Ne znam gde bih postavio ovo pitanje, a ova tema mi najviše priliči za to...
Dakle, treba mi savet oko kotla za katlanku (oranija, kazan, kako već ko kaže za sud u kome se topi mast). Gledam u oglasima i ima bakarnih koji su kalajisani iznutra, limenih koji su emajlirani iznutra, aluminijumskih, i naravno tučanih.
Tučanih imam dva komada, i oni mi ne trebaju (u jednom stalno lepi, ma koliko ga ribao i glačao).
Aluminijumski (ili neka legura - nemam pojma, lak je i beo) mi je prvenstvena želja. Pozajmljivao sam od komšije jedan i stvarno je super i za mast i za kuvanje paradajza (za šta mi sad konkretno i treba).
Ovi limeni emajlirani su dobri za paradajz, ali pitanje je da li u njima može i mast da se topi jer su zaista od tankog lima pravljeni (bar ovi koje sam ja gledao kod nas u prodavnici), odnosno radije bih dao koji dinar više pa da imam trajniji kotao nego da ga menjam na svakih par godina.
Bakarni kalajisani su totalna nepoznanica za mene, nisam nikad ni čuo za njih (osim onih za rakiju) sve dok nisam sad pretraživao oglase.
Meni sad konkretno treba za kuvanje paradajza, ali bi bilo dobro da u njemu može da se topi i mast, čisto iz praktičnih razloga da ne gomilam kotlove bez veze. Ako neko može da mi pojasni malo oko ovih bakarnih, da li su bolji od aluminijumskih, i šta predlažete za ove namene koje sam naveo.