drljači na toj tanjurači?

Zahvaljujem na odgovoru.Skontao sam šta treba uraditi.Ako bog da stiže jedna Tara 28 ali prava OLT pa će ona zameniti Dravu 36.

Pretpostavljam da je ovako nešto u pitanju, inače na dosta stranih tanjirača je to tako.

tanjiraca.jpg

Interesuje me ima li razlike u prolazu sa recimo vučenom tanjiračom od 32 diska sa rotorima i bez njih?Ustvari znam ja da ima neka razlike ali jeli on vredna te investicije ili ne?Ne mogu da nađem neki video sa radom tanjirače sa rotorima poput Consuma i Aduta.

Ja imam zmaj 728 sa rotorima vidi se razlika rotori lepse spreme zemlju tj. usitne ono sto tanjiraca izbaci.Prvi prohod bez njih,a drugi s njima.

po meni ima razlika bolji sa rotorima to je sigurno (i meni bilo tesko dati evrice zato ali sad nezalim), 600 -700 evro su rotori, 200 evro sigurno ima nov material u njega, lezaji 18evro komad + oprug +sipka sa navojom+ kutija+vinkle+flah+ rad tojeto(nesto zaradu)
,ako polovni materijal nades na otpad tu jeftinje su ako znas variti izade jeftinije

Resio sam u ovoj temi da postavim malo slika sa vecerasnjeg mini SPIT-a gde je bio i jedan nas uvazeni clan.... :)
my-nokia-203.jpg

my-nokia-209.jpg

my-nokia-214.jpg

Da,to je on......nas.......KR
my-nokia-216.jpg

A tu je i clan Dragan NB....
my-nokia-215.jpg

my-nokia-213.jpg

my-nokia-210.jpg

Moj drug Djordje i Dragan NB.....inace,ovaj Ursus 160ks i ova tanjiraca su na prodaju...
a sve ovo se zavrsilo ovako....
my-nokia-219.jpg

a na kraju me zanima vase misljenje,da li KR ispravno kaci tanjiracu..... :sta:
my-nokia-217.jpg

Naravno da je ispravno zakačio tanjiraču !!! Okretna poteznica, klin osigurač (šnala) hidraulična creva jedino "struju" nije priključio !!!!!!:haha: šalim se

Ako misliš dali je u gornjoj ili donjoj tački verovatno je KR u pravu pogotovo što u ovom slučaju traktor nema prednju vuču pa je cilj ovakvog kačenja povećanje sile vuče na zadnje (pogonske) točkove. Uzmi za primer vuču prikolice kroz njivu kad je zakačena gore i obrnuto.:ppozdrav:

Ja mislim da se ovakvim visokim kacenjem Prednja baterija tanjirace dize uvis od vuce!
Ako je traktor mali onda je mali i tu nema filozofije!
Vucne tanjirace se uvek kace za donju poteznicu!
Poz

Gresis Gogi, ja sam probao sa istim traktorom i na gornju i na donju poteznicu i sam rad tanjirace je apsolutno isti ali posto pomenuti traktor nema prednjui vucu onda mu je malko znacilo to sto je na gornju poteznicu bila zakacena tanjiraca. Naravno, spingla se steluje spram poteznice i u oba slucaja su baterije radile na istoj radnoj dubini.

Interesuje me ima li razlike u prolazu sa recimo vučenom tanjiračom od 32 diska sa rotorima i bez njih?Ustvari znam ja da ima neka razlike ali jeli on vredna te investicije ili ne?Ne mogu da nađem neki video sa radom tanjirače sa rotorima poput Consuma i Aduta.

Evo danas sam snimio ovu consum sa rotorima,po meni rade dobar poso u dobrim uslovima, cim je malo vlaznije mnogo lepe i guse

uvijek imamamo mogucnost da se skinu rotori ako ih imamo a u svakom slucaju je bolje raditi sa njima nego bez njih, i sami znate ako je vlazno da i nije bas neko hvaljeno tanjuranje tak da su rotori sigurno dobra investicija, u prvom prohodu se nevidi efekat ali je zato u drugom pravu vidljiv, jedino sto tanjuraca u prvom prohodu neostavllja grobice iza sebe i usitni da i drugi puta mozes voziti kao i prvi puta znaci netrusa traktor a i to je po meni dosta bitno ne za traktor koliko za vozaca, tako da je moj definitivni zakljucak a se rotor ili jos bolje rotori isplate pogotovo ako ih nadzete za male novce kao ja....

imam nosenu v tanjiracu 24 diska ,precnik 510 i razmak izmedju 180 mm.planiram da je prepravim na vucnu i na 28 tanjira.mislim da je moguce.nego,do sada nisam video da osovina sa tockovima moze da bude i iza baterija.meni bi bilo lakse da je smestim iza,ali mislim da je ipak bolje u sredinu.sta mislite sta je bolje i da li je mozda neko radio ovakvu prepravku?

kolega da li ste preradili nosenu u vucnu i da li moze malo detalja , ako jeste, hvala

pitanje i za druge kolege , ako je neko ovo radio , da li je isplativo , moguce , da li se vredi cimati ili mozda bolja varijanta kupiti polovnu vucnu?

Nisam jos nista radio,mozda tek na zimu.Inace,moze da se uradi i sigurno se isplati (pogotovo ako imate mogucnosti,vremena,alata i malo iskustva) kad se poredi sa novom vucnom.Za polovnu ne znam,sve zavisi od cene.
Clan-moderator Matic rece da je njegov brat radio tako nesto,pa bi mogla neka slika ako ima

Nazad
Vrh