Tanjirače

hvala kolega brankovic i nadam se da cete podeliti sa nama taj poduhvat , kad krenete sa njim,
ako jos neko ima iskustva sa ovom prepravkom , neka podeli to sa nama.

Kod mene u selu se ljudi uvek zale kako nemogu bez paljenja kukuruzovine da lepo da istanjiraju za setvu psenice!
Kakva su vasa iskustva?
Iza ovakve tanjirace sigurno problema nema bez obzira koliko mase ima!

gogi666 zavisi prvo kakvu tanjiraču i sejalicu imaš a najvažnije je zemljište ako je teško kao kod nas prema Itebeju teško je bogami da ga napravim kako treba ali kad dam tamo prema vašem kraju nema problema dosta lako to ide tako da...

Sejalica nema puno uticaja, a i u nasim zemljama nema neke bitne razlike!
Kad ima puno mase jednostavno se tesko sve spremi za setvu!

Ima više faktora po tom pitanju.Ako je kukuruz dao rod od 6-8 tona po k.j onda je činjenica da ima veoma mnogo lisne mase na njivi.Druga stvar je ta da li je korištena sečka prilikom rada i da li je masa koja izlazi iz kombajna ravnomerno raspoređena po njivi jer ako nije taj trag iza kombajna u vidu čokanja,ljuštike i ostalog tanjirača će veoma teško isitniti ma koja da je u pitanju.

Sejalica nema puno uticaja, a i u nasim zemljama nema neke bitne razlike!
Kad ima puno mase jednostavno se tesko sve spremi za setvu!

Ima,ima Krajšniku i Višnjićevu treba 30 ks po brazdi pa čak i manje a prema Itebeju ponekad ni 45 nije dovoljno tako da gogi razmišljaj malo više,sejalica ima uticaja i to pošteno kad seješ sa IMT-ovom neće moći da izlazi sve kako treba a kad seješ nekom boljom kao što je Saxonia,druga pesma

Obecao sam da ce i Belorus probati da radi sa Agro-masz tanjiracom evo i dva kratka videa o tome.Da je vuce-nije problem, 7-om ide lepo,ali da bi je podigao morali smo prebaciti poluge u dalju tacku kacenja i jedva ju je podigao.

Kolege imam par pitanja vezana za rotore na tanjiraci.
Da li je bolje da rotor tj sipke na njemu budu spiralno uvijene ili da bude ravan?Kako je efikasnije?
Da li je dovoljno 6 sipki ili 8?
Šipke da budu od šparinga ili da budu od armaturnog gvozdja?
Da li je dovoljan precnik rotora oko 37-8 cm?
U planu mi je samogradnja rotora na nosenu tanjiracu 20 tanjira.Pa bih da cujem vasa iskustva jer sam misljenja da rotor bude spiralan,da su šipke od šparinga,da ih je 6,i da precnik bude oko 37cm.

Pa to je jako mali prečnik rotora i samim tim veoma lak.Ponekad će imati efekta ,a u većini slučajeva ne.

Sto je veci precnik pakera samim time ce imati vecu povrsinu naleganja,bolje ce sabijati zemlju i manje ce skakati za tanjiracom.

Precnik rotora ne bi trebao da bude veci od precnika diska ,diskovi su precnika 46cm,a vi kazete sto veci precnik rotora.Ne ide da rotor bude veci od diska,sto sam video na slikama i uzivo, rotori nisu veceg precnika od precnika diska.
Vise me interesuju odgovori na druga pitanja nego na pitanje oko samog precnika i tezine jer precnik nece mnogo uticati na tezinu rotora,na tezinu ce uticati sam materijal od kog se uradi rotor i noseci ram.

Bice slika sutra,i tanjiraca i paker cu izmeriti precnik pa se cujemo sutra.

---------- Poruka napisana u 21:19 ---------- Prethodna poruka je at 00:29 ----------

Izmerio sam danas pakere,na Agro-masz je precnik bureta 35cm a Consum-ov paker je 40 cm u precniku.Ti sad nadji sta ti odgovara zbog materijala sta ti je dostupno.

Rotori su poskupeli u odnosu na prošlu godinu.Za 3,2 metra rotore (iz dva dela) Consum traži 750 evra(sa pdv),a Adut 700 bez PDV-a.Ja verujem da materijal ne može koštati više od 200-250 evra.

Nazad
Vrh