Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

Bar se ne gubi tradicija lomljenja kobasice u pusnici.
Ko voli moze slobodno kuci da radi i kolje. Dosadilo da budem tibika.

Mene je moj stric pokojni Lala Krstić zarazio poljoprivredom a ujedno svinjokoljom. Čovek koji nije znao ni cvarke da sece obicno je lozio vatru pos furunom pa zapali i korpu a zamako i senjak i pijo kuvanu rakiju do podne a od podne jurio strinu po dvoristu da je malo zakolje . Al je bio domacin i znao je da upravlja . Svinjokolj pocinje u 7 sati ,klalo se 6 bravaca od 250 do 350 kg ,3 mesara profesionalca plus familija sa decom i komsije. 3 zene u kujni sa njegovom majkom Gospavom zaduzene za kuvanu rakiju vino ďzigericu za dorucak ,kolace sa salom i na kukurzovini,posle tope mast i cvarke ,strina sa 3 zene pere creva itd,do pola 12 sve.poklano i iskomadano ,sutra dan se pravw kobaje soli meso i sve po njegovoj komandi. Mislio sam kad cu ja tako ko i sve ostalo jbg proslo vreme i ja sad teram tako samo sto ne komandujem nego i radim a nema njega da vidi itd itd

Postoje hiljadu dogadjaja na tim svinjjokoljama od upadanja u korito,sipanja vruce vode u cizme ,prosipanja krvavica u septicku pa zamalo i upadanje majstora u septicku itd.
Naradim se i ja ko konj ali dobrim delom radim kod kuce zbog klinaca.Pitam se o cemu ce oni pricati ako se ukine ova tradicija ,i kako ih privoleti da ponovo rade ovaj posao ako im ja pokazem kako je lakse pa tako vidw da je lakse baviti se drugim stvarima a ne poljoprivredom e onda smo ja moj otac moj deda dzabe krečili

Ne prigovaram nikome, ali lako se odricemo nekih stvari. Kako je moguce da su se nekad u kuci svi radovali tom danu, a danas ga izbegavaju. Mislim i na musko i na zensko. Nije bitno da li je domacin znao da radi ili je dolazio majstor.Do juce se radilo gotovo primitivno sa slamom, rucnim mlevenjem, lozenjem bagraca tj. kotla, zene prale creva, nadevanje kobasica onim rucnim spricem, zime bile daleko hladnije itd. Danas je to sve daleko lakse i brze. To je tradicija nasih krajeva. Do juce smo na forumu kukali i komentarisali kako ce nam ukinuti disnator tj svinjokolj ako udjemo u EU, a izgleda da ga sami sebi ukidamo. Opet napominjem nikom licno ne prigovaram.

Poslednja izmena:
Али кад немаш са ким принуђен си да платиш...маторог мучи колено,старца кичма,зет ради,јбг деца мала заиста немам са ким а мора неко и да зна нешто да ради тј барата ножем итд да стоји поред мене и ждере ништа ми не значи јбг то могу и ја.

Mozda je pre bilo vise tih ljudi koji su hteli medjusobno da se pomazu. Zasto ih danas nema? Mlade ne interesuje. Majtor kod kuce uvek je bila opcija. Sad smo u ovoj temi pa me je ovo zaintrigiralo, ali ima jos toliko drugih stvari koje nam izmicu iz zivota. Neko ce reci to su nebitne stvari. Mozda.

