Suncokret 2023

Kakvo je trenutno stanje po ataru kod vas?
Moje misljenje da su kasnije setve (maj)
I ove god bolje nego ranije setve...

Kod nas sigurno da je bolja majska setva jer ovaj od aprila sve lezi na zemlji a kasnije sejani svi stoje

Sav je polegao tj popucale stabljike kod nas u ataru, i rana i kasna sjetva...ima po koji komadic kojeg je malo zaštitila šuma al ništa vrijedno paljenja kombajna, neki su već pretanjurali.......Ima i postrnog suncokreta i ti su polegli, skoro mjesec dana nakon te dvije oluje, nisu se nešto značajno ispravili, teško da će od njega nešto biti, nije baš toplo zadnjih mjesec dana nit ima nešto puno sunca

Pre bih pitao jel moze ista da se pokupi, nogo koliki je prinos? I ja imam 12kj slomljenog, sta ce biti ko zna?

Poslednja izmena:
U Lazarevu gde je isto ovakva šteta bila kosili ,(skupili) ljudi od 200-500kg po kJ. Ne znaš da li je veća muka ili tuga.
Inače jedne godine nama je vetar tako izlomio suncokret 26avg. Skidali smo kukuruznim adapteri , uz male prepravke ,kako bi što više pokupili. Znam da je bilo oko 1300kg po kj, ali nije godina obećavala rod kao ova. Posle toga neki su plaćali još nadničari da idu i seku glave. Bilo je robe dosta dole. Ali to je slučaj kada je kasno pao, u ovom slučaju kada je šteta načinjena još sredinom jula,nema tu nikakve matematike da se skuplja.

Sent from my WP5 using Tapatalk

I moje misljenje je takvo i na temelju onoga sto sam vidio prije 2dana… 80% glavica je u zemlji, jos palo 3-4kise koje su to dodatno sabile u zemlju…ima i trulog zrna i svacega s obzirom da glavice stoje mjesec dana u zemlji i po meni neisplativo

Sent from my iPhone using Tapatalk

Radili silažu pored suncokreta pa sam škljocnuo dve slike. LL155 je hibrid.

a1BXh5d.jpg

5uTmici.jpg

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

Ako ova nedelja bude topla, kako najavljuj, verovatno za desetak dana kreće puna žetva.

Prijatelj (učitelj) je probao da vidi kako ide sa žitnom varijantom .Mestimično je polomljen pa ima zezanja.Planira da stavi kljunove i da uradi šta može sa njima a ako nešto ostane ,skinuće kljunove i sa žitnom varijantom pokupiti ostatak .
Tu gde je polomljen curi tri puta manje nego redovan.

Kljunovima neće uraditi ništa, samo gore će ići. Glava je na zemlji a stabljika polomljena na pola. Uvek će glave ići ispod kljuna.
Možda da proba kukuruznim sa adaptacijom. Kada je ovako izlomljen ima smisla, ako ne bude pucao na mestu preloma.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kukuruzni za bočnim spiralama i polako.Kod nas koji je slomljen i leži na zemlji tog su Miki mausi pogrickali.Inače miševa i paRcova imamo nenormalno, kao nikada do sad.

Gledam gore na slici koju je postavio clan @kiraj ,dobro je pokupio to kombajn zitnim hederom,sta fali tako da vrsi ?.Ja imam jednu parcelu gde je mestimicno polomljen upravo kao na toj slici,redovi se jos vide,nije svaka stabljika pala,glavice na zemlji nisu trule,cak su solidno popunjene.Najlakse mi je zitnim hederom da probam,najteze je kukuruznim ,jer bih morao navarivati ponovo nozeve na lance i kontra nozeve.Ili da probam ovako bez nozeva ?.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh