Suncokret 2024

Danas sam obilazio suncokrete imam lideau armonikA i sy sureli i to u table od po 40ha, oba suncokreta su u monokulturi posejani, syngenta izgleda bruka pored lideje armonika..
Suncokret u monokulturi?
Kako tu prolazis kakvi su problemi?

Kod nas stalno ima neko suncokret u monokulturi. Clerfild pa expres ili obrnuto. Ili expres na expres kao u mom slučaju ove godine. Šta ja znam ,kad se mora tako mora se i gotovo. Video sam i do 3500 kg na hektar .

Le 163, na trecoj slici je pola Le163 pola Sureli. Na slici i ne moze da se vidi razlika tako sam uhvatio vise Pionir, ali je Sureli skroz desno, visi je nekih 15tak cm i malo drugaciji polozaj glave. Videcemo da li moci da izmerim na ovoj njivi posebno jedan i drugi hibrid.
03de36d217ee7e9970793c0d92174f71.jpg
4a8ca93d4be8ae893bbbd51b2421d728.jpg
26d3de1eaa9189076d40691424c0d0f0.jpg
23f586bcd3563d7d81ad44d5d97c829d.jpg

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Suncokret u monokulturi?
Kako tu prolazis kakvi su problemi?
Ja sam imao prošle,bio bacardy a predusev neoma,bilo 21.5 metar po jutru,bolji bio nego na srtnjikama i kukuruzu.(Inače da dodam kod nas prošle godine ko je imao 20 metara po jutru bila je premija, uglavnom 17,18,19).
Ove na drugoj parceli isto tako,eno ga iskreno i bez lažne skromnosti bolji nisam u ataru video ove godine,slikaću ako odem ovih dana da obidjem pa okačiti.
Od djubrenja 70 kg uree predsetveno,setva ove 7. maj,prošle čini mi se 2. maj.
Problema ništa,setva pa total pa sinamon,i po krajevima kletox za sirak.Ove godine nije ni ošpartan.

Juce obisao moj sureli kojeg sejem prvi put.Glave obesene na dole bukvalno ih ne vidim a deluje da nisu ni krupne a vise ...jel to normalno, deluje mi cudno i jako lose

Sureli će razbiti sa prinosom ove godine, pratim par parcela odličan je, kondi katastrofa retko je nikao, izbio onaj suncokret kao cveće iz njega kao da je u semenu bilo tog i volovod ga rasturio na nekim mestima, kod mene je završio ...

Ovde kasne setve bombastično izgledaju.Rane setve su uglavnom patosirane jer su izrasli visoko ili su glave dobile sive pečate odavno.

Sureli će razbiti sa prinosom ove godine, pratim par parcela odličan je, kondi katastrofa retko je nikao, izbio onaj suncokret kao cveće iz njega kao da je u semenu bilo tog i volovod ga rasturio na nekim mestima, kod mene je završio ...
Ja pre 4 godine kad sam ga sejao isto haos sa volovodom bio,pričao tad sa sindžentinim zaštitarem,kaže čovek 'ma nema šanse volovod u kondiju da bude'...Ja odveo čoveka on se kao šokirao...i onda glupa pitanja,jel deklarisano seme jel mozda ostalo u sejačici nečeg drugog i tako,parcela od 3xa kompletno zaražena on pita jel ostalo u sejačici nešto pre kondija...Kod mene je tad još završio karijeru!

Komšija pored moje parcele sa suncokretom takođe ima suncokret.On je sejao krajem marta meseca, bio sam prisutan jer sam obeležavao koordinate parcele a tada nisam još ni predsetvenu pripremu uradio niti razmišljao o setvi.
On je posejao Le 99, ja sam posejao LG 479 SX, razmak setve je okruglo mesec dana.Oko 27-28.4 sam sejao.Prošle nedelje sam išao u obilazak i na njegovom ima dosta sivih glava dok kod mene za sada nema, nizak je i sviđa mi se opšti izgled.

Nema šanse da kasnija setva bude bolja ova godina je tako počela ranije tako će se i završiti.I svaka naredna će biti sve ranija, tako da ne bi me ništa začudilo da za par godina počnemo sejati redovno u martu.

Nazad
Vrh