Nema to više ko da radi.Nije rešenje da skupiš punu avliju ljudi od kojih njih nekoliko zna i hoće da radi a ostatak drži ruke u džepovima i igra bilijar.Svinjokolj je ozbiljan i težak posao.Nekad se znalo ko šta i kako radi jer je bilo više ukućana, manje se klalo i uglavnom se šunke i plećke sušile, slanina takođe, čvaraka koliko ispadne i kobasica što bude sitnog mesa od obrade toliko ti je.Danas ja ne znam šta se sve ne pravi od prerađevina, kobasice ljute pa kobasice blage pa kranjske kobasice pa razne salame i paštete pa onda kulen u kati pa kulen u kolagenom crevu pa u junećem crevu, ljuti, blagi, otrov ljuti...Kod mene u kući smo otac i ja a sin mali i sem pečenja ražnjića ne može ništa da radi niti bi mu ja dozvolio da se mota oko noževa, satare i mašine za meso ma koliko neko insistirao više volim njega nego sve ostalo.Klali smo prošle subote, nedelje i ostalo nam je nešto sitno za ponedeljak.Ekipa je bila dobra, mlađi buraz, četvorica njegovih kolega sa posla, drugar iz sela otac i ja.Sredili smo 5 mučenika od cca 200-250 kg komad u subotu.Sve isečeno, pregledano i spremljeno za preradu, soljenje i pakovanje u zamrzivač.U nedelju nam ostalo topljenje masti, kobasice i kulen i to na tenane bez žurbe.Ovako ćemo raditi dok bude ekipe a kada ne bude nosićemo na uslužno klanje i to je to.

Cemu da se radujemo ?
Ne samo ja,vecina ljudi danas kobasice,kulena,budjole,sunke cele preteklo od lane. Bas jutros u kaficu sede ljudi pored nas 60ak godina, pricaju kako su nekad bili zeljni svega a sad jedemo reda radi. Kulena uvek u frizideru naseceno,kobasice...proslo vreme radovanja.

Kod nas je obrada u polutke 2000/kom.
Ne koljem kod kuće sigurno 15 g.
Odnesem kod mesara i on mi uradi u polutke.Kad odem po njih,on ih obradi na grubo tj. dok polutka visi tako odvaja plećku,slaninu,krmenadlu sa vratom i šunku.Taj dan nas 4 obradimo 6 komada od 150-180 kg.Sutradan ujutro,se ponovo skupljamo i dođu još dvojica.Prvo kafa i kuvana rakija,sat-sat i po divana i krećemo.Kobasice,švarglovi,čvarci,solenje mesa...svako ima svoje zaduzenje.Ostane da se napuni kulen 3 dan.

82C je temeratura na kojoj rade klanice i radi i u kucnim uslovima , ali krme ne sme da se iskaljuza u blato jer kod surenja treba to skinuti ili to mjesto se ne osuri kako treba.

A mjerio sam i temperaturu vode koju je napravio mesar (kaze da mu je to 27 svinjokolja ove jeseni) , koji ni nezna koja temperatura treba u stepenima vec zna koliko treba izvaditi i staviti hladne vode, mjerio i bila je 81C ili tocnije 80,8C tako nesto. I surenje je bilo perfektno , svinjce oko 260kg okrenuto nekoliko puta u koritu , bez neke zurbe i sva voda istresena u korito iz kotla.

Da li neko meri temperaturu vode za šurenje svinja.Koliko je potrebno ?
82 stepena, kako su i kolege napisale...
Merio sam temperaturu vode dok mi jedan zvrndov nije "slučajno" oborio i slomio termometar !!!
To mu je bilo zadnja svinjokolja kod mene !!!
Sad odokativno "pravim" vodu, nekad više, a nekada manje uspešno. ...
J,,,,be me vrsta vode,,rekao bih, kad je bunarska i kad je "česmuša"....
Nije isto....

Ovako nešto...

Da li ima veze koliko je veliko svince ili koliko je stara krmaca?

Još kako !!!!!!
Prase recimo, ni slučajno ne ide 82 stepena, prešuri se...
Za krmaču ne smeta ni toplija voda, koža ko opanak...
Evo dve "fotke" od prošle Subote, sredili kod kolege 2 komada...
Sad u Subotu idem kod zeta i sestre, ali će tamo biti "laganica", ima čak 12 "majstora" na 3 komada, pa ću komotno moći da " 'vatam krivinu"..... 🍻 🤣

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh