Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

Lepše je sitno seckano samo što je pipav i dugotrajan posao pa se praktikuje mlevenje jer je mnogo brže.
 
Ša je to kavurma?
Kod nas:bubrezi,usi,rep,creva sva,srce,bela i crna dzigerica,meso sa obraza,jezik,njuska,slezina,zeludac se isecka,obari sa solju i biberom i napune se cinije ili se procedi,istoci masnoca,tj skupi supacom sa povrsine i napuni se debelo veliko crevo i jede se sveze retko se ostavlja duze da stoji a svargla je istog sastava ali se melju sastojci,dodaje se malo vise soli,vise bibera,aleva paprika,tucana,mlevena ljuta-sta ko voli,lovor i zacini po zelji,napune se kobasice mogu i da se zadime pa duze da traju u principu samo da bude pikantnije od kavurme
 
Kod nas je kavurma:
Glava, kože, kičma. To se kuva. Posle kad se proprži, dodaju se čvarci. I to se sipa u tepsije ili u creva.
 
Mada vise i nema tih majstora i tih znanja i ukusa iz starine da se sacuvala,nekada se cela svinja koristila a danas dosta nas baca kozu,kosti,papke itd. Retko ko i pravi svarglu ili kavurmu kod nas,iznutrice mahom idu sad u ,,sarmicu",svinja se odere i slanina ide bez koze,rade se kobasice na sitno sito malo pikantnije da budu,ostavlja se suvo meso tj pecenica,kolenice,rebra suva,meso se dosta otkoštava i susi se parcad bez kostiju,pihtije se prave,kulen ne jer nemamo dobre vetrove itd itd. Ako stignem da zakoljem i ako ih ne prodam jer se jos dvoumim imacu dva vepra ustrojena jedan je oko 400 kg a drugi oko 250 do 270kg pa cu malo slikati da vam pokazem kako ovde radimo
 
Mali doprinos temi
a892a6155fe7d73e0e1b73ce69e4d69f.jpg


Послато са SM-A325F помоћу Тапатока
 
U svarglu ide samo jezik,srce i meso od glave koja mora da se obradi,znaci da se iseku zubi gore i dole sa sve mrstalicom do ociju,oci se izvade i skine se kozurica sa hrkavice od usiju,kada se skuva,to je specijalitet i treba mu posvetiti paznje,treba obariti tacno koliko treba,nesme da se raskuva meso,sece se na trake ne mnogo krupne i obavezno ide u burag,on mu daje smek,burag mora biti ekstremno opran,e sad treba biti i majstor za barenje,ako se prebari pukne a ako se malo obari pokvari se,ima fora,zacini so,biber,ljuto i mora se povecati posto se bari pa deo izadje,msm moras biti majstor.
Ja pocnem izjutra i zavrsim predvece,11-12 buraga,ima posla ali je zato to posle dusu leci,jos ako ode na dim jedan pojacani uhhh....Posle samo spricera.
 
Sve mi jasno,za Nikolu i barenje želudca ,to se radi na laganoj vatri i nece pući,malo duže i super,to smo i mi nekad radili,dok je mama bila u snazi,treba to dobro oprati pa crni luk surće i i to stoji preko noći da izvuče mirise,A to što vi zovete kavurma kod mene je hurka,jezik,bubrezi,srce,meso sa kostiju tipa karlica ,lopatica i slično,malo kožure i po koji komad mekane kože sa slaninom tipa ispod plećke kad se pali tu zna da pukne koža i to sameljemo,od glave obrazina i njuška,žvakaći mišić ,a uši u pihtiju ako je bude i u tanka creva i u zamrzivač.
Kočma ide za supu.
Ostaje mi gronik pun žlezda i masti i i ona špic rebra masna,to ne znam šta sa njima.
 
Ja gronik u mast,neki ide kao cvarak neki u 2-3 komada ali isecem do kozure na krupnije kocke,kada potamni izvadim posolim i aleve preko,nije lose ako je mesan sa mesom,a spic rebara pa jedan dim i u pasulj.

Kada se bari mora jaca vatra da hoce da kuva,ali spremis ladne vode pa u kljuc da seces,otprilike oko 15min je dosta za osrednji burag.
Da i jos stavljam u zicanu korpu i okacim o letvu kuke,normalno potopiti,hoce da pukne ako se vadi,ovako sa sve korpom pa polako u ladnu vodu par min pa na sto.
 
Gronik na kupus,na podvarak,za u sarmu,za na krompir,cak sam i video da par majstora kad redimo svinju cak vole te zlezde,spic rebra isto mogu sve zavisi od ukusa i ko kako voli. Sve nam je to baka kuvala i spremala dok je bila u snazi i imala ruke,poslednjih 10 godina je ne teram nista da nam sprema da je ne mucim. Nikola,Savo hvala Vam za recepte,probacu ih
 
Znam da su moji stari u švarglu stavljali sve dobro i kvalitetno i kad naiđem, a to bude retko, na dobar švargl zaboravim na kobaje pljese i ostalo, samo tuci po švargli.
 
Nazad
Vrh