Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

Dzionik meni se čini da je taj "adrenalin" u stvari bio ne uštrojen(kastriran)nerast(vepar).Za sve ove godine kod mene takvih neprijatnih mirisa u mesu nije bilo a kastracija je redovno i na vreme rađena da bi se baš takve situacije izbegle.Meso i mesne prerađevine se osećaju samo na još. :osmeh:

Moj deda za vreme komunizma klao svinje na spavanju nocu,prvo u kamari slame izbusi rupu tu zatvori svinju i oko 2 pola tri pusti krv kaze i ne oseti ali to mora da se uradi iz jednog zahvata,moj deda je bio strucnjak za to::namigivanje::ovo mi mirise na to vreme izgleda da cemo i mo ko moj deda kad udjemo u Eu:haha:

Dobro bre Matiću ti misliš da ja ne znam šta su muda šta bubrezi...:)
"majstor" je promenio toliko 'orudja' i oružja, razglavila mu se sekira, dobro nije ubio nekog drugog, i to je trajalo...da sam imo pušku prekratio bi i njemu i jadnoj svini (ženskog roda). Kad vidiš jednom klanje koje loše krene onda počneš da ceniš one koji imaju 'talenat' da to urade kako treba. Da mi je bilo prvi put verovatno bi postao vegetarijanac.

Nisam aludirao na to da ne znaš nego sam pisao poučen nekim iskustvom. :ppozdrav: E nisi ti bio na jednom klanju pre nekoliko godina.Šou program. :haha: Kao kod tebe u postu ali još masnije. :haha:

Kod tetka u selu je jedan komšija nekad '97-98 klao svinje. I oko njega sve nešto šeprtljavo, nikako da završe posao. Ode lik u kuću po kalašnjikov, nabaci sajlu na njušku i kako je držao samo jednom rukom promaši prvi metak. Krmača normalno hoće da pobjegne, a on nepušta i dok se vrtila oko njega saspe 6-7 komada rafalno. Nisam nikad do tad vidio toliko upropaštenog mesa, plećka iskidana, iznutrice na sve strane, cijelu godinu što se radilo za par minuta otišlo u krasni.

Ja se secam pre jedno 7-8 godina kad sam bio mali klali svinje i bio neki brav mi ga ustrojili i zaklali i usli unutra malo da se ugrejemo za 5 minuta izasli napolje a brav trci po dvoristu :D

Nije mi to baš smešno:-(
Svake godine se malo 'podsetim' pogledam po netu kako se to nekad pa i sad ponegde radi. Prava fešta, skupi se ljudi pa se i posao uvek lepo i na vreme završi a ja skoro uvek sam, niko nema vremena baš tad. Ove godine se zadesila moja žena na svinjokolju pa mi bar pomogla oko pranja i sl. posle drugog dana kaže 'pa ima tu dosta posla' i zapali kući:) a ja ostanem sam da punim kobasice ko i uvek. Al što vole da ručkaju posle delicije....e to je smešno.

Idem na 5 mjesta + kod mene .Nebih znao reci sta je pametnije .Nekad mi dodjem da radim sam a nekada mi lepse kad nas je vise.Sada su kod nas poceli masovno ,sastanemo se oko 14 h. pokoljemo sve ocistimo ,i obesimo u neku supu gde nemogu macke naci .Sutradan krecemo oko pola 8 . Tako da je to puno radnih dana .Svi smo slobodni,niko nigde neradi ,
Ove sto rade po firmama sam davno otkacio ,snjima nista ne saradjujem jer moraju Nedeljom i kad treba meni oni nemogu ITD .ITD. A ove gastarbajtere sam otkacio jos davno .Jedno dvojica me nategla za majstvo u svadbe pa se tu radi 4 dana .Oni se pokazali a meni oci ispale .Sa njima vise ni na veselja se neuzajimam .Samo sa patenicima kao i ja.

Da li je jos neko uradio ovako, kao sto kaze @Macva?. Moj nerast tezi oko 300 kg. Ja sam mislio da bez strojenja ne mere biti dobro meso, ali imam dosta saveta da moze i ovako, pogotovu sto je sada zahladnelo za strojenje. Cale mi je lovac koji je odstrelio preko 50 divljih veprova i odgovorno tvrdi da ako dobro ocistis, nema nikakvih problema, jer sezona lova na divlje svinje se poklapa sa sezonom njihovih parenja. I sam od detinjstva jedem divlje meso i od veprova i nisam nikada osetio miris nerezovine. U velikoj sam dilemi sta ciniti?

Kako je na kraju bilo? Da li se meso osecalo?

Ne znam gde bih postavio ovo pitanje, a ova tema mi najviše priliči za to...

Dakle, treba mi savet oko kotla za katlanku (oranija, kazan, kako već ko kaže za sud u kome se topi mast). Gledam u oglasima i ima bakarnih koji su kalajisani iznutra, limenih koji su emajlirani iznutra, aluminijumskih, i naravno tučanih.

Tučanih imam dva komada, i oni mi ne trebaju (u jednom stalno lepi, ma koliko ga ribao i glačao).

Aluminijumski (ili neka legura - nemam pojma, lak je i beo) mi je prvenstvena želja. Pozajmljivao sam od komšije jedan i stvarno je super i za mast i za kuvanje paradajza (za šta mi sad konkretno i treba).

Ovi limeni emajlirani su dobri za paradajz, ali pitanje je da li u njima može i mast da se topi jer su zaista od tankog lima pravljeni (bar ovi koje sam ja gledao kod nas u prodavnici), odnosno radije bih dao koji dinar više pa da imam trajniji kotao nego da ga menjam na svakih par godina.

Bakarni kalajisani su totalna nepoznanica za mene, nisam nikad ni čuo za njih (osim onih za rakiju) sve dok nisam sad pretraživao oglase.

Meni sad konkretno treba za kuvanje paradajza, ali bi bilo dobro da u njemu može da se topi i mast, čisto iz praktičnih razloga da ne gomilam kotlove bez veze. Ako neko može da mi pojasni malo oko ovih bakarnih, da li su bolji od aluminijumskih, i šta predlažete za ove namene koje sam naveo.

Ima li ko iskustva sa električnom mašinom za meso protok vinkovci? Ima na netu cena 250.evra da li je pouzdano kupiti za svoje potrebe jednom godisnje?

Nazad
Vrh