Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

Koja su dobra creva za kobasice vestacka, i ono sredstvo za zrenje?Dajte neku preporuku za radnju.

Burag se busi pre barenja da ne bi pukao,okaci se o kuku i stavi u korpu od frizidera,voda ne sme nikako da kljuca,ako kljuca dzezvu i ladnu vodu po kljucu,treba bar jedno 25-30min da se obari u suprotnom se pokvari,kada se zavrsi ide u kofu sa ladnom vodom par minuta pa na sto pa se stiska sa daskom i nekim tegom.
Obavezno kada se bari Svargli ili Dziga pojacati 30% zacine,izadje prilikom barenja pa bude bljutavo...aj zdravo

Malo pre sam ih malo bolje pogledao,i završna obrada je mogla biti bolja.Drugi kraj kuke,onaj koji nije zašiljen,je oštar i lako se može poseći.Mora se malo obrusiti.

Kod mnogih je tu problem što nije zaobljeno već samo precvikano makazama, a drugi kraj naoštren kao ekser sa 4 ivice.

Imam set starih kuka kupljenih prije rata, na njima je špic konusno naoštren, a na drugoj strani oborena ivica da nema šanse posjeći se.

Samo ako me snaga izda pa budem morao nositi da mi urade inace radim kod svoje kuce .Skupo mi je ,drugo necu da sumnjam dal mi je nesto maznuo i treca najbitnija stvar to je tradicija kakav bi ja bio Sremac i domaćin a da ne pravim svinjokolj u mom dvoristu ta ajte molim vas. Sin mi ima 6 godina i vec me pita da li on moze da skida dlaku kad se bude šurilo prosto ostao sam iznenadjen . Nemoj ovo nemoj ono platim ovo platim ono kako da svoju decu naucim da budu domaćini Sremci a ne neka gospoda iz grada sakati kod svojih ruku i nesposobni da spreme sebi zimnicu . Ja i brat i moji sinovi i sinovci 6 nas i 6 bravaca 3 dana trandebal.

Već nekih 10 godina, dodje čovek po svinje, odnese, sve odradi po dogovoru... Ove godine 3 komada po 200 kg, izašlo neki 22-23000 dinara (klanje, začini, pregled...)

Posto se kolje kod vas?
Ovde od 25 do 30 din.
Jedna svinja od 200 kg izadje i do 6000, a prodaju po 170 din/kg. Ispada da je klanje 15% vrednosti svinje, pa i malo vise.

Imamo lika od struke, dve crvene po komadu uzima ako su u klasi, ako su tezi onda tri.
Meni ne naplacuje, saradjujemo, uvek mu nesto odradim, ili ga jos u leto zaduzim
To da vozim drugi da mi radi, samo smo jednom uradili i vise nikad!!
Sve dok bude moglo, dok nam ne zabrane, radicemo u dvoristu i po starom obicaju.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Kod nas je start 2.000 pa ide na gore sve u zavisnosti koliki je mučenik i šta se želi bez trihineloskopskog pregleda, on je na teret gazde tovljenika.Ko nema ekipu mora da plati, nema tu dileme.

Ja jbg to nit znam nit volim da radim, i što je najgore nemam skim, plaćam klanje više od 10 godina... Šta me briga koliko košta, nemam izbora, a i ja tovio moje svinje samo za sebe, i to se na papir ne stavlja, već se stavlja šunka u pušnicu...jesam se pogosdpodio, i ne bunim se... Odem da pomognem drugarima, retko kad je to veselje, ko nekad što je bilo, to je sad muka koju moraš skinuti sa grbače...

Brat bratu 15godina placamo mesara koji kuci dolazi i povede jos jednog, dok njih platimo i to dodje solidnih novaca. Cale hvata godine i njegova generacija izlazi iz forme za hvatanje,surenje,dizanje rema. Mladji i koji hoce da rade ne mogu uvek dan u firmi da dobiju. Tako da fer i posteno nikog ne vucem za rukav da meni dodje i nikome ne vracam.

Jbg nas ima, samo iz kuce nas cetvorica, brat deda stric i ja.
Svi jaki kao konji izuzev dede.
Jos jedan stric i mesar, za cas odradimo.
Jedino sto se ne pije kao ranije, svi lockavi.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Fer jeste, ali gubi se jedna lepa tradicija. Svugde je otprilike tako. Ti jos uvek radis na pola. :)

Nazad
Vrh