Suncokret rod 2010 god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neznam,a zašto nebi smeli ? :sta:

kiraj je napisao(la):
Neznam,a zašto nebi smeli ? :sta:
@kiraj,za tebe specijalno - tretirano je sa REISER-om,a mislim da su dodavali i acenita(za suncokret),mada jedan kaze sto je tretirao samo sa Rejserom da kod njega nema tih opekotina. :sta: :sta: ovih dana nisu obilazili te njive,u ponedeljak je licitacija.....pa...... ::namigivanje:: ::namigivanje:: :ppozdrav:

diklofen je napisao(la):
Stručnjaci u Subotici presejavaju suncokret
Autor poljopartner
Wednesday, 19 May 2010
Ekipa stručne službe u Subotici obišla je danas polja pod suncokretom i u prvim procenama utvrdila da će na više od 900 hektara biti potrebna nova setva, jer su biljke potpuno odumrle zbog bolesti nekroze na listovima.

Agronomi pretpostavljaju da su uzrok ove pojave obilne padavine, u kombinaciji sa novim hebricidima koji su prvi put primenjeni u ovogodišnjoj setvi.
Njihova procena je da je suncokret potpuno stradao na oko deset posto od ukupno 8.000 hektara posejanih površina.
Najviše su stradala stabla koja su imala prvi par listova, dok je suncokret koji je ranije iznikao a samim tim bio i jači ostao neoštećen, iako je tretiran pre vremena istim hebricidima.
Stručnjaci smatraju da je najveći problem čime presejati ove površine. Postoji bojazan da će, ukoliko se ponovo zaseje suncokret, i on propasti, a nakon toga neće moći da se obavi treća setva, te će površine ostati neiskorisćene za ovu godinu.
izvor(Tanjug-ekos)

slike tog suncokreta

http://www.polj.savetodavstvo.vojvo...=article&sid=1347&mode=thread&order=0&thold=0

pa vecina ovog naseg loseg suncokreta je tretirana Agromarketovim Terbisom cak i sa alahlorom ko je tretiro nekako stoji no valjda ce se izvuci ako bude sunca mislim ovaj sa samim alahlorom onom sa Terbisom pomaze presejavanje ::lose::

I kod mene u ataru se sila suncokreta osušila.Sav je prskan Terbisom.Bio je u fazi drugog do trećeg para listova kada je došlo do padavina.Danas sam obišao atar i haos je.Da bar nema vode po njivama ljudi bi presejali.
Moj će se možda izvući jer je dobio malo po kotiledonima ali je isterao par stalnih listova koji su zdravi i tera drugi par.Ostaviću ga par dana da vidim šta će se desiti i onda ....

1zlyp6u.jpg

2hs4rhi.jpg

20fwc9c.jpg

Nema zasad nista za presejavanje. Stanje useva ?

@diklofen
Suncokret ti je extra,kod nas nema nigde takvog.Kada je sejan i koji je hibrid?
Post je spojen: [time]1274818885[/time]

ovo su slike mog suncokreta,od pre 3 dana.Sutra planiram da ga folijarno prihranim da se brze oporavi.

Barolo sejan 30-31.03.
E sada vam već mogu reći da ima razlike u semenu koje je tretirano slavolom i koje nije.Sve sam isto odradio čak je i njiva ista ,a razlike ima.Kao da je neko otsekao te redove nožem.Manji je za ceo par listova.Slikaću i okačiti da se uverite.
Mada mi je to parcela 6.5ha imam i 4ha ovako nečeg(suncokret)
dpe6j4.jpg

velja na danasnji dan
2u3yz49.jpg

Post je spojen: [time]1274911319[/time]

Jel neko zna, okvirnu cenu suncokreta ?
Post je spojen: [time]1275148755[/time]

mi koji smo ga sadili krajem aprila mozemo samo da gledamo ove lepe slike suncokreta velikog i jedrog mada se i moj popravio koji je tretiran alahlorom izvuce se, akomsiji sam prisadio jednu parcelu sto je dodavo Terbisa

kod mene prva kultivacija gotova ( dalje tko zna) suncokreta ima svakakvog

ovdje sam slikao prema suncu pa je malo lošija slika
SDC12592.jpg

a ima ga i malo večeg - moram priznati da me je iznenadio
SDC12596.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh