Suncokret 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolega ja sam samo pitao kako Unosite đubrivo.
I odgivorio sam.
Dalji post je namenjen onima koji nipodostavaju moj nacin rada.
A korovska vrsta je dosta izmenjena nemam u njivama palamide, tatule, stireva i jos nekih. Ali ima malo vise poponca, mrtve koprive, veronike koja je i lekovita biljka kao i misjakinje koja nije znacajna za gajeni usev. Sirak je dosta smanjen na njivama jer ne gajim puno kukuruza. Trenutno su mi njive cistije od 90 posto drugih u mom kraju. Borba sa korovima nije teska ista je kao u klasicnom nacinu rada, samo treba pratiti i na vreme reagivati.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Djubrivo moze biti vise ili manje rastvorljivo.
P i K imaju migraciju oko 5cm godisnje nebitno ko mu je tata.
Ako ga unosis dovoljno svake gidine stigne i do 25cm za 5 godina kao i kod oranja. Rafim vocnjake koje uvek u prolec rasturim NPK po povrsini i za 10godina je voce u kondiciji kao i ostali koji nekim masinama unose u dublje slojeve kao da jabuke, sljive itd nemaju na 10 do 15cm koren.

Uglavnom su ovakve njive na direktnu setvu. A na drugoj slici je isto cisto ali je repica tanjirana do 10cm. I da se razumemo ima i mesta gde ima korova kao na trecoj slici ali je to do komsija ili uvrtina.
fcc1f7fc323f1f6188d6e904cd518021.jpg
6b2cc30db337f80a385046d0764f88b7.jpg
8548ee04ee24f1a32be0434bc1af2418.jpg

Znaci ipak nije to djubrivo delotvornije, nego su njive u dibroj kondiciji i iznose prinos dok se kroz nekoliko godina ne akumulise niva kolicina djubriva.
Da ne kazem kao u konvencionalnoj obradi kad se ide bez NPK jedne godine pa ne izostane prinos.

Pozdrav prijatelji samo vi orite. Zbog odredjenih indijanaca neke kolege i ne dele iskustva. Srecno vam bilo i ziveli. Bog je gore a ne dole.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
e383614a7df36911ed3757fe096978d9.jpg

I odgivorio sam.
Dalji post je namenjen onima koji nipodostavaju moj nacin rada.
A korovska vrsta je dosta izmenjena nemam u njivama palamide, tatule, stireva i jos nekih. Ali ima malo vise poponca, mrtve koprive, veronike koja je i lekovita biljka kao i misjakinje koja nije znacajna za gajeni usev. Sirak je dosta smanjen na njivama jer ne gajim puno kukuruza. Trenutno su mi njive cistije od 90 posto drugih u mom kraju. Borba sa korovima nije teska ista je kao u klasicnom nacinu rada, samo treba pratiti i na vreme reagivati.

А имаш ли негде у ражи да си сејао било који усев? Делује ми да би то сада по овом паклу и суши био прави погодак?

Pozdrav prijatelji samo vi orite. Zbog odredjenih indijanaca neke kolege i ne dele iskustva. Srecno vam bilo i ziveli. Bog je gore a ne dole.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока
e383614a7df36911ed3757fe096978d9.jpg
Kolega niko tebi ne brani da iznosiš iskustva a tako i drugi ali netreba podjebavati a što se tiče indijanaca pa ti pomalo ličiš na njih samo ti pero fali, prijatno uživanje.

Ti si baš zapeo sa tvojom teorijom.Svako radi kako misli da treba.Valjda još nešto utiče na prinos a ne samo obrada.
Vlaga i hladno vreme u oplodnji, pa sve ostalo ali covek objasnjava da u susnijim uslovima ipak za nijansu su bolji usevi nego na oranju, i naravno to je dobronamerni savet da ne moraju masine da se lome na 30cm , radio sam podrivacem na 50cm orao na 25 ,tanjirao na 10cm i 2017 godine nije bilo razlike sve je unistila susa ali se bar ustedelo tamo gde je radjena plica obrada ...

@Ni ko la
napises odlicnu prvu recenicu i onda sam sebe demantujes u gotovo drugoj

kukuruz koji je dobar ove godine je dobio kisu i to je to+vrlo moguce da se i stedelo sa vest. djubrivom ali to ce sad veroavtno malo njih priznati
suncokret pogotovo nije dobio vestak+lakse podnosi ove uslove i tamo gde je bilo kise bice i roda kao u prosecnim godinama

Velika je razlika između suncokreta koji je dobio i koji nije dobio veštak.Baš pratim stanje na terenu, pogotovo na novim zakupima gde je rudareno godinama i delovima atara gde imam suncokret.Jedan me je čak pitao šta sam mu radio kada je narastao dva metra a njegov i ostali u komšiluku nisu takvi.Jesi zaorao jesenas nešto od đubriva?Nisam zaorao a nisam ni predsetveno dao...jbg onda.

naravno da ima razlike posebno to sto navodis zakupe gde upravo njive nisu videle zrno vestaka nekoliko godina
kod nas cak ni suncokreta nece biti nekog roda-nebitno da li je dobio ili nije dobio vestak

Ја сам ове године баш био галантан у ПМ. Сунцокрет 150кг/кј 3х16 и 100кг/кј урее, а година срање да не може бити већа. Сунцокрети лепо изгледају зелени, једри и високи, главице осредње. Сад само молим Бога да бар буду пуне да небуде много шупљих зрна.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh