Syngenta hibridi i sorte semena

Pako koji je meni stigao iz uvoza( Francuske) je težine 7,2 kg/s.j.25000 zrna.

Evo i ja konacno nabavih cuveni francuski Pako,i da se jos jednom zahvalim kolegi Savatu na pomoci,trazio sam taj Pako na svim mogucim mestima,stigao je juce i mislim da je danas vec rasprodat.

Da li neko zna gde mogu naci neomu jeftinije od 250e po vreci(bez hemije)??Zvao sam dva promottera i ista maloprodajna cena.

Ista cena i kod mene, samo je srpski, ovih dana treba da ga preuzmem, mislim da je tezak oko 6.5-7kg

a kako znate da je francuski? i mislim da 2012 i uopsteno francuska je na umerenijem delu planete zemlje nego mi, moje misljenje je da boljeje uzeti hibride toplijih krajeva nego kod nas, francuska mislim da susu nije osetila bar znam za jul dok sam gledao tur de franc :)

Za iste pare mislim da je bolje uzeti stranu doradu.

Imao bih pitanje u vezi hibrida pako(fao490) i heliko(fao 550), koliko brzo otpustaju vlagu, ako se uporede s pionirovim hibridima istih fao grupa? Da li otpustaju vlagu tu negde isto ili kasne u odnosu na pionir?

Ja sejem i jedne i druge . Ako je ista FAO. pioner ima 1 do 2 % manju vlagu .Naravno ako je ista agro teh. i datum setve.Dovoljno je da na jednom imaš korekciju prskanja pa da se to nemože porediti a kamo li djubrenje itd.

Sta si mislio pod ovim korekcija prskanja, nisam razumeo za poredjenje?
Bice ista agrotehnika,

Pa možeš nekom korekcijom oštetiti kuk. (takodje zavisi i od korova) i tako mu se prouži vegetacija.Takodje kasnije bacanje đubriva. Znači ono važi kada je potpuno isto SVEEEEE ".

Heliko je malo zahtevniji.Ja već4 god uzimam po 80 vrećica Singenete a dvadesetak pionira i nešto ostalih u gl. domaćih .Osnovni razlog je cena ,pošto dobijem dosta povoljnije singentu od pionira.Svi su se provukli koje sam sejao do 15 aprila. Znači kiša preko leta nije nikad pala (možda dve litre).Prvi dan sejan Pako malo više od 1o ha.Eno ih u šupi preko 5 vagona i najbolje zrno.Zatim kolumbija ,rodila oko 4.5 t /ha. Zatim cisko možda 2 t ./ha. Tek tada pioniri i domaći. Za živo čudo svi su pioniri bili solidni ,nijedan nije prošao ispod 4 t. iak su sejani kasnije ,dok su domaći svi ozgoreli tako da su možda neki navukli na 1t. /ha. tipa AS 54 ,ili ZP 505.Cisko je bio užas kvalitet i išao je snjive a ovi domaći još gori ,i to je otišlo.Tu je možda moglo biti i ovoga što nas sve sada handri, a mi tvrdimo kako nam to neko pakuje.:sta:

Ako sam vec mogao da biram za priblizne novce nekako mi sigurnije da uzmem iz francuske nego ovo nase seme, mada cu uzeti neku kesu made in srbija i staviti na istoj parceli pola sa francuskom i pratiti razlike od samog pocetka, mada je u samom startu razlika jel je srpski sa Forzeom a farncuski sa Crujserom...

Dragane ja sam to već isprobao pre tri četiri godine, na istu parcelu sam posejao Pako domaći i Pako iz Mađarske i razlika je bila 1000kg po jutru (lancu) je Mađarski dao više, i od tada sejem iskoljučivo strano seme (mađarska,francuzka, rumunija ...)

Za iste pare mislim da je bolje uzeti stranu doradu.

Imao bih pitanje u vezi hibrida pako(fao490) i heliko(fao 550), koliko brzo otpustaju vlagu, ako se uporede s pionirovim hibridima istih fao grupa? Da li otpustaju vlagu tu negde isto ili kasne u odnosu na pionir?

Pisao sam vec moj slucaj sa Helikom ali ajde da ponovim.
2011 po prvi put sam ga posejao i pokazao se odlicnim. Oko 5500 do 6000 kg/kj. vlaga 15,...% Prosle god opet sam ga posejao misleci da cu ga jos dogo posejati, medjutim prc....
Setva je bila 5 Aprila a rod do 1000 kg/kj. Na nekim mestima uopste nije doslo do oplodnje, mnogo jalovih biljka visoke do 3 m je bilo. Ove godine definitivno necu ga posejati a posejacu iskljucivo te hibride koji su imali oplodnju i dali relativno dobre prinose u tako susnoj godini.

Nazad
Vrh