Suncokret 2024

Uf visok je u materinu 2m, doduše i kruna je dosta velika ali to je na ovoj parceli, na ostalim je niža i ok, samo ima da ocedi njivu gore nego repa.Na prvoj slici se vidi koliko je ronin veći od krune.

Kako male glavice ?Mnogo malih glavica na jednom stablu ili nešto drugo ?

Ja juče video obilaznicom oko Beograda do Pančeva mnogo takvih suncokreta. I to baš preko celih njiva.

Nije to od neome .To je samorast od predhodnih suncokreta.Verovatno je od nekih divljih formi koje su korištene u stvaranju hibrida čKod nas u ataru ga je mnogo ,nije ni čudno kada se suncukret seje na 2-3 godine.
Neko moje zapažanje mi govori da su "babaroge" suncokreti sa mnogo malih glava,nastali u vreme dok smo sejali Novosadski NS H111 (mislim da je tako zvao)
To je čudo ,jako ga je teško iskoreniti,niče u različita vremena ,baca mnogo semena za sledeću sezonu .................

Kod mene je na toj parceli prvi put suncokret u zadnjih 30 godina sigurno što ja znam, a ne verujem ni da je pre toga sejano. Samo prinos može da popravi utisak Neome za ovu godinu.

Bilo je, nisam obraćao pažnju da li je od toga. Led je bio kad je suncokret uveliko cvetao. Misliš da je polomio stabljiku pa ona izgurala više tih malih glavica?

Ili ako je zec pregrizao stablo .Onda hoće iz lisnih rukavaca da tera izdanke.

Danas sam obilazio suncokrete imam lideau armonikA i sy sureli i to u table od po 40ha, oba suncokreta su u monokulturi posejani, syngenta izgleda bruka pored lideje armonika..

Nazad
Vrh